Hlavní obsah

Jak přežít šestinedělí? Vaření a úklid nechte na jiných, vy se věnujte miminku a tvořte si pouto

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotenství provázejí různé nepříjemnosti, a tak se každá žena těší, až bude dítě konečně venku. Jenže záhy po porodu většinou zjistí, že to nejkrásnější období může být zároveň tím nejnáročnějším. Týká se to především prvních šesti týdnů, kdy se maminka s miminkem sžívá. Na co se zaměřit, od čeho upustit a z čeho si rozhodně nedělat hlavu?

Článek

Nepříjemným paradoxem se může stát zjištění, že porod sám o sobě byl tím nejméně náročným, s čím se v novém životě s dítětem žena setká. Protože s porodem nepřichází na svět jen dítě, ale i jeho matka. Žena, jež nikdy matkou nebyla, je nucena čelit situacím, které jsou pro ni zcela neznámé. Důležité je přitom zmínit skutečnost, že rozhodně není v kondici, která by jí to usnadňovala: potrhané tělo, rozbouřené hormony, nedostatek spánku a pláč miminka. To jsou faktory, jež v prvních týdnech společného života dovádějí mnoho maminek k šílenství.

V šestinedělí nemusíte nic

Budoucí maminku nikdo nepřipraví na to, že po porodu jí do života přijde někdo, kdo je na ní zcela závislý. Život nabere zcela jiných obrátek, protože soužití s miminkem je jedna velká změna – jakmile přijdete na něco, co funguje, do druhého dne se to změní a vy budete hledat nanovo. Do toho jste celé rozbolavěné, toužíte se dostat do formy, všem se pochlubit děťátkem, jenže vám schází energie, chuť i čas to všechno dělat.

Potrhané tělo, rozbouřené hormony, nedostatek spánku a pláč miminka. To jsou faktory, které v prvních týdnech po porodu dovádějí mnoho maminek k šílenství.

A tak se ptáte: Je něco špatně? Ne – to všechno je úplně normální! V šestinedělí NIC nemusíte. Ale něco MŮŽETE. „Já osobně doporučuji si udělat kolem sebe hnízdo, kdy máte všechno po ruce - deku, ovladač k televizi, jídlo, pití - a jenom jste. Tělo to potřebuje a později vám za ten odpočinek poděkuje. Naopak nedoporučuji se hned vrhat do cvičení a zátěžových aktivit,“ radí dula a laktační poradkyně Petra Sommerová.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Uklízení, praní a vaření nechte v šestinedělí pokud možno na někom jinémFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

K čemu šestinedělí doopravdy slouží

Šestinedělí je velmi krátké období, které slouží k jediným dvěma věcem – aby se maminka sladila s miminkem a aby po porodu načerpala fyzické i mentální síly, které se jí v péči o potomka budou nesmírně hodit. Proto na sebe v tomto čase neklaďte žádné nároky, nic neplánujte, do ničeho se nenuťte, nikam nespěchejte. Dejte si čas, abyste se adaptovaly na nový život, naladily se na své dítě. Nic jiného teď není důležité, všechno ostatní počká.

Co všechno se děje během bondingu

Řada laktačních poradkyň a porodních asistentek dlouhodobě propaguje důležitost bondingu, tedy kontaktu kůže na kůži. Je sice pravda, že ve většině nemocnic vám dnes miminko po porodu přiloží na hrudník, aby se s vámi a vaším prsem mohlo seznámit, tím by to ale nemělo skončit.

Kontakt kůže na kůži dává matce i dítěti pocítit vzájemnou lásku, pouto, které se začíná budovat. Dochází k produkci hormonu oxytocinu, který pomáhá kojení i zavinování dělohy po porodu. Uklidňuje maminku i dítě, pro které je svět mimo její bříško velký a děsivý. Maminka se díky tomu, že má dítě u sebe, učí reagovat na jeho potřeby a rozpoznávat, co v dané chvíli vyžaduje a co mu pomůže.

Řada odborníků propaguje důležitost bondingu, tedy kontaktu kůže na kůži.

Právě v šestinedělí byste měly těchto benefitů využívat co možná nejvíc, abyste si na sebe s miminkem co nejrychleji zvykly.

Foto: Romanova Anna, Shutterstock.com

Hodně se s miminkem mazleteFoto: Romanova Anna, Shutterstock.com

Dejte si načas, nikam nespěchejte

A rozhodně si nic nedělejte z toho, že vám všechno automaticky nepřipadá krásné, růžové a zalité sluncem. Řada žen si v šestinedělí projde stavy úzkosti známými jako poporodní blues, které mohou přejít i do poporodní deprese. „Tady bych doporučila nenechávat tyhle emoce pro sebe, ale sdílet je s partnerem, dulou, kamarádkou a případně se nebát říct si o pomoc. Obrátit se na odborníka - terapii nebo organizaci Úsměv mámy,“ říká Petra Sommerová.

Zalezte s miminkem do postele

Nemusíte přijímat návštěvy, vařit ani uklízet, když miminko usne. Spěte s ním, nechte hospodařit partnera nebo babičky. Nebojte se přijmout pomoc a čas, který ušetříte, věnujte jen miminku a sobě. Mazlete se, kojte, jezte, spěte, odpočívejte. Uvidíte, že se začnete v tom neznámém a možná i trochu děsivém novém světě s miminkem společně velmi brzy orientovat a vytvářet si nový životní rytmus, který bude všem vyhovovat.

Odborná konzultace s Petrou Sommerovou, dulou a laktační poradkyní

Načítám