Hlavní obsah

Proč je vám při nemoci večer hůř? Může za to únava i vlhkost vzduchu

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste si mysleli, že máte chřipku či nachlazení z krku, ale pak přijde večer a vám je zase hůř. Proč se to děje a co s tím?

Článek

První dny onemocnění většinou moc nesejde na tom, jestli je ráno nebo večer, je vám stejně mizerně celý den. Ale když se vám trochu uleví, večer jako by se nemoc vracela, a dokonce si opět naměříte vyšší teplotu a začnete víc kašlat. Čím to je?

Proč je vám večer celkově hůř?

Během nemoci musí tělo vydávat spoustu energie na to, aby se zbavilo virů či bakterií, které chorobu způsobují, a aby mobilizovalo imunitní systém a likvidovalo toxiny, jež v těle vznikají. Proto jste unavenější a hodně spíte. I tak ale tělu večer docházejí baterky a už nemá tolik síly – a proto se může stát, že se obranyschopnost těla večer sníží a projevy nemoci mohou zesílit. To je ale v podstatě dobře.

Proč se večer zhoršuje kašel?

Kašel je přirozeným ochranným reflexem, kterým se tělo snaží udržet průchodné dýchací cesty. Dělá to speciálními receptory, které kašel vyvolají, pokud dýchání něco omezuje nebo zhoršuje. Jde vlastně o samočisticí mechanismus.

To, že se kašel může znovu objevit navečer nebo se může jeho intenzita zvýšit, má několik důvodů. Hlavní je ten, že si večer většinou sednete nebo lehnete a už se moc nepohybujete. A právě pohyb, byť omezený, pomáhá plicím a dýchacím cestám se čistit. Také méně pijete – a vyschlé sliznice rovněž nutí ke kašlání.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Přitížilo se vám navečer? Důvodem může být únava, ale v podstatě se vaše tělo zotavujeFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Jak ulevit večernímu kašli?

Jak tedy večernímu kašli ulevit, aby vás tolik nezatěžoval? Udělejte pár základních opatření:

  • Hlídejte vlhkost vzduchu - zvlášť v zimě, když se topí. Ta správná by měla být 40-60 %. „Jako první zkuste zvýšit vlhkost v bytě pravidelným a důkladným větráním, pokud to nepomůže, použijte zvlhčovač vzduchu. Sušení prádla v bytě ani nádobka s vodou na topení nejsou dostatečné,” říká Michal Závacký, šéfredaktor portálu Pro alergiky.
  • Inhalujte - stačí klasické vdechování páry nad hrncem s horkou vodou, do vody můžete přidat i bylinky, například šalvěj. Zvlášť v prostředí, které není dostatečně vlhké, to zabírá proti kašli. Lze si samozřejmě pořídit i inhalátor.
  • Dostatečně pijte - sliznice v ústech a krku tím zvlhčujete a organismu dodáváte vypocené tekutiny. Vhodný je například bylinkový čaj s medem – med je protizánětlivý a uvolní hleny, takže by se mělo zmírnit škrábání v krku.
  • Udržujte přiměřenou teplotu vzduchu - za ideální se na spaní považuje teplota kolem 18 °C.
  • Zvolte vhodnou polohu - doporučuje se ležet na boku nebo na břiše. Pokud je hlava výš než tělo, bude se vám lépe dýchat.

Proč máte večer vyšší horečku?

Pokud se organismus hodně vyčerpává, což se při nemoci děje, může to způsobit právě i zvýšenou teplotu. Takže jestliže je tělo večer při nemoci vysílené, můžete naměřit právě večer i vyšší teplotu než ráno po posilujícím spánku.

Kdy začít horečku srážet?

Ať si naměříte horečku kdykoli přes den nebo večer, pořád byste ji měli do určité míry brát jako pomocníka, kterého tělo potřebuje při infekčních chorobách k tomu, aby lépe likvidovalo jejich původce. Právě při vyšší teplotě se viry a bakterie méně množí. Horečku berte jako podporu léčby a zbytečně ji nesrážejte, pokud u dospělého nepřekračuje 38 °C.

Horečka ale může být i důvodem, proč jít k lékaři. Zvlášť pokud trvá několik dní nebo pokud patříte mezi chronicky nemocné. „Ohrožením je například pro pacienty léčící se srdečními chorobami, onemocněním plic, nervové soustavy, chudokrevné či s poruchou metabolismu,“ radí Marek Dvořák, praktický lékař pro dospělé.

Načítám