Hlavní obsah

Padají vám vlasy? Může za tím být stres, ale i rakovina

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

U mužů dochází typicky k vypadávání vlasů s postupujícím věkem. Vlasová linie na čele ustupuje, a to vede k plešatosti. U žen je naopak typické, že vlasy vypadávají a řídnou po celé hlavě. Co se s tím dá dělat?

Článek

Vypadávání vlasů a následná plešatost se do značné míry dědí. Další zásadní vliv mají hladiny hormonů, které se u žen mění jak v průběhu jednoho měsíce, tak i během života, zejména v souvislosti s těhotenstvím a přechodem. Vypadávání vlasů čas od času trápí většinu lidí. A nemusí jít o nic vážného. Často může jít i o důsledek nevhodné kosmetické péče. Jestliže je ale vypadané množství větší než sto vlasů za den, měli byste zpozornět a hledat příčinu.

Příznaky alopecie a efluvie

V případě vypadávání vlasů mluví lékaři o takzvané alopecii, což je ohraničená ztráta vlasů. Pokud jde o rovnoměrné vypadávání vlasů, zní odborný název efluvia. Zásadní je odlišit, zda jsou problémy způsobené například radioterapií onkologického onemocnění, nebo jiným vážným onemocněním, jako jsou například autoimunitní nemoci, typicky lupenka. Nebo jsou to nevratné změny související s věkem, hormonálními vlivy nebo jen následek stresu či nedostatku některých vitaminů a minerálů, především zinku, železa vitaminů skupiny B.

Příčin ztráty vlasů je mnoho a ne vždy je lze snadno odhalit. Může to být následek nevhodných kosmetických úprav, třeba častého kulmování. Souviset ale může také s dlouhodobým stresem. Typické je pak vypadávání vlasů následkem nějakého traumatického zážitku, jako je třeba autonehoda.

Ženám vlasy typicky vypadávají v souvislosti s těhotenstvím či menopauzou. Zatímco v prvním případě se stav obvykle upraví, v druhém případě se mění kvalita i počet vlasů nevratně.

U mužů dochází k plešatosti následkem vysoké hladiny testosteronu. Proto se může dotknout i mladých mužů. Postupně vlasy ubývají tak, že zůstanou jen po obvodu hlavy.

Foto: PopTika, Shutterstock.com

Ženám nejčastěji vypadávají vlasy v těhotenství a během klimakteriaFoto: PopTika, Shutterstock.com

Inkubační doba plešatění

Záleží na příčině onemocnění. Zatímco následky akutního stresu se mohou projevit v řádu dnů, následky změny hormonální hladiny jsou velmi pozvolné. U žen po porodu je typické, že jim vlasy vypadávají šest až devět měsíců.

Léčba probíhá podle příčiny

Léčba závisí na tom, co potíže způsobilo. Někdy je třeba jen počkat až odezní příčiny, jako je například léčba onkologických onemocnění, stres či hormonální výkyvy v důsledku těhotenství. V případě chybějících minerálu a vitaminů je třeba je doplnit.

Pokud jde o vážnější onemocnění, je třeba řešit primárně jej. V případě plešatění u mužů související s hladinou hormonů je rozumné se s tím smířit, protože většina přípravků slibujících změny nefunguje. Pomáhá jen velice nákladná transplantace vlasů.

Nevěřte ani babským radám, jakože ostříhání na ježka zajistí následný růst husté kštice. Nepomůžou ani masáže různými oleji či jinými přípravky. Zabrat mohou výživové doplňky, které dodají chybějící vitaminy a minerály, ale poraďte se i s lékárníkem, jaké a jak je užívat.

Vyšetření

Odhalit příčinu nemusí být snadné. Zatímco potíže se štítnou žlázou objeví endokrinolog, psychické potíže odhalí jiní odborníci. Navíc je na místě také vyloučení nádorového onemocnění či jiné vážné nemoci. Proto je třeba začít u praktického lékaře, který provede základní vyšetření krve, jež mu napoví, kde dál hledat příčinu potíží.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Pokud je vypadávání vlasů nápadné, jděte k praktikovi, problém může být jindeFoto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Komplikace: jizvící alopecie

Komplikovaná je takzvaná jizvící alopecie, kdy dochází k zániku vlasového folikulu. Na vině bývají viry, bakterie, houby, ale také nádor, lupenka, sklerodermie nebo mechanické poškození a další příčiny. Příznaky spočívají ve vzniku lysinek v oblasti temene a horní části kštice. Následně vznikají velké oblasti bez vlasů. Léčba není snadná, obvykle jsou třeba kortikosteroidy.

Prevence plešatění

Problému nelze snadno předcházet. To platí zejména pro dědičnou plešatost. U ostatních příčin je třeba předcházet původní nemoci. Pomáhá také neexperimentovat s kadeřnickými úpravami a vlasy si zbytečně neničit. Dochází k tomu zejména při domácím barvení vlasů.

Alopecie

  • Jiný název - efluvium
  • Popis - Ztráta vlasů, která může být způsobena z několika různých důvodů. Může jít o hormonální nerovnováhu, vedlejší účinek onkologické léčby či příznak některého z autoimunitních onemocnění.
  • Příznaky - K vypadávání vlasů dochází buď ohraničeně (alopecie), nebo rovnoměrně (efluvium).
  • Inkubační doba - Několik dní až měsíců
  • Léčba - Odhalení původu problému. Doplnění vitaminů a minerálů, správná péče o vlasy, případně kortikosteroidy a léčba základní nemoci.
  • Prevence - Vyvážená strava s dostatkem minerálů a vitaminů, správná péče o vlasy

Žádný objem nebo krepatění? Poradíme, jak řešit vlasové problémy.

Reklama

Načítám