Hlavní obsah

Když zasáhne borelióza – boj se zákeřnou nemocí svádí Bella Hadid a další celebrity

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toto infekční bakteriální onemocnění obvykle přenáší klíšťata. Nakazit mohou každého bez ohledu na věk, slávu či majetek a nejde o žádnou prkotinu. Pokud se včas neléčí, postihuje klouby, kůži, srdce i nervovou soustavu.

Článek

Stačí jedno kousnutí a nic už není jako dřív. V organismu napadeném boreliózou vypuká krutá válka bakterií, která se na začátku bohužel projevuje příznaky podobnými pouhé chřipce. Pokud je ignorujete a nezačnete s léčením, choroba může rychle přerůst ve vážné poškození nervového systému, srdce a kloubů.

Když onemocníte, ani sláva vám nepomůže

Šestadvacetiletá Bella Hadid se objevila devětadvacetkrát na titulní obálce Vogue, což je rekord, který zatím žádná supermodelka nepřekonala. V dubnu 2023 ji týdeník Time zařadil na seznam stovky nejvlivnějších světových osobností. Americká rodačka s palestinsko-holandskými kořeny prožila dětství na kalifornském ranči, kde se závodně věnovala jezdectví. I když evidentně nevyrůstala jako křehká pokojová květinka, se zdravím je na dně. Od roku 2012, kdy se jí jako teenagerka nakazila, trpí chronickou boreliózou.

Bella patří mezi nejsledovanější celebrity na instagramu. Této své síly využila k osvětě a o svém boji s nemocí otevřeně mluvila už v minulosti. Teď se opět potvrzuje, že s boreliózou není nikdy úplně vyhráno. Kráska, kterou plastický chirurg Julian de Silva označil za ženu s nejsouměrnější tváří na světě, letos na konci června nápadně chyběla na pařížských přehlídkových molech. Začaly se objevovat spekulace, že je na odvykací kúře. Několik zdrojů ovšem upřesnilo, že si vzala volno kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu. Údajně podstupuje každodenní léčbu, aby se zase dala dohromady.

V neděli, aby vyvrátila různé dohady, sdílela na instagramu několik svých fotografií. Početné příznivce se snažila uklidnit textem ve znění: „Jedna věc, kterou bych vám všem chtěla říct: Jsem v pořádku a nemusíte se o mě bát. A druhá: Nic bych neměnila.“ Na snímcích ji ovšem svět vidí během různých vyšetření v nemocnici nebo v péči zdravotní sestry vyčerpanou a zesláblou.

Foto: Profimedia.cz

Bella HadidFoto: Profimedia.cz

Belliiny lékařské zprávy na instagramu

Kromě fotografií zveřejnila i úryvky některých lékařských zpráv. Jedna pochází z doby, kdy jí bylo teprve 17 let a nemoc jí ztrpčovala život už asi rok a půl.„Je extrémně vyčerpaná, trpí depresemi a už ani nedochází do školy. Je jí stále špatně a trpí problémy s pamětí,“ popsal tehdy lékař její potíže.

Tím ale výčet symptomů, se kterými se elitní topmodelka potýká, neskončil. Lékařská zpráva světu otevřeně sděluje, že Bellu dodnes trápí závratě a problémy s koncentrací. Zhoršila se jí paměť a trpí depresemi a poruchou spánku. Výčet jejich potíží doplňuje světloplachost, bolest lymfatických uzlin, bolest svalů a kloubů. Smutný seznam příznaků mladé ženy, která ještě ani neoslavila třicítku, uzavírá noční pocení, studené ruce a nohy, zvýšená citlivost vůči potravinám. „Symptomy se zhoršují s teplotními extrémy,“ upozorňují lékaři a upřesňují, že jí v těle našli bakterie rodů Borrelia a Bartonella.

Foto: Profimedia.cz

Bella HadidFoto: Profimedia.cz

Příznaky lymské boreliózy

Na začátku se může tvářit jako obyčejná chřipka. Pokud se neléčí, její následky mohou být katastrofální.

Začíná to červenou skvrnou s bílým středem v místě, kde vás kousl nakažený hmyz. Poté se přidávají horečky, únava či zvracení.

V další fázi začínají bolet klouby a může docházet k obrně nervů. Poslední fáze zasahuje mozek, míchu či srdce a může vést až ke smrti. Zdaleka nejhorší jsou ale deprese, které nemoc často doprovázejí. A zatímco u někoho úzkostné stavy pominou, jiného mohou trápit ještě dlouhé roky po vyléčení.

Borelióza si vybírá oběti i v Česku

Nemusíme létat ani do zámoří. Mezi herečky, které se kvůli onemocnění v minulosti na nějakou dobu stáhly z veřejnosti, patřila i Tatiana Dyková. Průběh své náročné léčby sdílela i její mladší kolegyně Anna Kadeřávková. Ta se později nechala otevřeně slyšet, že do nejrůznějších testů a kapaček v Německu investovala statisíce korun, přesto se nemoci nezbavila.

Slovo borelióza se v Česku začalo více skloňovat v souvislosti se dvěma tragickými událostmi. Muzikant Přemek Černík patřil mezi hlavní organizátory hudebního festivalu Mighty Sounds. Boreliózou onemocněl v pouhých šestadvaceti letech. Po léčbě antibiotiky jeho testy sice vykazovaly dobré výsledky, symptomů těžké nemoci se přesto nezbavil. Dle slov jeho bratra Přemek vzdal boj s depresemi v jednatřiceti letech, kdy spáchal sebevraždu.

Pět let poté se tatáž smutná okolnost zopakovala v případě známého českého fotografa Václava Širce. Ve čtyřiceti letech dobrovolně vyskočil z okna. Důvod, proč se rozhodl takto odejít ze světa, není přesně známý. Jeho okolí ovšem spekuluje opět o borelióze. Potýkal se s ní dlouho a do konce života musel brát léky.

Načítám