Hlavní obsah

Opar se může léta schovávat! Jak ho léčit a jak uspat?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vir, který způsobuje opar, v sobě můžete nosit léta, aniž byste o něm věděli. Pak ale nastane situace, kdy je vaše imunita oslabená a projeví se ve formě puchýřků na rtu. Co vir probudí a jak opar léčit?

Článek

Proč někteří lidé trpí na opar na rtech často a pro jiné to je jen výjimečná komplikace, která provází velmi vypjaté životní chvíle? I na to vám odpovíme.

Druhy oparu

Opar je projevem viru Herpes simplex, zkráceně HSV. Ten má dva typy: HSV 1 a HSV 2. První se projevuje nejčastěji na rtech a v okolí úst, druhý je přenosný buď sexuálně, nebo při porodu z matky na dítě, a způsobuje opary na genitáliích a v jejich okolí. Opary na obličeji lze většinou zvládnout samoléčbou, opary genitální vyžadují léčbu odbornou. I když se vám možná v této souvislosti vybavuje i pásový opar, je to jiné onemocnění. Jeho původcem je virus Herpes zoster, stejný jako u planých neštovic.

Virem tipu HSV 1 jsou podle Světové zdravotnické organizace infikovány asi dvě třetiny lidí, ale ne u všech se projeví.

Proč se vám udělá opar?

Pokud máte virus HSV 1 v těle, může se při oslabení imunity projevit právě oparem na rtu. A co může imunitu oslabit? Obvykle to bývá jiná infekce, třeba chřipka nebo nachlazení. Mohou to být i teplotní výkyvy, kterým se vystavujete přechodem z mrazu do vyhřáté místnosti nebo naopak v parném létě přechodem z vedra do klimatizovaných prostor. Příčinou ale může být i leknutí, nervozita před zkouškou nebo pohovorem, stres a uvádí se i hormonální výkyvy.

Fáze oparu

V momentě, kdy imunita neudrží virus pod kontrolou, začne se množit a během dvou až šesti dnů pocítíte první příznaky oparu. V první fázi to je brnění, píchání nebo citlivost konkrétního místa na rtu, kde se v další fázi objeví drobné puchýřky, které mohou mokvat, svědit a bolet. V další fázi se na oparu začne tvořit strup, který může při pohybu rtů praskat. Je to nepříjemné a prodlužuje to hojení.

Nejnakažlivější je opar ve chvíli, kdy mokvající vřídky praskají (můžete to způsobit i tím, že se snažíte je strhnout). Od prvních příznaků do zhojení uběhne většinou 7 až 10 dní, ale může to být i déle.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud se chcete oparu zbavit co nejdřív, musíte začít s léčbou včas, nejlépe ve chvíli, kdy jen tušíte, že se klubeFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co použít na opar?

Přírodních a babských metod, jak urychlit hojení oparu, je mnoho. Jedni ho vysušují potíráním alkoholu, jiní sází na vrstvičku zubní pasty, další přikládají obklad z použitého čajového sáčku. Na snížení bolestivosti se doporučuje přikládat led, ideálně vyrobený z tymiánového odvaru. S rychlejším hojením oparu podle lidového léčitelství pomůže i potírání včelím propolisem, lze použít i přírodní oleje – tea tree, mátový nebo z borovice.

Přípravky z lékárny

Přípravky na opar můžete pořídit i v lékárně ve formě krému, gelu nebo náplasti (některé umožňují tzv. mokré hojení, tedy překrytí rány tak, aby se v ní vytvořilo vlhké a léčebné prostředí).

Léčivé přípravky byste měli použít co nejdřív, tedy při prvních příznacích. V této době, kdy se nosí respirátory, je lepší variantou denního ošetření náplast, protože krémy a gely se mohou setřít.

Foto: Archiv firem

Zleva: Herpesin, krém, 5 g, tlumí pochody viru, v lékárnách Benu za 185 Kč. Vectavir, krém na opary v tělové barvě, 2 g, snižuje množení viru, na Zboží od 189 Kč. Herbadent Professional, gel, 25 g, intenzivní péče o dásně, ale i na afty a opary, v e-shopu Herbadent za 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Compeed, náplast na opary, 15 ks, redukuje puchýře a strupy, snižuje bolest, působí až 12 hodin, v e-shopu Lékárna za 249 Kč. WUNDmed, náplast na opary, 6 ks, zklidňují a snižují svědění, v lékárnách Dr. Max za 49 Kč. Náplast na opary Cosmos, 16 ks, umožňuje tzv. vlhké hojení, v e-shopu Lékárna Hartmann za 222 KčFoto: Archiv firem

Co nedělat, když máte opar?

Ve chvíli, kdy máte opar, jste velmi infekční a měli byste se podle toho chovat. Nelíbejte se, neprovozujte orální sex, nedělte se o příbor, skleničku nebo rtěnku. Dávejte pozor, abyste se oparu nedotýkali – mohli byste si infekci přenést třeba do oka.

Rozhodně nikdy nepropichujte puchýřky oparu ani nestrhávejte strup, mohli byste si ho roznést po celém okolí úst. Pokaždé, když si opar ošetřujete a dotknete se ho, měli byste si pečlivě umýt ruce horkou vodou a mýdlem.

Maminky novorozenců by mohlo zajímat, že děti se rodí s protilátkami na HSV 1 vir, působí asi první tři měsíce. Nemusí se tedy bát s oparem kojit. Nicméně by se měly zdržet pusinkování nebo příliš těsného kontaktu a měly by si vždy před manipulací s dítětem a jeho výbavičkou umýt pečlivě ruce.

Existuje prevence?

Pokud už vir HSV 1 máte, nelze se ho zbavit. Je tedy třeba udělat vše pro silnou imunitu, aby u vás vůbec nepropukl. Posilování imunity vezměte i přes jídelníček – dbejte na dostatek vitaminu E (obsahují ho oříšky, špenát nebo rajčata), vitaminů skupiny B (kvasnice, ovesné vločky), selenu (para ořechy, semínka, fazole) nebo zinku (hovězí maso, játra). Pamatujte i na dostatek odpočinku a spánku.

Reklama

Související témata:

Načítám