Hlavní obsah

Nejen nadváha či neplodnost: Záludný syndrom PCOS se může projevit také depresí nebo úzkostí

Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadváha, neplodnost, ochlupení na místech, kde to u žen není obvyklé. To jsou příznaky, které bývají nejčastěji spojovány se syndromem polycystických ovarií. Zároveň jsou to pouhé tři možné symptomy, ve skutečnosti jich může být mnohem více. A právě proto může někdy trvat dlouho, než je PCOS diagnostikován.

Článek

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální onemocnění, se kterým se ženy potýkají. Uvádí se, že se s ním v České republice léčí zhruba 10 procent žen, podle WHO je to až 13. Ve skutečnosti ale bude počet těch, které PCOS mají, mnohem vyšší. Jaké příznaky syndrom provázejí a jak vypadá spolupráce napříč odborníky? Poslechněte si nejnovější díl podcastu MUDr.ování, kde byla hostem gynekoložka Katarína Lehnertová:

Odhalit PCOS je běh na dlouhou trať. Projevuje se totiž nejrůznějšími příznaky, které si gynekolog často nemusí spojit právě s tímto hormonálním onemocněním. Projevit se může sice už v pubertě, mnohem častěji se však ukáže až později.

Pacientka se často vykresluje jako obézní žena, která má problémy s ochlupením a trpí nepravidelnou menstruací, a ačkoli nadváha, hyperandrogenismusamenorea (ztráta menstruace) mezi projevy patří, tak by nebylo dobře se zaměřovat pouze na ně. „Mám i pacientky, které jsou hodně štíhlé, o to více je diagnostika obtížnější,“ varuje gynekoložka a dodává, že je důležité spojovat si mnohdy i zdánlivě nespojitelné symptomy.

Obtížná diagnostika

Katarína Lehnertová sama zbystří, když za ní přijde pacientka třeba s nepravidelnou menstruací a zmíní se, že užívá antidepresiva. Protože k dalším příznakům mohou patřit i deprese a úzkosti. „Je to komplexní otázka a odpověď na to moc není, stejně jako kde se bere PCOS. Deprese a úzkosti mohou být ve spojitosti s inzulinovou rezistencí a výkyvy cukru v krvi,“ vysvětluje gynekoložka a dodává, že příčin může být mnohem více. S PCOS se také pojí inzulinová rezistence.

Foto: Proženy.cz

Gynekoložka a IVF specialistka MUDr. Katarína LehnertováFoto: Proženy.cz

Lék je v životním stylu

PCOS se nedá vyléčit, není na to tabletka. Léčba je komplexní a nezbytně nutným základem je změna životního stylu, dostatek správného pohybu a zdravá strava – a u každé pacientky se bude lišit. Jinak bude probíhat u ženy, která nemá žádné potíže a nechystá se otěhotnět, a jiné řešení bude odborník hledat ve chvíli, kdy pacientka v pětatřiceti řeší neplodnost. Zároveň se do léčby musí zapojit více odborníků, ať už je to endokrinolog, diabetolog, případně i obezitolog.

Protože s nemocí se pojí mnoho předsudků a stereotypů, vznikají i pacientské organizace, kde najdete nejen útěchu, ale i rady a zkušenosti dalších žen, které si tím prošly, a dále odborníky, již se snaží uvádět informace spojené s PCOS na pravou míru. Jednou z nich je i organizace Indiánky, se kterými spolupracuje také Katarína Lehnertová.

S kým jsme si povídali

Gynekoložka a IVF specialistka MUDr. Katarína Lehnertová studovala na Univerzitě Palackého v Olomouci, oboru gynekologie a porodnictví se věnuje od roku 2013 s přestávkou z důvodu mateřské dovolené. Momentálně pracuje dva dny v týdnu ve FN Olomouc, jeden den se věnuje IVF na soukromé klinice a jeden den ambulantní gynekologii.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám