Hlavní obsah

Covid nezmizel, očkování je pořád potřeba. Pro koho jsou nové vakcíny a jak se nim dostanete

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Reklama

Stále je možné se nechat očkovat proti covidu. A stále přitom platí, že nejohroženější skupinou jsou lidé nad 60 let a všichni, kdo mají nějaké chronické onemocnění. Jak vakcinace probíhá a jaká má pravidla? Co dělat, když jste nikdy očkovaní nebyli, a jak dostat posilující dávku?

Článek

Nové očkovací látky, které jsou v Česku k dispozici, fungují nejen proti starším, ale i proti novým variantám viru, zejména proti omikronu a jeho subvariantám. A protože jsou určené proti starším i novějším mutacím koronaviru, říká se jim bivalentní. Používají se jako 3. nebo 4. dávka u osob starších 12 let.

Přeočkování byste měli podstoupit nejdříve za 3 měsíce po poslední dávce vakcíny proti covidu-19. Jinak se můžete očkovat kdykoli. Odložit ho má smysl jen v případě, že jste zrovna nemocní, máte například virózu.

Pro koho je vakcína určená

Vakcínou lze očkovat všechny osoby starší 12 let. Doporučení zní: očkovat by se měli nechat lidé, kteří jsou kvůli určitým rizikovým faktorům více ohroženi rozvojem závažnějšího průběhu onemocnění covid-19. O tom, zda do takové skupiny patříte, se poraďte se svým praktickým lékařem.

Kdo by měl jít na posilující dávku?

  • lidé starší 60 let
  • lidé mladší 60 let s oslabeným imunitním systémem, tedy s nějakým chronickým onemocněním (diabetes, nemocné srdce a cévy, nádorové onemocnění...)
  • těhotné ženy (při zjištění těhotenství po první dávce je vhodné druhou dávku podat až po dokončeném 12. týdnu, očkovat lze také bezprostředně po porodu)
  • klienti a zaměstnanci v domovech dlouhodobé péče
Foto: Unai Huizi Photography, Shutterstock.com

Těhotným hrozí komplikovanější průběh covidu-19 a nákaza představuje i rizikový faktor pro výskyt dalších těhotenských obtížíFoto: Unai Huizi Photography, Shutterstock.com

Kdo má nárok na nové vakcíny

Nové vakcíny se používají jako posilovací neboli jako booster pro ty, kdo mají základní očkování, tedy nejméně dvě dávky předchozích vakcín. Přitom nezáleží, jakou očkovací látku od jaké firmy jste dostali. Booster lze aplikovat za čtyři měsíce od poslední dávky a ihned po skončení izolace po prodělaném covidu-19.

Co mají dělat neočkovaní?

Jestliže ještě nemáte ani jednu dávku očkování proti covidu-19, pak dostanete původní (základní) vakcíny, protože modifikované neboli bivalentní vakcíny jsou schváleny jen jako posilovací dávky. Pro první dvě dávky si lze dojít na očkovací místa bez registrace nebo ve standardním režimu po provedení registrace v Centrálním rezervačním systému, případně se dohodněte se svým praktikem.

Kde posilovací dávku získám?

Vakcínami se můžete očkovat po předchozí domluvě u svého praktického lékaře nebo v očkovacích centrech. Registrujte se na konkrétní místo podobně jako u předchozích dávek na webu Centrální rezervační systém. Pro všechny občany ČR je vakcína bezplatná.

Očkování dětí

Současná nová adaptovaná vakcína není určena jako posilující dávka pro děti. Ty mohou, pokud ještě nemají, dostat vakcínu s původním složením, a to včetně třetí posilující dávky. Naočkovat se mohou u svého praktického lékaře (pokud očkování nabízí) nebo se zaregistrovat do očkovacího centra.

Další odborné i praktické informace naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví Česko očkuje.

Odborně garantováno: MUDr. Cyril Mucha, člen výboru Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP

Reklama

Související témata:
Třetí dávka očkování
Posilující dávka vakcíny

Načítám