Hlavní obsah

Kvůli ucpanému nosu nemusíte do lékárny: tipy, jak se zbavit rýmy domácími prostředky

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probudili jste se s ucpaným nosem a bolavými dutinami? Rýma sice není nemoc, kvůli níž byste zůstávali doma na neschopence, umí být ale pěkně nepříjemná. Její projevy naštěstí můžete rychle zmírnit jednoduchými přírodními prostředky, které jsou vždy po ruce.

Článek

I když je rýma většinou banální onemocnění, vyplatí se naordinovat si klidový režim. Může totiž přerůst až v zánět dutin, který umí potrápit i několik týdnů. Jak se s rýmou z nachlazení vypořádat domácími a přírodními prostředky?

1. Dopřejte si teplo a tekutiny

U rýmy je zásadní držet se v teple, pozor tedy na průvan! Klidně i doma oblékněte čepici nebo čelenku a také ponožky. Důležitý je pitný režim: teplé (ne horké!) tekutiny prohřejí a urychlí odtok rýmy. Čaj s pampeliškovým medem a citronem nebo horký zázvorový čaj je osvědčená klasika a sáhnout lze i po kuřecím vývaru.

2. Bojujte se zánětem

Prohlédněte svoje zásoby sušených bylinek, čajů a domácích výrobků: úlevu přinese heřmánkový čaj nebo rakytníkový sirup. Anebo si uvařte obyčejný zelený čaj a přidejte čtvrt čajové lžičky chilli a kurkumy, dochuťte dle libosti medem a citronem. Protizánětlivě působí i nakrájená cibule: na talířku či v látkovém pytlíku ji mějte poblíž a vdechujte její léčivé éterické oleje a silice. Podobně funguje nastrouhaný křen.

Foto: Mike_O, Shutterstock.com

Proti rýmě a zánětům dýchacích cest se vyplatí do domácí lékárničky pořídit čaje a tinktury například z třezalky, olše, vinné révy a černého rybízuFoto: Mike_O, Shutterstock.com

3. Uvolněte nos, aby rýma odtékala

Důležité je, aby se hleny odplavovaly ven, nehromadily se v dutinách a nevznikala nepříjemná zadní rýma. Přípravky z lékárny fungují na ucpaný nos skvěle, ale bohužel hrozí závislost na nosních kapkách, která se vytvoří během pár dnů!

Pomoc představuje slaná voda: otok sníží a hleny rozpustí výplach nosu solným roztokem. A jestli se na něj necítíte, alespoň si slanou vodu do nosu stříkejte. „Například hypertonická mořská voda uvolní a navíc šetrně čistí a zvlhčuje sliznici,“ vysvětluje lékárnice Ivana Lánová z Benu lékárny.

Další přirozená možnost, jak uvolnit dutiny a ucpaný nos, jsou Urbanovy koupele: ponoření předloktí do co nejteplejší vody. Na odhlenění je skvělé i skořicové víno a med a hleny ředí i jednoduchý tymiánový sirup.

4. Vsaďte na léčivou pokojovku

Ještě nemáte rýmovník? Nejvyšší čas si ho pořídit – je to krásný živý lék a je vždy k dispozici. „Silice se z rostliny uvolňují dotykem, a tak stačí zlomit nebo promnout list a přičichnout k němu. Hned vám bude lépe dýchat. Pár lístků můžete hodit do vody a dát přes noc na topení. Vzduch se tak příjemně zvlhčí a provoní,“ radí bylinkářka Hana Jánská, odbornice značky Liftea. Z čerstvých listů také vyrobíte jednoduchý a léčivý rýmovníkový čaj.

Foto: Aneta_Gu, Shutterstock.com

Z rýmovníku si můžete připravit i sirup, lepší bude za studena, aby si udržel cenné silice a obranyschopnost při nachlazeníFoto: Aneta_Gu, Shutterstock.com

5. Zbavte se zadní rýmy inhalací

Trápí vás rýma často anebo máte chronické obtíže? Zkuste pravidelné inhalace: zvlhčí, posílí, vyčistí a uklidní nosní sliznici. Preventivně inhalujte jednou, při nemoci až třikrát denně po dobu deseti minut.

Jak na to? Máte-li nos čerstvě ucpaný od oteklých sliznic a navíc vás bolí v krku, je vhodnější studená inhalace s inhalátorem, která tolik neprokrvuje a nedráždí. Zato na zastydlou či zadní rýmu, ke které se už přidává zalehlé ucho, jsou skvělé klasické teplé inhalace: do horké (ne vařící!) vody přidejte sůl (lžičku na litr), hrst bylinek (máta, tymián), bylinný odvar či kapku éterického oleje. Nakloňte se, přehoďte přes hlavu ručník, ať pára zbytečně neuniká, a zhluboka dýchejte. Bojíte se opaření třeba u dětí? Podobnou službu udělají slité horké brambory.

Na odlehnutí je skvělá i delší teplá bylinná koupel, která prohřeje a působí současně jako inhalace.

6. Odhleňujte v přírodě

Trápí vás rýma, ale bez teplot a únavy? Vyrazte ven! Je-li chladno a vlhko, sliznice splasknou a bude se vám lépe dýchat. Ideální je pomalá procházka lesem či parkem. Silice z jehličnanů posilují dýchací cesty a lesní koupel šinrin-joku je ozdravná pro celý organismus. Jestli se na procházku necítíte ani nemáte po ruce domácí sirup ze smrkových výhonků, pořiďte si lahvičku éterického oleje a nakapejte ho do aromalampy, do koupele nebo užijte k inhalaci.

Pro zvládnutí rýmy je zásadní jemně, ale účinně odstraňovat hleny. A to není vždy snadné. Jak naučit děti smrkat?

Načítám