Hlavní obsah

I těžké sny bývají léčivé! Snáře neberte moc vážně, mohou sloužit spíš jako inspirace, říká psycholog

Foto: My July, Shutterstock.com

Foto: My July, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už si libujete ve snářích, anebo v psychoanalýze, jedno je jisté. Za své sny nemůžete, byť v nich konáte skutky, na které byste při vědomí sotva byli pyšní. Je to prostě jenom důkaz známé pravdy, že se v nás sváří různé, často i protichůdné osobnosti.

Článek

Jak je možné, že některé sny si pamatujeme dlouhé roky, zatímco jiné nám z hlavy vyšumí dřív, než vypijeme ranní kávu? Důležité je, jakou emoci v nás sen vyvolá. Je-li silná, a ještě k tomu pozitivní, pak se ke snu vracíme jako k pěkné vzpomínce. Zato ty hrůzostrašné se raději snažíme zapomenout. To už tak naše podvědomí mívá, že zlé věci vytěsňuje. Právě tak si dřív lidé vysvětlovali i absenci snů. „Mělo se za to, že fungují obranné mechanismy, které způsobí, že sen raději zapomeneme, pokud má extrémně nepříjemný obsah,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování klinický psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek:

„Dneska už z neuropsychologického hlediska víme, že hodně záleží na tom, kdy se probudíme. Když to je ve fázi, kdy se nám zdají sny, tak si je spíš pamatujeme. Když se probudíme v non-REM fázi, tak nevíme nic,“ vysvětluje odborník, proč někdy máme pocit, že se nám sny nezdají.

Nevědomý úklid. Má cenu sny analyzovat?

Sny mají své symboly, mnoho z nich je zaneseno ve snářích, které lidé rádi pročítají i dnes. „Jednoduchý výklad snů je populární, protože to vnáší nějaké tajemno či záhadu do našeho jinak dost racionálního života,“ míní Jan Kulhánek. „Člověk ale nesmí brát snáře moc vážně, spíš nám mohou posloužit jako inspirace.“

Nakolik má tedy člověk hledět na to, co se mu zdá? A je důležité sny analyzovat? Každý jednotlivý asi ne, to bychom nedělali nic jiného. Přesto, když nás nějaký sen emočně zasáhne, je dobré najít si chvilku a nechat si ho volně plout hlavou a sledovat, jaké asociace se s ním propojují. „Já věřím, že v nevědomí se děje hodně věcí, o nichž nestihneme přemýšlet nebo na ně nechceme nebo nemůžeme myslet. A že v noci probíhá čištění a nějaký způsob úklidu,“ zamýšlí se v podcastu odborník.

Foto: Jakub Jurdič

Klinický psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek se v současnosti věnuje soukromé praxiFoto: Jakub Jurdič

Cesta do hlubin snílkovy duše

Probírat se sny může být také objevná cesta do vlastního nitra. „Dnes máme poměrně málo času věnovat se vnitřnímu světu. Sny jsou jeho produktem, a proto někdy možná není ani tak důležitý jejich obsah, ale jde o vzkaz: Haló, všímej si svého vnitřního světa, zanedbáváš ho. To může být dost užitečné,“ říká Jan Kulhánek, který se rozhovoru zamýšlí i nad tím, co to znamená, když se nám v noci zdá o sexu se šéfem a proč jsou tak časté létací sny. V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, proč si někteří lidé libují v denním snění a jak naše sny ovlivňují alkohol nebo léky.

S kým jsme si povídali

Mgr. Jan Kulhánek vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracoval jako vedoucí psycholog a psychoterapeut v Denním psychoterapeutickém sanatoriu Ondřejov. Dlouhodobě spolupracoval s Klubem duševního zdraví pro dospívající a dospělé psychiatrické pacienty při VFN Praha. V současné době se věnuje privátní praxi.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Lucidní snění

Načítám