Hlavní obsah

Jak léčit covid doma: Jaké léky na teplotu, jaké na kašel, proč polohovat a které bylinky zkusit

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se léčí covid-19 v domácím prostředí a jaké léky byste měli mít v lékárničce? Dále je také dobré vědět, na co dávat během léčby pozor zejména u rizikových skupin, jako jsou starší lidé a ti, které trápí nějaké chronické onemocnění.

Článek

Většina lidí se s covidem může vyležet sama doma s běžnými a snadno dostupnými léky. Je to viróza, to znamená, že se neléčí příčina, ale jen příznaky, které nemoc provázejí. Každopádně nepomáhají antibiotika – ta přicházejí na řadu jedině v případě, že se stav zkomplikuje do bakteriálního zánětu například v podobě zápalu plic či zánětu průdušek.

Při covidu polohujte

Při léčbě nepodceňujte režimová opatření – například polohování, zejména pokud máte kašel. Při prostém ležení se totiž hleny městnají v plicích a hrozí zánět. Vyvarujte se dlouhého ležení na zádech, střídejte s ležením na boku a na břiše a se sezením či s polohou vpolosedě na lůžku.

Co jíst a pít při covidu

Nepodceňujte pitný režim, myslet na něj je třeba zejména při stavech nadměrné ztráty tekutin například při průjmu zvracení, které mohou někdy nemoc provázet, ale také když se hodně potíte. Pijte nesycenou vodu a minerálky, lehce oslazený čaj, případně lze použít i rehydratační roztoky (Isostar, Kulíšek, Enhydrol). O jejich užívání je dobré se poradit s lékařem či lékárníkem.

Není dobré hladovět, což se u pacientů s covidem, kteří někdy ztrácejí chuť a čich, stává. Snažte se do sebe pravidelně dostat alespoň nějaké jídlo. Pokud se to nedaří, je třeba nemocnému nabídnout speciální tekutou výživu z lékárny (například Nutridrink, Fresubin, Ensure, Diasip).

Jak léčit teplotu a bolest při covidu

Základem péče je léčba zvýšené teploty a bolesti. Léky na horečku se podávají při teplotě nad 38 °C. Horečku a bolesti hlavy, svalů a kloubů sníží léky s paracetamolem (např. Paralen, Panadol, Paramax), ibuprofenem (např. Ibalgin, Brufen, Ibumax, Nurofen), případně s kyselinou acetylsalicylovou (např. Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin).

Paracetamol lze s ibuprofenem kombinovat, případně střídat. Nikdy ale nepřekračujte doporučené denní dávky! Zjistíte je z příbalového letáku, a pokud si nejste jistí, poraďte se s lékárníkem nebo lékařem. To platí zejména v případě, že máte nějaké chronické onemocnění – například ledvin. Protože u předávkování paracetamolem hrozí otrava a těžké poškození jater! Do denní dávky musíte zahrnout i obsah paracetamolu v kombinovaných přípravcích na virózu a nachlazení, jako jsou třeba Paralen Grip, Coldrex, a podobně.

Foto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Domácí léčba covidu spočívá především v ulevování od horečky, kašle a bolestíFoto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Jak léčit kašel při covidu

Pro léčbu kašle je nutné zajistit dostatečné a kvalitní vykašlávání čili odstranění hlenu z dýchacích cest. Jako vhodná se doporučuje účinná látka acetylcystein (např. ACC Long, Solmucol, Nac Al, Mucobene), vhodné jsou Ambrobene, Bromhexin či Mucosolvan. Tyto léky ředí hlen nebo snižují jeho viskozitu a podporují vylučování hlenů, čímž usnadňují vykašlávání.

Lékař může na rozpuštění hlenů předepsat Erdomed. Na potlačení suchého dráždivého kašle pomáhají léky Stoptussin, Sinecod nebo Levopront. Spolehlivě funguje kodein, ten je ovšem jen na lékařský předpis a není vhodný pro každého. Vždy se poraďte s lékárníkem – názvy léků jsou jen obchodní a potřebná účinná látka se může schovávat i pod jinými názvy.

Na co dát pozor při léčbě kašle

Léčba kašle je pro laika poměrně složitá. Záleží totiž na tom, jaký je jeho charakter, denní doba a další doprovodné příznaky. Zásadní je léky nekombinovat náhodně. Zatímco přes den budete pravděpodobně užívat léky podporující vykašlávání nebo ředící hlen, večer budete chtít spát, proto potřebujete preparát na tlumení kašle. Kdybyste však užili lék na zvýšení produkce hlenů a ten na tlumení kašle zároveň, uškodíte si. Hleny budou zůstávat v dýchacím ústrojí a hrozí zánět plic. Nepodceňujte proto odborné rady!

Jak při covidu zvýšit imunitu

Pro podporu imunitního systému je dobré užívat vitamin C, vitamin D, betaglukany, zinek a selen. A jaké bylinné přípravky podporují léčbu kašle a působící protivirově?

Lékořice hladká (Glycyrrhiza glabra)

Výtažek obsahuje glycyrrhizin, který velmi účinně zabraňuje množení virů a infekce SARS, která je covidu podobná, snižuje přilnutí a vniknutí viru do buněk. K dispozici jsou léčivé přípravky a čajové směsi nebo směs k rozpouštění hlenů Mixtura solvens, kterou připraví v lékárně.

Pelargonie africká (Pelargonium sidoides)

Výtažek z kořene jihoafrické pelargonie zabraňuje množení virů a působí tak proti šíření nákazy, a také podporuje nespecifickou imunitu. Může zmírnit průběh virózy a předcházet rozvoji sekundární infekce. Najdete je například v rostlinném léku Kaloba nebo v doplňcích stravy.

Hořec drsný (Gentiana scabra)

Několik studií prokázalo, že extrakt z kořene hořce drsného potlačuje růst viru SARS-CoV. V ČR je například registrované léčivo obsahující extrakty z kořene hořce žlutého a výtažky dalších rostlin. Studie nebyly prováděny přímo na covid-19, léčivo může zmírnit průběh onemocnění a  sekundární infekci. Hořec drsný najdete například v rostlinném léku Sinupret a pak v doplňcích stravy (Sinulan, Sinupo).

Odborná konzultace: MUDr. Ivo Procházka, praktický lékař ze Sdružení praktických lékařů

Reklama

Načítám