Hlavní obsah

Tereza Brodská přibrala 10 kilo, Daniel Krejčík šel dohola. I čeští herci umějí trpět pro své role!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projít náročným castingem, vcítit se do postavy, naučit se scénář, fungovat správně před kamerou… To se od herců čeká. A někdy také projít velkou fyzickou změnou, aby byli v roli ještě uvěřitelnější. Mnozí do toho ochotně jdou a berou proměnu jako součást masky a kostýmu.

Článek

Filmoví fanoušci milují, když se zdá, že herec postavu nehraje, ale prostě se jí stane. A jde do toho naplno, takže klidně změní vzhled, barvu vlasů i tělesné proporce. Někdy až tak, že pak není k poznání. Nedávno si například Daniel Krejčík před premiérou divadelní hry ostříhal své okouzlující kudrny. Kteří další čeští herci se do role opravdu převtělili a neváhali zažít i velké nepohodlí, protože si to umění žádalo?

Daniel Krejčík

Když si Daniel Krejčík přečetl divadelní hru Vlaštovka španělského autora jménem Guillem Clua, sehnal si číslo na Jitku Čvančarovou. A ji drama zaujalo natolik, že v něm nyní společně nejen ztvárňují hlavní role, ale ona inscenaci dokonce i režírovala.

Ona si pro roli učitelky na jeviště nasazuje paruku ze šedých vlasů. A on? Pár týdnů před listopadovou premiérou, které se účastnil i prezidentský pár, překvapil na Instagramu tím, že shodil své husté kudrliny a šel dohola. Komentoval to tak, že v období před premiérou je herec schopný obětovat ďáblu cokoliv výměnou za to, že se všechno povede. Tak proč ne vlasy.

Když o hře tvůrčí tým diskutoval, shodli se, že by jeho postava měla působit jako ostrý týpek, a protože on je podle svých slov „ostrý asi jako mládě pandy“, věděl, že bude třeba jít tomu trochu naproti. A tak vznikl krátký sestřih, ve kterém je mladý muž téměř k nepoznání. Vypadá ostře? Určitě se tak cítí – už proto, že do toho šel. A v příští hře by prý prosil dredy i s breberkami, ale ne pro sebe: pro Jitku Čvančarovou jako odvetu.

Foto: Profimedia.cz

Nezdá se, že by měl Daniel Krejčík v úmyslu zbavit se kudrlin navždy. Na dotazy sledujících odpovídal, že „to doroste“Foto: Profimedia.cz

Vlastina Svátková

V podcastu Bubliny se Vlastina Svátková svěřila, že roli ve filmovém dramatu Můj příběh získala nejen proto, že je velmi autentická herečka, ale i proto, že si podobně jako její postava prošla domácím násilím. A dokázala se tak do role vcítit víc než herci, kteří tuto vztahovou zkušenost nemají.

Její baletka Eli se zamiluje do svého prince, který ovšem brzy sundá masku. Domácí násilí nakonec vygraduje do té míry, že jí tyran způsobí popáleniny. Ty museli herečce každý den komplikovaně aplikovat v maskérně a bylo to pro ni velké utrpení. Má totiž velmi citlivou pleť a tvorba masky trvala hodiny: lepila se na obličej i tělo speciálním lepidlem, domalovávala barvami a nakonec rozpouštěla, aby šla sundat. Reakcí bylo pálení kůže a červené fleky. Vlastina Svátková prý zpočátku uvažovala i o tom, že roli „vrátí“, ale nakonec vše zvládla jako profesionálka a dnes je tenhle film její srdcovka.

Foto: Profimedia.cz

Vlastina Svátková prozradila, co musela protrpět, když hrála ženu s popáleninami. Ale je to profesionálka, tak to zvládlaFoto: Profimedia.cz

Adam Mišík

Zpěvák, herec a velký umělecký talent mladé generace je tak trochu chameleon. Kromě toho, že si umí užít společenské akce, má rád módu a kreativně s ní pracuje, neváhá pro roli měnit vzhled a pro klipy image. Že si kvůli účasti ve filmu Adam Mišík ochotně obarví vlasy, už nikoho nepřekvapuje. Mnohem spíš udiví, že to jeho fanoušci a sledující ještě stále řeší.

Ale kvůli roli boxera Kiliána Tůmy v seriálu První republika nejen půl roku pilně trénoval pod vedením toho nejpovolanějšího – slavného boxera Rosti Osičky - ale i zodpovědně budoval tělesnou hmotu. S pomocí krabičkové diety přibral deset kilo a mohl se směle postavit proti svému soupeři Janu Andrlemu v podání Vladimíra Polívky. Pánům v zápase pomohlo, že si jako kamarádi plně věří, ale natáčení shodně hodnotili jako velmi náročné.

Foto: Profimedia.cz

Aby v ringu, ač seriálovém, uspěl, Adam Mišík půl roku tvrdě trénoval a nabíral svaly a tělesnou hmotuFoto: Profimedia.cz

Tereza Brodská

Má francouzský šmrnc a celoživotně si udržuje štíhlou postavu. Když je ale třeba do role ztloustnout, Tereza Brodská to udělá. Například pro televizní film Můj bezvadnej život z cyklu Jak si nepodělat život. Natáčela ho s režisérkou a dobrou kamarádkou Terezou Kopáčovou, která pro tuto postavu potřebovala „vorvaní tělo“.

Přibírání na váze pro herečku příjemné nebylo, trápila ji totiž bolest zad, ale zároveň konstatovala, že to nebylo ani nikterak náročné. Jak sama řekla, okolo padesátky to jde celkem samo. Přibrat deset kilo těžké nebylo, ale že půjdou tak obtížně dolů, ji překvapilo. A přitom zjistila, že většina hereček nemá problém předvést tvář bez make-upu nebo se nechat v obličeji zošklivit, ale ukázat nedokonalosti postavy, to je pro ně často velmi obtížné.

Ovšem kila navíc nebyla to jediné, co musela Tereza Brodská kvůli postavě Dany řešit. Tu totiž trápí vyrážka kolem očí a v rámci práce na seberůstu se musí zamyslet nad svým životem a strachy. Překonat se tak musela i její představitelka – byla nucená naučit se perfektní šipku do bazénu. Voda ale rozhodně není její živel, nejenže nikdy neplavala pod vodou, ale dokonce si nenamočila ani uši… Přemohla se prý kvůli kamarádce režisérce – a ne poprvé. Kdysi se kvůli natáčení jednoho dílu cyklu Nevinné lži naučila jezdit na pánském kole.

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Tereza Brodská a Tereza Kopáčová jsou velké kamarádky a herečka své režisérce máloco odmítne, rozhodně překoná i sebe samaFoto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Jan Přeučil

Hladce oholená tvář, na hlavě klobouk a kolem krku luxusní šála? To je obvyklá elegantní a noblesní image herce Jana Přeučila, která je pro něj charakteristická podobně jako osobitý hlas.

Co se v jeho životě změnilo, že se rozhodl rezignovat na holení a nechal si narůst plnovous? Dostal roli Ferdinanda, stárnoucího principála a zásadového otce dvou synů, ve filmové komedii Cirkus Maximum. Podle něj se to k roli hodilo, a tak dal na chvíli vale hladké tváři. Vypadal nesmírně zajímavě, a třebaže snímek nepatří k nejlépe hodnoceným, on si velmi chválil nejen natáčení, ale i hlavní motto filmu, které jím velmi rezonovalo: „Mládí nekoupíš, stáří neprodáš.“

Foto: Profimedia.cz

Radim Fiala, Jan Přeučil, Petr Batěk na premiéře filmu Cirkus Maximum, kde již byl Jan Přeučil opět hladce oholenFoto: Profimedia.cz

Načítám