Hlavní obsah

Nadmuté břicho a plynatost: Nejčastěji je to jídlem, ale mohou za tím být i hormony či rakovina

Foto: Khosro, Shutterstock.com

Foto: Khosro, Shutterstock.com

Reklama

Z těla se konečníkem několikrát za den uvolňují střevní plyny. Je to běžné a nemusí vás to nijak znepokojovat. Když ale dochází k úniku často nebo ho doprovází pocit nadýmání a bolesti, je šikovné zjistit důvod.

Článek

Nejčastější příčinou nadýmání a následně plynatosti neboli meteorismu jsou dietní chyby. Ženy přitom potíže trápí častěji, protože vliv mají také výkyvy hormonálních hladin, a to jak v průběhu cyklu, tak také v menopauze či během těhotenství.

Příčiny nadýmání a plynatosti

Nadýmání souvisí s nadměrným množstvím plynu v zažívacím ústrojí. Co všechno k tomu vede?

1. Konzumace nadýmavých potravin

Jde o následky chemických reakcí v těle, ke kterým dochází po konzumaci některých jídel. Jaké jsou běžné nadýmavé potraviny? Typicky se jedná o luštěniny, brukvovitou zeleninu, někdy hraje roli i sladké ovoce, typické jsou obtíže po čerstvém kynutém pečivu. Problémy mohou mít také souvislost s potravinovou alergií a intolerancí.

2. Stres, přejídání a dietní chyby

Často hraje roli přejídání, ale někoho trápí nafouklé břicho po každém jídle – někteří lidé jsou k potížím náchylnější. Potíže může zhoršovat hltání, polykání velkých soust, pití sycených nápojů, špatné rozžvýkání potravy anebo těžší jídlo na noc. Problémy často nekončí jen pocitem nadýmání, ale přidávají se i pocity těžkosti, nevolnost a křeče. Vliv má i těsné oblečení. Podstatné jsou i psychické potíže, zejména stres, a také syndrom dráždivého tračníku.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Asi nikoho nepřekvapí, že když se přejí, a navíc jídlo špatně rozkouše, tak bude mít trávicí obtíže. Nadýmání ovšem bohužel hrozí i po malých porcích zdravých potravinFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

3. Hormonální výkyvy

Vliv mají, jak již bylo řečeno, i hormonální výkyvy. Ženy obvykle cítí nadýmání v době před menstruací, což souvisí se zvýšenou hladinou progesteronu, která vede k uvolňování břišních svalů i zpomalování střev. V menopauze se snižuje produkce žluči, což může vést k zácpě. A zácpa znamená větší nadýmání.

4. Stav po laparoskopii

Nadýmání je také typickým důsledkem laparoskopie: v dutině břišní po ní zůstává určité množství oxidu uhličitého, který může vyvolat plynatost a někdy i silné bolesti. Největší potíže by měly ustoupit do dvou týdnů.

Jak se zbavit nadýmání

V případě, že vás potíže trápí často a znepříjemňují vám život, je třeba změnit jídelníček. Omezte samozřejmě potraviny, které vám nadýmání způsobují, případně vyzkoušejte jiný způsob úpravy, pořádně kousejte a přidejte do stravy probiotika. Potíže také výrazně zlepšuje pohyb, stačí chůze. Anebo zkuste cvičení na lepší trávení.

Kdy jít k lékaři: rakovina i celiakie

Jestliže nic nepomáhá, raději běžte k lékaři, aby zjistil, zda nemáte nějaký vážnější problém, který je nutné řešit. Nadýmání může signalizovat celiakii, endometriózu nebo i rakovinu vaječníků. Ta se v počátku nijak neprojevuje, a teprve když nádor naroste do takových rozměrů, že tlačí na okolní orgány, objeví se bolesti a zvětší se objem břicha (syndrom malé sukně). Mezi další příznaky patří právě nadýmání, dále zácpa nebo problémy s příjmem potravy, časté močení. Neváhejte se obrátit co nejdříve na svého gynekologa.

Nadýmání

Příčiny: Nevhodná strava, změna jídelníčku, intolerance laktózy, ileus, zánětlivé choroby střev (např. Crohnova choroba), celiakie.

Jak si pomoci sám: Omezit potraviny, které potíže způsobují, nepít perlivé nápoje, správně připravovat luštěniny, jíst v klidu, pomalu, hýbat se. Pomohou máta, fenykl, majoránka, bazalka a kmín, probiotika či volně prodejné léky.

Kdy jít k lékaři: K lékaři zajděte, pokud se k nadýmání přidají silné bolesti břicha, zvracení, horečka, průjem, když se potíže zhoršují nebo na ně nezabírají běžně dostupné léky. Svůj stav konzultujte, když jsou obtíže opakované nebo dlouhodobé.

Reklama

Načítám