Hlavní obsah

Šestá nemoc u dětí: Horečky, riziko febrilních křečí a vyrážka. Jak se léčí a ohrožuje i dospělé?

Foto: phadungsak sawasdee, Shutterstock.com

Foto: phadungsak sawasdee, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je známá jako třídenní horečka nebo dětská růžovka a postihne téměř každé dítě, nejčastěji ve věku od 6 měsíců do 3 let. Vysoká horečka kolem 40 °C bez zjevné příčiny trvá až tři dny a může rodiče vystrašit. Vyrážka se totiž objeví až po jejím ústupu. Děti navíc při horečce vypadají zdravě.

Článek

​​Šestá dětská nemoc patří spolu se spalničkami, spálou, zarděnkami, pátou nemocí, pseudospálou a sedmou nemocí mezi sedm dětských infekčních nemocí, u kterých se objevuje vyrážka a postihují především kojence a děti mladšího školního věku.

Původcem šesté dětské nemoci jsou herpetické viry HHV-6 a HHV-7. Mezi dětmi se toto onemocnění šíří snadno, k přenosu dochází kapénkami obsaženými ve slinách nakaženého. Děti snáší průběh nemoci ve většině případů dobře. Náhlý vzestup teploty na začátku onemocnění s sebou ale nese riziko febrilních křečí, a to zejména u kojenců. Vhodné je proto tlumit horečku léky, zábaly nebo omýváním vlažnou vodou.

Dospělí, kteří mají oslabenou imunitu a šestou nemoc v dětství neprodělali, se potýkají s příznaky podobnými chřipce. Šestá nemoc –⁠ oproti páté nemoci –⁠ naštěstí v těhotenství neohrožuje plod.

Příznaky šesté nemoci a jak vypadá vyrážka

Prvním příznakem šesté nemoci je náhle a rychle stoupající teplota, která se vyšplhá až k 39 nebo 40 °C. Jakmile ustoupí, objeví se vyrážka v podobě drobných červených flíčků v oblasti břicha a hrudníku, která se může šířit na krk i ramena a většinou do dvou dnů vymizí. Pro šestou dětskou nemoc je – oproti jiným dětským virovým onemocněním – typické i to, že vyrážka nesvědí ani není nijak nepříjemná, nemusíte tedy podávat léky s protisvědivým účinkem. Kromě horečky a vyrážky nemá  většina dětí jiné příznaky. Jen u některých může být horečka doprovázena nachlazením, lehkým průjmem, ospalostí nebo neklidem. Většinou ale probíhá onemocnění bez komplikací. U nízkého procenta nemocných dětí se mohou objevit febrilní křeče.

Foto: Yaoinlove, Shutterstock.com

Horečky srážejte léky i zábaly, stačí například ne příliš studený vlhký kapesník obtočit kolem zápěstíFoto: Yaoinlove, Shutterstock.com

Inkubační doba šesté nemoci

Inkubační doba je 5 až 15 dní. Dítě je nejvíce infekční v průběhu inkubační doby a při horečce na začátku onemocnění, v době po výsevu vyrážky již méně. Po prodělání šesté nemoci získává doživotní imunitu.

Jak probíhá vyšetření?

I když jde obvykle o lehké onemocnění, je vhodné při výskytu vysoké horečky vždy kontaktovat lékaře, který vyloučí případná závažnější onemocnění.

Jak se nemoc léčí?

Příznaky šesté nemoci obvykle vymizí samy během několika dnů. Při léčbě horečky můžete využít léky obsahující paracetamol nebo ibuprofen (antipyretika). Vyrážku není potřeba mazat. Důležité je dodržovat klidový režim a dbát na dostatečný příjem tekutin. Při vysokých horečkách není vhodné dítě koupat.

Komplikace u kojenců

U dětí i dospělých je většinou průběh onemocnění nekomplikovaný. U některých kojenců ale může náhlý vzestup teploty na začátku onemocnění spustit tzv. febrilní křeče. Záchvat febrilních křečí prodělají přibližně 4 % dětí. I když se jedná o stav, který vypadá skutečně velmi dramaticky, jde většinou o jednorázový jev bez vážných následků. Mozkové tkáně dítěte totiž začnou vlivem horečky vysílat nekoordinované impulsy nervům a svalům. Tělo na ně odpoví nervovými a svalovými záškuby. Křeče se tak mohou objevit na končetinách, v obličeji nebo po celém těle. Nejčastěji se objevují u dětí od šesti měsíců do čtyř let, děti starší 5 let už je nemívají.

Febrilní křeče: Co dělat, když se objeví

  • nepropadejte panice a rychle jednejte
  • dítě zabezpečte, aby se během ataky křečí neporanilo (např. aby nespadlo na zem)
  • ihned volejte záchrannou službu
  • pozvolna ochlazujte dítě (například zabalením do mokrého prostěradla). Studené zábaly aplikujte max. v délce 2 minut, aby naopak nedošlo k prochladnutí
  • mluvte na dítě klidným hlasem, dotýkejte se ho, ale netřeste jím
  • uvolněte dítěti oblečení v okolí krku, aby se mu lépe dýchalo
  • otočte hlavičku na stranu, aby mohly volně odtékat sliny (případně zvratky) a pozorně dítě sledujte do příjezdu záchranné služby

Těhotenství

Pokud těhotná žena šestou nemoc neprodělala v dětství, nemá na ni protilátky a může onemocnět. Oproti páté dětské nemoci není šestá nemoc pro plod ohrožující. Problém by mohl nastat pouze u déletrvajících horečnatých stavů. Pokud máte podezření na šestou nemoc v těhotenství, poraďte se se svým praktickým lékařem nebo gynekologem, který vám doporučí vhodnou léčbu.

Můžeme onemocnění předejít?

Očkování proti šesté dětské nemoci neexistuje. Vždy je ale možné posilovat imunitní systém, aby byl vůči virům odolnější nebo lépe zvládnul případné onemocnění. Zařadit můžeme větší podíl ovoce a zeleniny, vést děti k pravidelné pohybové aktivitě a psychické pohodě. Imunitní systém můžete podpořit také doplňky stravy a vitaminy.

Šestá dětská nemoc

Popis: Jedná se o infekční onemocnění, pro které je typická třídenní vysoká horečka (39–⁠40 °C). Po odeznění horečky se objeví vyrážka v podobě drobných červených flíčků v oblasti břicha a hrudníku, která do dvou dnů vymizí.

Příznaky: Kromě horečky a vyrážky, která nesvědí, se výjimečně mohou objevit příznaky podobné nachlazení.

Inkubační doba: 1–2 týdny

Léčba: Lék neexistuje, je třeba léčit symptomy. Tedy srážet horečku, doplňovat tekutiny a dodržovat klid na lůžku.

Prevence: Prevence neexistuje, po prodělání získáte doživotní imunitu.

Článek vznikl v odborné spolupráci s MUDr. Ilonou Hülleovou, předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

Reklama

Načítám