Hlavní obsah

Očkování proti HPV je i pro kluky. Všechny moje děti ho mají, prozradila topmodelka Daniela Peštová

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HPV viry způsobují nejen rakovinu děložního hrdla, ale například také genitální bradavice a řadu dalších chorob. Očkovat proti tomuto viru by se proto měli dívky i chlapci, pro které může být stejně nebezpečný. Proč je to důležité a kdy hradí vakcínu zdravotní pojišťovny?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle statistických dat u nás zemře na rakovinu děložního čípku každý den jedna žena. Proti lidskému papilomaviru (HPV), který tento typ rakoviny způsobuje, přitom existuje očkování. Podle lékařů se ale proočkovanost pohybuje jen kolem 60 % u dívek a 30 % u chlapců. Dobrou zprávou každopádně je, že zdravotní pojišťovny posunuly věkovou hranici dětí, kterým očkování plně uhradí.

Do osvěty ohledně důležitosti prevence proti nákaze HPV virem se veřejně zapojila i slavná topmodelka a trojnásobná matka Daniela Peštová. Na instagramu zveřejnila fotku svého syna v čekárně u lékaře se vzkazem: „Očkování proti HPV není povinné, přesto je to jedno z těch, která moje děti mají.“

Rakovina děložního hrdla nebo pochvy

Očkování proti lidskému papilomaviru je nejúčinnější prevencí HPV onemocnění. Viry napadají různá místa na těle žen i mužů a u obou pohlaví mohou vést k rozvoji závažných onkologických onemocnění,“ popisuje Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR. HPV infekce má na svědomí až 98 % případů rakoviny děložního hrdla a 90 % případů genitálních bradavic. Je příčinou i dalších HPV asociovaných rakovin, jako jsou některé nádory análního otvoru, pochvy a zevních rodidel, v případě mužů rovněž také rakoviny penisu či hrtanu.

Pojišťovny hradí očkování od 11 let

Z veřejného zdravotního pojištění bylo očkování dosud plně hrazeno, pokud bylo zahájeno mezi 13. a 14. rokem věku. Od ledna roku 2024 se věkový interval rozšířil a očkování proti HPV je nyní plně hrazeno všem dívkám i chlapcům, pokud bude zahájeno ve věku od 11 do 15 let věku.

HPV je jednou z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí, v průběhu života se s ní setká osm z deseti osob. „Očkovat by se proto měli nejenom dívky, ale i chlapci. Ideálně před zahájením sexuálního života. Ochrání sami sebe a výrazně sníží riziko přenosu viru,“ uvádí Ilona Hülleová.

Foto: Lomb, Shutterstock.com

Od ledna letošního roku je očkování proti HPV pojišťovnami plně hrazeno všem dívkám i chlapcům, pokud bude zahájeno ve věku od 11 do 15 let Foto: Lomb, Shutterstock.com

Jediná spolehlivá ochrana, zdůrazňují pediatři

Přestože v Česku úmrtnost žen na karcinom děložního čípku klesá, ve srovnání se zbytkem Evropy je stále vysoká. „V současné době se pohybuje kolem šesti úmrtí na 100 tisíc žen. Země jako Finsko nebo Francie přitom stlačily úmrtnost na dvě na 100 tisíc žen,“ popisuje lékař Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické společnosti ČLS JEP.

„Povědomí o rizicích spojených s HPV infekcí stoupá, lékaři navíc rodiče na očkování upozorňují při pravidelných preventivních prohlídkách dítěte. Bohužel se to zatím nepromítá do míry proočkovanosti. Poslední roky navíc musíme bojovat s kampaní zaměřenou proti očkování. Té opravdu celá řada rodičů podléhá a své děti očkovat nenechá. Přitom je vakcínou mohou naprosto bezpečně ochránit před zdravotními problémy v dospělosti,“ říká dětská lékařka Ilona Hülleová.

„K očkování proti HPV nabádá i Světová zdravotnická organizace. V současné době je to jediné očkování, které chrání před vznikem onkologického onemocnění,“ doplňuje Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost.

Co je dobré vědět o nákaze HPV virem

  • HPV je nejčastější pohlavně přenosnou infekcí. K přenosu dochází nejen při pohlavním styku, ale i při orálním sexu, mazlení nebo přes kontaminované předměty, například ručníky.
  • Téměř polovina dětí u nás stále není při zahájení sexuálního života proti HPV infekci chráněna.
  • S infekcí HPV se nejčastěji setkávají mladí lidé do 30. roku života, kteří jsou sexuálně aktivní a měli alespoň jednoho sexuálního partnera.
  • Infekce většinou probíhá bezpříznakově, kromě rakoviny děložního čípku však může způsobit celou řadu chorob (rakovina řitního otvoru či genitální bradavice) u žen i u mužů.
  • Očkování vzniku těchto komplikací z velké části zabraňuje. U chlapců i dívek je však důležité jej provést již v mladém věku, nejlépe před zahájením sexuálního života. Vakcíny jsou ale účinné i u osob, které již jsou sexuálně aktivní.

Načítám