Hlavní obsah

Zkusili jste si olizovat rány? S lékařkou o tom, proč jsou sliny léčivé a jak ošetřit drobná poranění

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propíchnout, anebo nechat být? Otázka, jak ošetřit puchýř, je věčná jako lidstvo samo od chvíle, kdy obulo boty. A jak je to s odřeným kolenem? Opláchnout vodou z lahve, kterou si neseme v batohu? To by nemuselo dobře dopadnout, vážení!

Článek

Rčení „lízat si rány“ zná asi většina z vás. Nevzniklo však pozorováním zvířat, která si je takto ošetřují, nýbrž z vlastních zkušeností druhu homo sapiens. „Ačkoli se to ne všem bude líbit, i my jsme jako druh zvíře. Tedy i naše sliny obsahují léčivé působky, které hojí rány. Sem patří třeba lysozymy, jež mají antiseptický účinek,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování lékařka Hana Poláková, specialistka na rány. Olíznutí může rovněž pomoci zchladit svědění, například když vás trápí štípance od komárů.

Kysličník ani vodu raději ne

Pamatujete si na silné štípání, když vám jako malým nalili na odřené koleno kysličník? Celé to pěkně zbělalo a šumělo a byl by to docela hezký pohled, kdyby to nepálilo jako čert. „Drž, to ti vypálí všechnu špínu,“ chlácholili vás možná rodiče. Částečně měli pravdu. Bohužel jen v tom, že v ráně skutečně šlo o jakýsi proces spalování. „Zbělení bylo výsledkem spálení tkání. Bohužel to zničilo i ty čisté, granulační, ze kterých nám něco nového vyroste. Pokud můžeme, tak se kysličníku vyhýbáme, lepší je ránu omýt oplachovým nebo fyziologickým roztokem a roztokem jodu očistit její okolí,“ radí Hana Poláková s tím, že na ránu by neměla přijít ani voda. Ta totiž může být kontaminovaná mikroorganismy.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Hana Poláková z pardubické ordinace Germed se specializuje na geriatrické pacienty a na ošetřování ranFoto: Proženy.cz

Ze stejného důvodu nemůžete použít ani vodu, kterou si nesete na výlet. Nejenže v létě bývá horko a mikroorganismy se rychle množí, ale kontaminaci přispívá také to, že hrdlo lahve přikládáte k ústům plným bakterií. A většinu z nich si zanést do rány opravdu nepřejete. Už tak je jich na místě dost, ale s tím si tělo dokáže poradit.

„Do dvaceti čtyř hodin po poranění do rány migrují buňky, jež si poradí s mikroorganismy, případně s mrtvými buňkami, které se do rány dostanou z jejího okraje. Po dalších čtyřech pěti dnech vstoupí do hry další buňky, jež spustí tvorbu kolagenu. V tu chvíli započíná proces hojení,“ vysvětluje Hana Poláková, co se v nejbližších hodinách po poranění děje. Rány, které mají rovné okraje, například říznutí, se podle lékařky hojí lépe než odřeniny.

Svědí a nehojí se

Proč bolí i ty oděrky, kterých byste si v podstatě ani nevšimli? Může za to změna prostředí, pH je kyselejší, tím vzniká podráždění nervových zakončení, jež se v první fázi projevuje jako bolest. A proč rána svědí? Není to proto, že by se hojila, jak se často říkává. „Když vidím ránu a ten člověk říká, že ho to kolem ní svědí, tak většinou objevím ne úplně kvalitní kožní kryt,“ vysvětluje Hana Poláková a doporučuje pro lepší hojení okolí rány dobře promazávat, aby byla kůže vláčná. „Protože jedině tehdy, když pokožka kolem bude vláčná, bude se to směrem k okrajům rány dobře hojit,“ vysvětluje v rozhovoru.

Proč se na ráně tvoří strupy? Jaké jsou rozdíly mezi náplastmi? A je dobré si před túrou preventivně olepit paty, aby se neudělaly puchýře? Jak ošetřit drobnou popáleninu, aby z ní nevznikl nepříjemný vleklý problém? Celý rozhovor s odbornicí na ošetřování ran si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Kdo nám radil

MUDr. Hana Poláková z pardubické ordinace Germed se specializuje na geriatrické pacienty a na ošetřování ran. Věnuje se též osvětě mezi pečujícími o nemocné.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám