Hlavní obsah

Petechie mají řadu příčin. Můžou vzniknout po nárazu, při zvracení nebo jsou známkou infekce

Foto: Alex Liew, Shutterstock.com

Foto: Alex Liew, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo petechie jste možná zaregistrovali v detektivce. Tyhle fialové flíčky totiž vznikají mimo jiné i na krku po škrcení. Běžně ale vznikají kdekoli na kůži nebo sliznicích následkem nejrůznějších příčin. Jak se dají bezpečně poznat?

Článek

Petechie jsou drobné krevní tečkovité výronky do kůže nebo sliznic, které vznikají narušením celistvosti podkožních krevních cév. Mívají tmavočervenou, až fialovou barvu.

Jak poznat petechie

Petechie poznáte snadno, vypadají jako drobné barevné tečky na kůži. Jsou různě velké, některé jsou téměř nepatrné, jiné měří až tři milimetry. Můžou se vyskytovat samostatně, nebo v podobě takzvané purpury, kdy jde o mnohačetné tečkování na kůži. Někdy může dojít ke shlukování petechií, označujícímu se jako sufuze, kdy jde již o podkožní krvácení a vznik modřin.

Petechie mohou vypadat jako kožní vyrážka, zkuste na ně ale přiložit sklenici nebo jiný průhledný předmět - po přitlačení na rozdíl od vyrážky nezmizí.

Foto: laksena, Shutterstock.com

Ve většině případů nejsou petechie nebezpečné. Mohou se vyskytovat na různých místech na těle.Foto: laksena, Shutterstock.com

Kde všude se petechie vyskytují

  • Na dolních (nejčastěji) a horních končetinách
  • Na obličeji
  • V oblasti kolem očí
  • V ústech či na patře
  • Na břiše nebo na hrudi

Jaké mají petechie příčiny

  • Mechanické působení síly, jako jsou údery či otlaky, kdy dochází k přetlaku, nebo naopak podtlaku na kůži.
  • Místní zvýšení tlaku, například v oblasti obličeje v případě zvracení, silného kašlání nebo při tlačení při porodu.
  • Infekční nemoci, kdy jsou petechie známkou těžké sepse, zánětu srdečního svalu, mononukleózy či spály.
  • Nedostatek nebo nedostatečná funkce krevních destiček. Spousta nemocí spojená s poruchou tvorby krevních destiček zvyšuje riziko vzniku petechií, například leukémie či lymfomy.
  • Nedostatek vitaminu C.
  • Vysoké dávky léků na ředění krve, takzvané antikoagulační léky.
  • Nemoci imunitního systému, například lupus erythematodes.

Jsou petechie nebezpečné?

U dětí se mohou petechie objevit v případě banálních viróz, ale někdy jsou známkou závažnějšího onemocnění. Nejčastějším zánětlivým onemocněním cév u dětí je Henochova-Schönleinova purpura, mezi další patří nebezpečná infekce meningokokem. V tomto případě se petechie objevují na dolních končetinách.

Příznaky této infekce je komplikované rozpoznat včas, protože připomínají „obyčejnou“ chřipku. Jde především o vyšší teplotu, únavu, bolesti kloubů a případně ztuhnutí šíje. Zvlášť ostražití buďte u malých dětí a dospívajících. Objeví-li se slabost nejasné příčiny, bolesti hlavy, celková nevůle, nebo dokonce projevy krvácení, volejte ihned záchranou službu!

Pokud je důvodem náraz nebo zvracení, nejsou ve většině případů petechie nebezpečné. Pokud jsou příznakem vážnějšího onemocnění, například poruchy krvetvorby, pak mohou znamenat vážné riziko.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Jednou z příčin častého vzniku petechií je nedostatek vitaminu C. Proto jezte více ovoce a zeleniny.Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Petechie po očkování

Velmi zřídka se můžou petechie objevit i po očkování, například po očkování dětí takzvanou hexavakcínou, proti pneumokokovým infekcím nebo v případě očkování vektorovými vakcínami proti covidu.

Za jak dlouho zmizí petechie

Pokud se drobné tečky objevily následkem zvracení, kašlání nebo jiné vnější příčiny, obvykle zmizí samy od sebe bez následků do dvou až tří dnů. V případě, že nedochází k jejich hojení, naopak další postupně přibývají nebo se objevují i jiné symptomy, je nutno co nejdříve vyhledat lékaře, v případě rychlého přibývání a jejich splývání zavolat záchranku. Mohou být příznakem vážnějšího onemocnění, které může vést k dalším komplikacím, jako jsou potíže se srdcem, plícemi, ledvinami a podobně.

Jak se petechie léčí

Pokud je příčinou bakteriální či virová infekce, petechie zmizí tehdy, když se onemocnění vyléčí. V takovém případě se předepisují antibiotika u bakteriálních infekcí, léky proti bolesti či kortikosteroidy. Důležitý je klid a dostatek tekutin. Na pokožku můžete zkusit aplikovat hydratační krémy s obsahem bambuckého másla nebo másla karité, žádná speciální mast na petechie neexistuje.

Petechie

  • Příčiny: Úder nebo poranění, tlak například při zvracení či kašli nebo během porodu. Dále virózy, infekční choroby (mononukleóza, spála), nedostatek vitaminu C, meningokokové onemocnění, Henochova-Schönleinova purpura, vysoké dávky léků na ředění krve, nemoci imunitního systému.
  • Jak si pomoci sám: Obvykle zmizí samy, v případě, že je příčinou infekce, musí se léčit infekční onemocnění antibiotiky nebo kortikosteoridy. Vhodné je používat hydratační krémy.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud nedochází k jejich hojení, naopak další postupně přibývají, je nutno co nejdříve vyhledat lékaře. Pokud přibývají rychle a splývají nebo se k nim přidají i další symptomy (horečka, schvácenost, tuhnutí šíje), volejte 155.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Čiefová, praktická lékařka, EUC klinika, Praha

Reklama

Načítám