Hlavní obsah

Pět P proti slabé imunitě: Vylaďte svůj život proti nemocem

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet se o něco zdravější nemusí být náročné, ani nákladné. Je ale důležité, abyste na tom pracovali dlouhodobě a z věcí, které zdraví prospívají, udělali ve svém životě rutinu.

Článek

Ne každý si může dovolit nakupovat superpotraviny bohaté na antioxidanty nebo kvalitní potravinové doplňky. Zajistit si silnější obranyschopnost jde ale i bez velkých výdajů nebo dokonce úplně zadarmo. Stačí myslet na základních pět P vaší imunity.

1. Pitný režim

Je alfou a omegou zdravého životního stylu, hubnutí, ale i posilování imunity. Zajišťuje, aby všechny vaše orgány a svaly pracovaly, jak mají. Denně vypijte minimálně 1,5 litru čisté vody v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Pro zpestření neuškodí minerální vody, v chladných dnech zařaďte čaje. Čaj můžete připravit i z méně obvyklých ingrediencí, třeba lístků konopí. „Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, které jsou při nemocích velmi hodnotné. Stačí dvě čajové lžičky lístků zalít 250 ml vroucí vody a nechat 10 minut louhovat,“ radí Jiří Stabla, odborník z Konopných lékáren.

2. Pohyb venku

Pohyb je nadmíru důležitou součástí zdravého životního stylu, zkuste se ale co nejvíce hýbat venku. „Přirozený sluneční svit, pohyb na čerstvém vzduchu a kontakt s přírodou oproti indoor aktivitám výrazně přispívá k odreagování, snížení stresu, k posílení imunitního systému i lepšímu spánku,” vysvětluje Renata Štěpánová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. Venkovní prostředí má také tendenci vás přinutit k většímu výkonu, pohyb v terénu nutí i k vyšší flexibilitě.

Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Zdraví nemusí stát moc, vsaďte na čistou vodu a pohyb na čerstvém vzduchuFoto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

3. Probiotika

Správné množství probiotik („hodných“ bakterií) ve střevech je zásadní pro trávicí systém, a tím i pro imunitu. Jejich nedostatek se projeví zhoršeným trávením, nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou, u žen i gynekologickými problémy. Probiotika pořídíte ve formě tablet, najdete je ale i v potravinách. Sáhněte po zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou bílé jogurty a kefíry, ale i kvašená zelenina. Jejich objem zvyšte po nemoci, pokud berete léky (hlavně antibiotika) nebo žijete v prostředí, kde jste více vystaveni chemii a nečistotám.

4. Pestrá strava

Vyvážená a pestrá strava pomáhá v jakémkoli věku. Myslete hlavně na vitaminy a minerály z čerstvého ovoce a zeleniny. K snídani zkuste smoothie nebo buddha bowl, k obědu by zelenina měla tvořit polovinu talíře, večer volte dobře stravitelné plodiny, třeba tepelně upravenou zeleninu nebo neškrobové druhy (chřest, mrkev, okurky, žampiony nebo cuketu). Myslete i na vlákninu, která čistí střeva, kvalitní bílkoviny z masa a mléčných výrobků, nevyhýbejte se ani tukům. Ty živočišné ale raději zaměňte za rostlinné. Třeba ořechy nebo semínka.

Děti jsou často vybíravé, dospělí se vymlouvají na nedostatek času, a ani s přibývajícími roky není vyhráno. „S věkem mizí chuť k jídlu, což může být dáno jak nemocemi, tak snížením chuťových vjemů. I proto velké množství lidí pokročilého věku trpí podvýživou,“ varuje nutriční terapeutka Dana Šímová. Zdravý jídelníček přitom napomáhá regeneraci organismu i po lékařských zákrocích. Působí preventivně proti syndromu křehkosti, tedy vyšší náchylnosti k virovým onemocněním, a lépe se vyrovnává s pooperačními komplikacemi.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Čerstvé ovoce, dušená zelenina, salát nebo chutné smoothie. Dopřejte si vitaminy v pestré forměFoto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

5. Pohoda

Nezapomínejte ani na vaše duševní zdraví. Pozor na psychickou zátěž a stres. Dopřejte si čas na odpočinek, věnujte se oblíbeným činnostem, nestraňte se společnosti. Nehledejte výmluvy, proč to nejde. Přiučte se pozitivnímu myšlení, radujte se i z maličkostí. Přepadne-li vás smutek, neignorujte ho a pokuste se ho zpracovat – cvičením, procházkou, dobrou knihou, telefonátem s kamarádkou. Prostě tím, co víte, že na vás funguje. Hlavně nedovolte, aby se nakupil a přerostl třeba v depresi.

Reklama

Načítám