Hlavní obsah

Svědí vás po jídle ústa a uši? Může to být zkřížená alergie!

Foto: Sasun Bughdaryan, Shutterstock.com

Foto: Sasun Bughdaryan, Shutterstock.com

Reklama

Jak je možné, že vám otékají rty a svědí vás uši, poté co jste si ke sledování vánočních pohádek dopřáli víc ovoce a oříšků? Může za tím být zkřížená alergie. Co to je a komu hrozí?

Článek

Počet alergiků stále roste. Asi polovinu z nich dráždí nějaký pyl, ale často nemají tušení, že existuje i zkřížená alergie, tedy že mohou reagovat také na některé potraviny. Proč k tomu dochází a na co si dát pozor?

Co je to zkřížená alergie

Alergie znamená, že imunitní systém reaguje nepřiměřeně na některé látky a vytváří si proti nim protilátky. O zkřížené alergii se mluví ve chvíli, kdy protilátky vytvořené proti určitému alergenu reagují i na jemu podobný. A zatímco pylová alergie je pouze sezonní záležitost, zkřížené alergie se mohou objevit kdykoli po požití potraviny, která je vyvolá.

Můžete reagovat i na příbuzensky vzdálené odrůdy. „Obsahují totiž vývojově velmi staré bílkoviny, které se během evoluce téměř neměnily. Jednou z nejčastějších kombinací je reakce mezi pylem břízy s ořechy, jablky a peckovicemi – břízovité a růžovité rostliny jsou botanicky příbuzné. Poměrně často se kříží také alergie na pelyněk s kořenovou zeleninou a některými druhy koření,“ vysvětluje alergoložka Radka Šedivá z ambulance Synlab.

Nejčastější typy zkřížených alergií

Pokud máte sennou rýmu a další alergie, hrozí vám i nepřiměřená reakce na některé ovoce, koření a další potraviny. Na co si dát pozor?

  • Alergie na časný jarní pyl dřevin (bříza, líska, olše) - jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech, třešně, švestky, meruňky, broskve, kiwi, koření (například anýz a pepř), brambory, sója
  • Alergie na letní pyl trav a obilnin (lipnicovité) - rajče, paprika, peckové a jádrové ovoce, arašídy, pomeranč, kiwi, meloun a tepelně neupravené obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže
  • Alergie na pozdní letní pyl bylin (pelyněk, čeleď hvězdnicovité) - kořenová zelenina, koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika a podobně), heřmánek, slunečnicový olej, peckové a jádrové ovoce, kiwi, mango, arašídy, stromové ořechy, luštěniny
  • Alergie na pozdní letní pyl bylin (ambrozie) - banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř
  • Alergie na latex - banán, mango, meloun, kiwi, avokádo, rajče, papája, jedlé kaštany, pohanka, celer, pepř
  • Alergie na roztoče - krab, garnát, kreveta, humr, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýždi
Foto: Poring Studio, Shutterstock.com

Kdo má alergii na roztoče, měl by být velmi opatrný při konzumaci mořských plodů a třeba i hlemýžďůFoto: Poring Studio, Shutterstock.com

Projevy zkřížené alergie

Projevy zkřížených alergií jsou nepříjemné, ale naštěstí většinou mírné. Jde hlavně o svědění a mravenčení v ústní dutině, svědění uší a kůže na obličeji, červené skvrny na kůži nebo mírný otok rtů a lehké problémy s polykáním. Pokud nějaký příznak zaznamenáte a víte, co reakci vyvolalo, napříště potravinu vynechejte. U ovoce, třeba jablek, můžete vyzkoušet jinou odrůdu, a když to nepomůže, přestaňte je jíst úplně.

O těchto příznacích byste měli informovat lékaře. Reakce ale bývají občas i vážnější a mohou se časem zhoršovat. „S vyhledáním lékaře neotálejte, když se objeví otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku,“ radí Radka Šedivá.

Jak problém odhalit

Zda zkříženou alergií trpíte, můžete zjistit až po nežádoucí reakci organismu, ale odhalí to i krevní test. „Existuje metoda, při které lze z jednoho odběru krve zjistit reakci až na 216 alergenů, včetně intenzity případné alergické reakce,“ uvádí lékařka.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jste alergici? Poraďte se s lékařem o riziku zkřížené alergie nebo se nechte rovnou otestovatFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

O Vánocích pozor na ořechy

I když je konzumace ořechů zdravá a lze ji jen doporučit, jsou jedním z největších alergenů a mohou vyvolat velmi rychlou a masivní reakci. „Někdy stačí sníst pár kousků a dostaví se anafylaktický šok,“ upozorňuje výživový specialista Vladimír Koukal.

Nejrizikovější jsou arašídy a lískové a vlašské ořechy. A proto na obalech výrobků najdete varování, že mohou obsahovat stopy ořechů. Pokud máte podezření, že jste na ořechy alergičtí, pozor i na čokoládu, nugát, marcipán, sušenky, a dokonce i polotovary z brambor.

Reklama

Načítám