Hlavní obsah

Hormon lásky: Jakou roli hraje oxytocin u porodu a u kojení a kdy je třeba dodat umělý?

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní funkcí hormonu lásky, jak se říká oxytocinu, je stimulovat dělohu během porodu ke kontrakcím a pomáhat s uvolňováním mateřského mléka při kojení. Běžně je spojen s doteky, sexuální aktivitou a vytvářením vztahů.

Článek

Hormon lásky je prospěšný při léčbě různých zdravotních obtíží, například úzkosti a střevních problémů. Největší roli však hraje v ženské plodnosti – a to od sexuální aktivity přes porod až ke kojení. Jeho tvorba se dá vyvolat mazlením, hlazením, sexem a dotyky s partnerem: ženy, které jsou ve vztahu spokojené a mají dostatek těchto podnětů, mají více přirozeného oxytocinu než ostatní.

Jak oxytocin funguje při porodu

Během porodu oxytocin funguje jako pomocník, který vysílá do dělohy signály k zahájení kontrakcí. Jakmile se začnou děložní čípek a pochva rozšiřovat, začne se uvolňovat oxytocin. S každou další kontrakcí se zvyšuje rozšíření. Čím více oxytocinu, tím zdárnější průběh porodu: tento hormon tedy určuje rychlost a sílu kontrakcí.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Hormon oxytocin je zásadní pro zdárný průběh poroduFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

K čemu slouží umělý oxytocin

Syntetický oxytocin se používá zejména v případech, kdy je abnormálně zpomalený porod. Důvodem bývá slabá děložní činnost; někdy ke kontrakcím dochází, ale nepříliš efektivně a porodní cesty se neotevírají. K tomu může dojít už na začátku porodu nebo v jeho průběhu. Všechny rodičky, pokud to výslovně neodmítnou, dostávají v třetí době porodní oxytocin, aby došlo k snadnějšímu vypuzení placenty.

Jak se oxytocin podává

Hormon se podává formou infuze nebo přes infuzní pumpu do cévního řečiště. Existuje i aplikace oxytocinu do svalu, dříve se používala k vyvolání porodu, dnes se uplatňuje k podpoře zavinování dělohy po porodu. Někdy se oxytocin používá také k podpoře kojení, kdy se kape na nosní sliznici.

Jak působí oxytocin po porodu

Když skončí třetí doba porodní, oxytocin pomáhá děloze, aby se zavinula do velikosti před těhotenstvím. Jakmile se dítě přisaje, začne stimulovat nervová zakončení v bradavce. Nervový signál doputuje do mozku a mozek začne uvolňovat oxytocin do krve. Krví se dostává k mléčné žláze a tam vede ke stahům svalových vláken kolem mléčné žlázy a mlékovodů a dochází k uvolňování mléka. Oxytocin také navozuje pečovatelské a ochranitelské chování, a to nejen u žen, ale také u mužů.

Foto: Debra Anderson, Shutterstock.com

Podávání oxytocinu může rodička odmítnout, její tělo ho umí vyrobit samoFoto: Debra Anderson, Shutterstock.com

Rizika syntetického oxytocinu

Podání umělého oxytocinu může nadměrně stimulovat dělohu, takže kontrakce jsou pak moc rychlé nebo časté. To může vyvolat změny srdeční frekvence plodu, rupturu dělohy i zvýšené riziko ukončení porodu císařským řezem. Mnoho žen také udává po podání syntetického oxytocinu větší bolest.

Kdo rozhoduje o podání oxytocinu

Pokud porod nepostupuje, žena je po několika hodinách vyčerpaná, lékař by měl citlivě posoudit situaci a rozhodnout, zda je podání umělého oxytocinu vhodné. Bez vědomí ženy se u porodu ale nesmí provádět žádný zákrok ani medikace, tedy ani použití oxytocinu. Stejně jako jiné rutinní zákroky v porodnici může žena i podání syntetického oxytocinu odmítnout. Přestože má v některých případech umělý oxytocin opodstatnění, pravda je, že v mnoha porodnicích je jeho použití nadměrné a zbytečné.

Odborná konzultace: MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jilemnice

Reklama

Načítám