Hlavní obsah

Jan Přeučil alias Johny Spray slaví 85: Otec ho vychovával přes dopisy a jeho ženou je Popelka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jan Přeučil slaví 85. narozeniny. Je to dokonalý gentleman, který má na kontě mnoho divadelních i filmových rolí a ve skříni obrovskou sbírku klobouků. Jak vznikla jeho přezdívka Johnny Spray a kdy se zamiloval do Popelky?

Článek

Dnes slaví 85. narozeniny herec s nezaměnitelným hlasem, kterého jen málokdy potkáte bez elegantního klobouku na hlavě. Cesta k herectví Jana Přeučila nebyla snadná, ale svůj dětský sen si splnil. Proč ho tatínek vychovával přes dopisy, kolikrát byl ve skutečnosti ženatý a proč přišel o vlasy?

Dětství bez otce

Narodil se v Pardubicích, ale rodina se brzy přestěhovala do Prahy. Jeho život zásadně poznamenalo uvěznění otce. František Přeučil (1907–1996) byl novinář a politik, který se zasazoval o obnovu demokracie a patřil k obžalovaným během soudního procesu s Miladou Horákovou (1901–1950). Byl odsouzen na doživotí, což rodina přijala s úlevou, báli se trestu smrti. Nakonec ve vězení strávil necelých patnáct let. Propustili ho v roce 1963 se sedmiletou podmínkou. Mít otce třídního nepřítele znamenalo problémy se studii. Jan Přeučil tak nemohl na gymnázium, ale musel do učení, aby smyl otcovu vinu.

Foto: Jindřich Mynařík / CNC, Profimedia.cz

Otec psal Janovi a jeho sestře Martě z vězení dopisy, předával jim takto svůj pohled na světFoto: Jindřich Mynařík / CNC, Profimedia.cz

Studoval i učil na DAMU

Nakonec vystudoval gymnázium pro pracující a v roce 1956 se dostal na vytouženou DAMU. Studia herectví ukončil v roce 1960 a po pár letech zde začal učit: mezi jeho studenty patřili Ivana Chýlková (58), Karel Roden (59) nebo Pavel Vítek (59). Ihned po ukončení studií získal angažmá v Divadle Na zábradlí, kde hrál až do roku 1993 a posledních 5 let tu šéfoval činohře. Hrál ve velkých hrách jako Král Ubu, Hamlet, Bláznovy zápisky nebo Král jelenem.

Foto: Profimedia.cz

Ve hře Bláznovy zápisky excelovalFoto: Profimedia.cz

Nahý na jevišti

Muž proslulý svým vybraným chováním byl paradoxně prvním hercem, který se u nás ukázal nahý na jevišti v představení Architekt a císař asyrský, na své domovské scéně (1969). Odehráli asi padesát repríz, pak vyšla pobouřená recenze v Rudém právu, a představení museli stáhnout.

V televizi a ve filmu dostával spíše role vedlejší, často hrál padouchy nebo nesympaťáky. Zahrál si ve filmech Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Nesmrtelná teta (1993), v sérii Bastardi (2010–2012) a v mnoha televizních pohádkách. Učitel rétoriky s charakteristickým hlasem slavil úspěchy i v dabingu. Hlas propůjčil Harvey Keitelovi (82) v Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), jeho hlasem mluvil i školník Argus (David Bradley, 79) v sérii o Harry Potterovi.

Foto: David Kundrát / CNC, Profimedia.cz

S Matějem Stropnickým (38) ve filmu Máj (2008)Foto: David Kundrát / CNC, Profimedia.cz

Jan Přeučil komunistou

Ač byl traumatizován pobytem otce ve vězení, v roce 1979 vstoupil do KSČM. Vystoupil i v tendenčním dokumentu o Václavu Havlovi (†75), který sloužil k Havlovu očernění. V roce 1989 podepsal petici za jeho propuštění z vězení.

Otevřeně o své minulosti mluví, dělal to prý hlavně kvůli divadlu. Vždy tyto kroky probíral i s otcem a shodli se, že v té době nebylo snadné být ten odvážný, mohli jste totiž přijít o všechno.

Foto: Ladislav Němec / MAFRA , Profimedia.cz

V představení Tři mušketýři jako kardinál RichelieuFoto: Ladislav Němec / MAFRA , Profimedia.cz

Přeučilovy přezdívky

Kdysi měl černou hřívu, ale hned na začátku kariéry mu v maskérně udělali nešetrně melíry, a jemu začaly vlasy postupně odcházet. Umí si ze sebe udělat legraci, a tak mu přezdívka Plešoun nevadí. Ostatně přezdívek si za svůj život vysloužil vícero.

Nevadila mu ani přezdívka Thymolin, kterou mu dal kamarád kvůli tomu, že rád ukazuje zuby, nebo Johny Spray, kterou vymyslel Jiří Bartoška (74), protože Přeučil je slušně vybaven kosmetikou a velmi o sebe dbá.

Foto: Profimedia.cz

Pleš elegantně maskuje svými milovanými kloboukyFoto: Profimedia.cz

Hercovy životní lásky

Možná se domníváte, že byl ženatý dvakrát, se Štěpánkou Haničincovou (†69) a nyní s Evou Hruškovou (69). Ale je ženatý potřetí. Na vojně v Českých Budějovicích se zakoukal do hezké černovlásky, dnes říká, že to bylo manželství na zkoušku.

S hereckou kolegyní Štěpánkou Haničincovou strávil čtvrt století. Když jí kvůli emigraci dcery zakázali vystupovat v televizi, těžce to snášela. A stejně tak porevoluční proměnu tvorby pro děti. Svoje trápení zapíjela alkoholem a jednou večer nešťastně upadla a praštila se hlavou o radiátor. Našel ji manžel, když se vrátil z práce, bohužel již bez známek života.

Jeho sousedkou byla představitelka první Popelky, která mu po smrti ženy nabídla pomoc. Jsou manželé od roku 2004 a on o ní mluví jako o své milované Evince.

Foto: Profimedia.cz

S herečkou a loutkoherečkou Evou Hruškovou tvoří velmi elegantní párFoto: Profimedia.cz

Díky synům loutkoherečky jsou již prarodiči, syn Zdeněk má dceru Eli a vyženil syna Matyáše, syn Vojta má dceru Alžbětu. Vlastní děti Jan Přeučil nemá, prý se k vysněnému herectví dostal později a pak se nechtěl nechat ničím rozptylovat.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší syn Evy Hruškové, Zdeněk Rohlíček (41), se v roce 2017 oženil s tanečnicí Libuší (41) a mají spolu dceru Elinku. Ona má ještě ze vztahu s Josefem Vojtkem (56) syna MatyášeFoto: Profimedia.cz

Gentleman s kloboukem

Je milovníkem klobouků, kterých má velkou sbírku. Deset klobouků se jmenuje i jeho monografie. Jednou z kmoter byla Jiřina Bohdalová (90), která ocenila jako řečnické umění. Další pochválili jeho neuvěřitelnou energii. Ostatně jeho poslední film se jmenuje Stáří není pro sraby.

A jak se udržuje fit? Milovaným plaváním, kterým si prý i čistí hlavu.

Foto: Petr Hloušek / Právo, Profimedia.cz

Na křtu jeho knihy se sešla řada kamarádůFoto: Petr Hloušek / Právo, Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Eva Hrušková

Načítám