Hlavní obsah

Bakterie, které svědčí snaha ušetřit na složenkách za vodu? Legionella, která řádí nejen v Polsku

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sousedním Polsku zabila zákeřná bakterie legionella už 19 lidí a přes 150 jich skončilo v nemocnici. Proto se možná začínáte bát, aby se infekce nerozšířila i na naše území. Panika je sice zbytečná, ale pozor na teplotu vody, kterou doma používáte.

Článek

Legionella způsobuje prudký zánět dýchacích cest, na který umírá každý desátý nakažený. Většinou tedy osoby s výrazně oslabenou imunitou. Polsko letos spousta Čechů objevila jako ideální místo pro dovolenou. Kvůli inflaci se do této země jezdí v hojném počtu na nákupy. Protože je polských případů opravdu hodně, logicky se to začalo týkat i nás.

Legionella číhá v trubkách

Legionelle se daří ve vodě s teplotou něco mezi 25-45 °C, ale dobrá zpráva je, že ji ta už nad 55 °C dovede zabít. Proto se doporučuje nastavit si na bojlerech, které ohřívají vodu pro domácnosti, alespoň 55, ideálněji 60 °C.

Příznaky legionelózy

Legionářská nemoc, tedy legionella, se projevuje hlavně kašlem, teplotou a dušností. Mohou se přidat i bolesti břicha s nevolností a průjmem. Někdy se projeví i blouzněním. Inkubační doba je většinou mezi dvěma a deseti dny, může se ale protáhnout až na dvacet.

„Legionella způsobuje akutní horečnaté onemocnění podobné zápalu plic. V případě komplikací může dojít u pacienta až k respiračnímu selhání, neurologickým komplikacím nebo k selhání ledvin,“ varuje zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D.

Případů této nákazy bohužel přibývá a nejohroženější jsou hlavně ti, kteří mají nějakou chronickou chorobu, sníženou imunitu, ale i kuřáci či senioři. Podle statistik onemocní častěji muži.

Prevence hlídáním teploty vody

Problém je, že většinou nemáte jak zjistit, že vám nákaza hrozí. Neexistuje ani očkování. „Jedinou prevencí je hlídat, aby teplota studené vody byla pod 25 °C a teplota teplé vody ideálně nad 50 °C. V poslední době, kdy se víc šetří, mohou hlavně drobní uživatelé snižovat teplotu ohřevu vody do této hladiny. Bakterie si nevědomky ve svých vodovodech a zásobnících vody pomnožují,“ varuje MUDr. Kateřina Fabiánová.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Nákaza je podobná zápalu plicFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Jak se nakazíte?

Bakteriemi legionella se nejčastěji nakazíte kapénkovou infekcí. Tedy dýcháním vzduchu, který obsahuje drobné kapičky vody, aerosol. Ten vzniká hlavně tam, kde teče voda nebo se nějak rozprašuje do vzduchu. Kolem sprchy, vířivky, ve fontánce nebo mlžítku, ale i při splachování vody na toaletě. Legionelle se daří i u klimatizací se zvlhčovačem a problémem jsou i nečištěné inhalátory. Je tedy nutné bakterie vdechnout, vypití vody rizikové není. Zatím nebyl prokázaný ani přenos z člověka na člověka.

Kdo se má obávat nejvíc

I když ale legionellu vdechnete, neděste se předem. Záleží totiž na jejím množství a také na vaší kondici. Ohroženější jsou samozřejmě nemocní, lidé se slabou imunitou a chronicky nemocní. „Rozhodující roli při vzniku legionelózy hraje odolnost jedince. Jeho životospráva, léčba chorob a také predispoziční faktory. Například zdravý kuřák má téměř 2× vyšší pravděpodobnost rizika legionelózy než nekuřák. Pokud má nějaké závažné, výše uvedené onemocnění, riziko prudce roste,“ uvedl RNDr. Jaroslav Šašek z Národního referenčního centra pro pitnou vodu.

Foto: PawelKacperek, Shutterstock.com

Bakterie si libují ve stojaté vodě. Proto ji nechte před použitím trochu odtéciFoto: PawelKacperek, Shutterstock.com

Lze se nějak bránit vzniku legionelózy?

Jedinou možností, jak se bránit pomnožení bakterií ve vodě, je kromě její dostatečné teploty také údržba systémů a rozvodů vody, do které patří čištění, dezinfekce, proplachování, ale i odkalování. Zásadní jsou i vhodné materiály nejen trubek, ale i jejich těsnění nebo spojovacích materiálů.

Riziko pomnožení bakterií se zvyšuje, pokud v trubkách voda dlouho stojí. Proto ji před použitím vždy nechejte chvíli téct. Jestliže se ve vašem okolí vyskytne případ onemocnění, uvažujte o tom, že si pořídíte speciální filtr, který bude mít propustnost 0,2 μm. Chronicky nemocní by se měli v takovém případě přestat sprchovat. Klasické koupele jsou pro ně méně rizikové.

Související témata:
Legionella

Načítám