Hlavní obsah

Alergickou rýmu je třeba léčit, jinak může vést k astmatu

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Alergická rýma je zánět nosní sliznice, který je reakcí na látky v okolním prostředí. Nejčastěji jde o pyl rostlin a stromů, proto se o ní často hovoří jako o senné rýmě. Projevuje se podobně jako běžná rýma, která doprovází nachlazení.

Článek

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na neškodné látky v okolním prostředí, jako je například pyl nebo roztoči. Tělo reaguje například kožními vyrážkami, otoky sliznic, dýchacími potížemi a rýmou. Často jdou tyto komplikace ruku v ruce. Zdravý organismus vysílá svůj imunitní systém do boje jen s těmi opravdu nebezpečnými hrozbami, jako jsou viry a bakterie.

Alergická rýma nemusí souviset jen s tím, co je ve vzduchu, může ji vyvolat konzumace nějaké potraviny, roztoči, plísně, prach či srst zvířat.

Uvádí se, alergickou rýmou trpí 10–20 procent populace. Část nemocných přitom o svých potížích neví. Každoroční jarní rýmu přikládají třeba viróze.

Příznaky senné rýmy

Alergická rýma se podobá té, která doprovází nachlazení. Nejčastějšími příznaky jsou výtok z nosu, kýchaní, svědění nosu a také očí, které mohou pálit a být zarudlé následkem postižení oční spojivky. Alergická rýma není nakažlivá.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Alergická rýma se může vyskytovat jak v určitých obdobích roku, tak celoročněFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemá inkubační dobu, tělo na alergeny reaguje okamžitě. S přibývajícími léty se ale často potíže zhoršují.

Léčba alergické rýmy

Nejdůležitější je vyhýbat se alergenům, tedy těm látkám, které reakci spouští.

Alergickou rýmu je vždy třeba léčit u odborníka. Na potíže se podávají takzvaná antihistaminika, léky, které tlumí účinky histaminu (látky zapojené do alergických reakcí). Používají se také oční kapky, léky na snížení otoku sliznice, úlevu mohou přinést i solné spreje do nosu. Závažnější formy se léčí kortikosteroidy nebo imunoterapií.

Alergická rýma by se naopak neměla dlouhodobě léčit volně prodejnými léky, zejména nosními kapkami a spreji. Ty mohou při delším užívání vést k návyku, který způsobí zhoršení stavu. Přečtěte si více o závislosti na nosních kapkách.

Vyšetření

Alergologické vyšetření spočívá ve vyšetření krve. Kožní testy pak ukážou, na co je člověk alergický. Případně se provádí spirometrie, která zjišťuje, jak dobře fungují plíce, nebo další ORL vyšetření.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jako první pomoc proti pálení očí vám poslouží oční kapky na alergiiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Komplikace

Alergická rýma mívá různě závažný průběh, v krajním případě může dojít k prudké reakci a astmatickému záchvatu. Extrémní reakcí je pak anafylaktický šok, při kterém dochází k poklesu tlaku a poruchám vědomí a člověk může být ohrožen na životě. To se ale stává spíše při alergii na hmyzí píchnutí, reakce na pyl nebývá tak dramatická.

Neléčená alergická rýma může vést k poškození nosní sliznice i funkce nosu, zvyšuje riziko vzniku astmatu. Zde najdete pět příznaků, které naznačují astma.

Prevence

Samotnému vzniku onemocnění se nedá předcházet. Je do značné míry dědičné. U dítěte, kde je alergický jeden rodič, je riziko alergie asi 30 procent.

Alergik by se měl snažit odstranit ze svého okolí látky, které ho dráždí. Je také zvýšeně náchylný k tomu, aby se u něj objevila alergie i na další látky, odborníci proto doporučují preventivně se vyhýbat trvalému kontaktu i s dalšími známými alergeny.

Alergická rýma

  • Popis - Alergická reakce nejčastěji na pyly rostlin a stromů
  • Příznaky - Výtok z nosu, svědění nosu, kýchání, zčervenání očí, slzení
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - Protialergické léky, kortikoidy, léky snižující otok sliznice, oční kapky
  • Smrtnost - Na nemoc se prakticky neumírá
  • Prevence - Nemoci nelze předcházet, lze se ale vyhýbat alergenům. A to nejen těm potvrzeným, ale i potenciálním, které by člověka mohly dráždit.

Odborná garance: MUDr. Stanislav Kos, CSc., Předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem (ČOPN)

Reklama

Načítám