Hlavní obsah

Příznaky a diagnóza chronického onemocnění ledvin

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Chronické onemocnění ledvin se zpravidla projeví až ve chvíli, kdy jsou ledviny skutečně poškozené, a může skončit transplantací. Mezi příznaky patří vysoký krevní tlak, otoky, únava i špatná chuť k jídlu. Jak nebezpečí rozpoznat včas a jak se onemocnění léčí?

Článek

Ledviny odstraňují z krve přebytečnou vodu a odpadní látky, regulují krevní tlak, rovnováhu kyselin a zásad i minerálů, podílejí se na tvorbě červených krvinek a na vstřebávání vitaminu D. Takže když se porouchají, trpí celý organismus. Opravdu vážný problém představuje chronické ledvinové onemocnění – jeho posledním stadiem je selhání ledvin, které může skončit smrtí.

Ledviny nebolí: problémy probíhají skrytě

V čem spočívá zrádnost této nemoci? Ačkoliv zánět ledvin či močové kameny dokážou pořádně potrápit, v případě chronického onemocnění ledviny nebolí. „Bývá dlouho bez jakýchkoli příznaků a člověk o nastupujícím problému často vůbec neví,“ vysvětluje Vladimír Vojanec, primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Praze.

Proto jsou důležité preventivní prohlídky. Zda ledviny správně fungují, se pozná podle fyzikálního vyšetření (lékař malíkovou hranou jemně uhodí do oblasti ledvin, a pokud je místo citlivé, může být něco špatně) a především z krevních testů a analýzy moči. Svá rizika můžete zhodnotit i sami pomocí on-line ledvinové kalkulačky, v případě problému se poraďte s lékařem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Příznaky se ozvou až ve chvíli, kdy jsou ledviny skutečně poškozené. Patří mezi ně i únavaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Příznaky chronického onemocnění ledvin

Že se něco děje, pozná člověk, až když jsou ledviny dost poškozené. Chronické onemocnění se ozývá vysokým tlakem, únavou a nespavostí. Zadržování vody vede k dušnosti a otokům nohou. Narušená chemická rovnováha způsobuje nevolnosti a zažívací problémy, stoupající hladina draslíku navozuje poruchy srdečního rytmu, z nedostatku červených krvinek vzniká anémie, hromadění kyseliny může způsobit onemocnění kloubů.

U žen dochází k poruchám menstruace, u mužů k potížím s erekcí. „Narušením produkce využitelné formy vitaminu D dochází k rychlejšímu odvápňování kostí a vyššímu riziku zlomenin, vápník se naopak více ukládá do stěn cév a způsobuje jejich sníženou poddajnost,“ vysvětluje profesorka Romana Ryšavá z Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Potíže s ledvinami se odhalí pomocí krevních testů a analýzy močiFoto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Proč ledviny selhávají?

Důvodů vzniku chronického onemocnění ledvin je celá řada. Ledvinové tkáně nejčastěji devastuje neléčená cukrovka a vysoký krevní tlak a dále dědičné či získané ledvinové i autoimunitní choroby. Situaci významně zhoršuje obezita a kouření.

Vyšetření a diagnóza

Stav ledvin se pozná podle krevního testu a analýzy moči. Ultrazvuk, tomografie nebo magnetická rezonance odhalí, zda se ledviny nezmenšily či nevykazují závažné odchylky od normálu. K přesné diagnóze někdy pomůže odběr vzorku ledvinné tkáně (biopsie).

Léčba chronického onemocnění ledvin

Léčebná opatření závisejí na tom, jak moc jsou ledviny poškozené. Nutné je léčit původní onemocnění, tedy třeba cukrovku, aby se stav nezhoršoval. Dále se užívají léky na vysoký tlak (ten je příčinou a zároveň i následkem nemoci) a drží se ledvinová dieta (nízké množství soli, draslíku a fosforu a správné porce bílkovin). Důležité je také přestat kouřit a případně zhubnout.

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Aby se zjistilo, jak na tom ledviny jsou, je někdy nezbytné i ultrazvukové vyšetřeníFoto: SofikoS, Shutterstock.com

Co je to dialýza: jak často se provádí?

Jestliže ledviny selžou, je nutné chodit na dialýzu. Nahrazuje funkci ledvin – odstraňuje odpady a přebytečnou vodu z krve. Dialýza je dvojího druhu: hemodialýza a peritoneální dialýza. V prvním případě je krev odváděna mimo tělo, filtrována pomocí přístroje (= umělá ledvina) a vrácena zpět, trvá to několik hodin a procedura se opakuje několikrát týdně. V druhém případě se krev čistí přímo uvnitř těla s pomocí speciální kapaliny. Jedná se o výrazný zásah do kvality života a má mnoho vedlejších účinků. Další možností je transplantace.

Prevence

Protože k podstatným příčinám selhávání ledvin patří cukrovka, vysoký krevní tlak, případně obezita, opravdu se vyplácí řešit je včas a dlouhodobě – život s dialýzou není legrace. Obecnou prevencí je zdravý životní styl, dostatek pohybu a také pravidelný a přiměřený přísun tekutin: ledviny zatěžuje jak nedostatek, tak přebytek vody a také nárazové pití.

Chronické onemocnění ledvin

  • Jiné názvy - Ledvinové selhání, chronická renální insuficience
  • Popis - Proces, kdy ledviny postupně ztrácejí schopnost správně fungovat.
  • Příznaky - Dlouho se rozvíjí bez příznaků. Později se objeví únava, vysoký krevní tlak, anémie, nevolnosti, otoky dolních končetin, dušnost, arytmie...
  • Léčba - Zásadní je léčba potíží, které poškozují ledvinovou tkáň (hypertenze, cukrovka, obezita). Dále se užívají léky a ledvinová dieta. Při selhání ledvin nastupuje dialýza či transplantace.
  • Statistika - Nějakou formou ledvinové nedostatečnosti trpí 10 % populace.
  • Prevence - Chodit na preventivní prohlídky, hlídat hmotnost, hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Při jakémkoliv podezření navštívit lékaře a nechat si vyšetřit moč a krev.

Znáte pampeliškový čaj? Ušetří ledvinám práci, protože pomůže s odvodněním a navíc posílí imunitu!

Reklama

Načítám