Hlavní obsah

Vypadají ošklivě a nepříjemně svědí, jsou ale poměrně neškodné. Jak rozeznat potničky od spály?

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Reklama

Zpozorovali jste u svého dítěte drobnou narůžovělou vyrážku v obličeji, v kožních záhybech či na trupu, která se postupně proměnila v puchýřky naplněné tekutinou? Pak jde pravděpodobně o potničky, neškodnou, ale nepříjemnou vyrážku.

Článek

Pokožka novorozenců a kojenců je citlivější než kůže dospělých. Proto se velmi často v tomto věku objevují nejrůznější vyrážky, ekzémy a jiná kožní onemocnění. Potničky patří k těm méně závažným.

Kdy se potničky objevují

Ke vzniku potniček dochází nejčastěji v létě, kdy je teplo a vlhko, ale objevit se mohou i tehdy, když má dítě horečku, pobývá v přehřáté místnosti nebo se zapaří. Vznikají ucpáním kožních pórů (vývodů potních žlázek).

Jak potničky vypadají?

Potničky se nejprve projeví jako vyrážka se zarudlými skvrnkami, později se mění na bělavé puchýřky velikosti špendlíkové hlavičky, které jsou naplněny průhlednou tekutinou. Nejčastěji se vyskytují v podpaží, na zádech a v oblasti třísel pod plenkami či v obličeji. Někdy pokrývají celý trup. Puchýřky mohou svědit a praskat. Po prasknutí zaschnou a obvykle po pár dnech vymizí.

Potničky, nebo spála?

Zarudlá místa a puchýřky mohou také signalizovat alergii nebo spálu, které mají podobné příznaky. V případě spály je ale většinou přítomná horečka, také „malinový“ vzhled jazyka a další příznaky, což u potniček není. Pokud si nejste jistí, je lepší konzultovat vyrážku s pediatrem.

Foto: Aisylu Ahmadieva, Shutterstock.com

Potničky vypadají ošklivě, dá se jich ale poměrně dobře zbavitFoto: Aisylu Ahmadieva, Shutterstock.com

Jak se dají potničky léčit

Ve většině případů není zapotřebí žádná komplikovaná léčba, do dvou či tří dnů vyrážka zmizí. Na vyrážku jsou vhodné obklady nebo koupele z dubové kůry, řapíku nebo heřmánku (u heřmánku pozor na možnou alergizaci). Pokud se objeví puchýřky, otírejte je vlažnou vodou a dítě častěji sprchujte. Použít se dají i masti na potničky, například Bepanthen či Sudocrem.

Co dělat, když potničky svědí

Někdy se stává, zvláště u malých kojenců, že si začnou svědící potničky škrábat. Proti svědění lze použít po domluvě s lékařem volně prodejná antihistaminika, například Fenistil kapky. Pokud se totiž dítě bude škrábat, hrozí zanícení a infekce.

Když potničky nezmizí do dvou dnů, a máte pocit, že kůže je červenější a puchýřky začaly hnisat, okamžitě navštivte pediatra.

Prevence potniček

  • Snažte se udržovat v místnosti chladnější a konstantní teplotu, přes den by neměla přesáhnout 21 stupňů Celsia, na spaní pak postačí 18 stupňů.
  • Pravidelně větrejte, aby vzduch v místnosti cirkuloval.
  • V tropických dnech častěji dítě sprchujte.
  • Po koupeli dítě řádně vysušte, aby nedocházelo k zapaření. Lepší je nechat pokožku volně uschnout na vzduchu nebo ji lehce osušit než třít ručníkem.
  • Po koupání moc nepoužívejte hutné krémy a oleje, které ucpávají póry.
  • Dítě oblékejte do prodyšného bavlněného oblečení.

Potničky nejsou výsadou pouze novorozenců a kojenců. Vyskytují se i u dospělých, například po dlouhé cestě v teplém autě, po fyzické aktivitě, použití silných krémů a podobně. Často se objevují například u žen pod prsy nebo na stehnech v místech, kde se o sebe třou. Podobně jako u dětí se obvykle do dvou až tří dnů samovolně zahojí.

Potničky

  • Popis: Neinfekční vyrážka, objevující se zejména u novorozenců, výjimečněji u dospělých.
  • Příznaky: Zarudlé skvrny na kůži a později puchýřky naplněné tekutinou, nejčastěji na krku, v tříslech, podpaží, na trupu, u malých dětí i pod plenkami. Vyrážka může svědit.
  • Léčba: Obklady nebo koupele z dubové kůry, heřmánku nebo masti
  • Komplikace: Při zanedbané hygieně hrozí infekce.
  • Prevence: Zamezení přehřátí, udržování konstantní a chladnější teploty v místnosti, v letním období časté sprchování a použití bavlněného oblečení

Odborná konzultace: MUDr. Martina Spaziererová, praktická lékařka pro děti a dorost, EUC klinika, Kladno

Reklama

Související témata:

Načítám