Hlavní obsah

Záchranář Marek Dvořák radí, jak na horečku u malých dětí, jak je správně změřit a kdy jít k lékaři

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina dětských infekčních nemocí se projevuje buď zvýšenou teplotou, nebo dokonce horečkou. Ačkoliv je to běžný příznak, rodiče to často vyděsí. Jak správně změřit malému pacientovi teplotu a jak si s horečkou poradit?

Článek

Zvýšená teplota, nebo dokonce horečka není u malých dětí nic neobvyklého, doprovází celou řadu nemocí. A i když většinou není žádný důvod k panice, dokáže rodiče někdy pořádně vystrašit. Horečka ale nemusí být jen nepřítel: jejím prostřednictvím totiž tělo bojuje s infekcí. V případě nejmenších dětí je však vždy lepší poradit se s odborníkem než podcenit první příznaky závažnější nemoci. Čím se přitom řídit, poradí lékař urgentního příjmu a záchranář MUDr. Marek Dvořák.

Jak měřit teplotu miminku? V podpaží

V první řadě je samozřejmě potřeba tělesnou teplotu skutečně dobře změřit. „A to od doby, kdy skončily rtuťové teploměry, může být docela problém,“ upozorňuje Marek Dvořák. Stačí na to i digitální kontaktní teploměr, někdy se mu říká digitální rychloběžka, který má většina lidí doma. Ale jako ho použít? Rodiče totiž často řeší, kde děti měřit: v konečníku, v ústech… Je to jednoduché. „Podle doporučení odborných společností můžete už od narození měřit dětem teplotu v podpaží. Od jiných způsobů se postupně upouští,“ radí zkušený lékař.

Foto: Instagram Marka Dvořáka

Záchranář Marek Dvořák je členem letecké i pozemní záchranné služby a pracuje také na urgentním příjmu pražské motolské nemocnice. Na Instagramu má přes 280 tisíc sledujících a radí zde, jak správně poskytnout první pomocFoto: Instagram Marka Dvořáka

Jak srážet teplotu u dětí pomocí léků

Ve chvíli, kdy dítěti naměříte horečku, což znamená, že jeho tělesná teplota je vyšší než 38 stupňů Celsia, je dobré ji snižovat pomocí vhodných léků. „To znamená ibuprofen 5 až 10 miligramů na kilogram hmotnosti nebo paracetamol 15 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti dítěte. Postup můžete každé čtyři hodiny zopakovat. A je fajn tyto léky střídat: podali jste ibuprofen, za čtyři hodiny podáváte paracetamol a pak zase se čtyřhodinovým odstupem ibuprofen,“ vysvětluje lékař.

  • Marek Dvořák doporučuje, aby rodiče vždy znali aktuální hmotnost svého potomka: budou pak schopni rychle spočítat, kolik jakého léku podat, až bude potřeba. Případně je možné spočítat si vždy při výraznější změně hmotnosti přesné dávky jednotlivých léků a mít údaje po ruce pro případ, že se náhle objeví horečka.

Jak podávat pití dětem při horečce

Každý stupeň tělesné teploty navíc znamená vyšší potřebu tekutin o více než desetinu oproti normálu. Pokud malý pacient málo pije, případně se k horečce přidá zvracení či průjem, pak hrozí akutní dehydratace a je nutné organismus zavodnit v nemocnici pomocí infuzí (kapačkami).

Dávejte potomkovi pít po malých dávkách, ale často. A co nabízet? V první řadě to, co je zvyklý pít, a také kousky ovoce či salátové okurky (jsou chutné, obsahují tekutiny i důležité látky). Vhodný je také vlažný bylinkový či ovocný čaj, který lze osladit glukopurem či medem, voda s troškou citronu či jiným ovocem, šťáva z dušeného ovoce, zeleninový vývar.

  • Pokud dítě zvrací, dávejte mu po lžičkách slabý studený čaj, můžete do něj přidat pár zrnek soli.

Vlažný zábal nebo společná sprcha

Pokud se horečka v prvních dnech nemoci snižuje špatně, je možné doplnit léky také o fyzikální metody – nejčastější jsou zábal, obklad a koupel. Jak na to správně? Hlavně opatrně, určitě ne tak, že dítko ponoříte do ledové vody. „Ochlazujte hlavně hlavu, třísla a podpaží. Nejlépe to provedete tak, když si miminko vezmete do sprchy a pustíte na sebe příjemně ochlazující vodu, tak abyste sami cítili, že to pro vás není šokující,“ zdůrazňuje Marek Dvořák. Dodává ještě, že není potřeba maroda „nabalit“ do čtyř vrstev oblečení a ještě zachumlat pod duchnu, stačí úplně jedna vrstva.

Kdy jet s horečkou u dětí na pohotovost

Když má dítě jen zvýšenou teplotu nebo horečku, nemusíte s ním hned spěchat k lékaři. Jestliže se horečka objeví v pátek večer, většinou to počká do pondělního rána do návštěvy praktického pediatra. Srážejte horečku a dítě pozorujte.

Kdy se začít znepokojovat? „V případě, že si nejste jistí, zda to doma zvládnete, nebo je dítě apatické, špatně reaguje, nechce pít nebo má ještě další příznaky (skvrnky na kůži, ztuhlá šíje, horečka přes 39,5 stupně), určitě nic nezkazíte návštěvou pohotovosti. Nebo zavolejte linku 155 a my vám poradíme,“ doporučuje rodičům záchranář.

Na čísle 155 se poraďte vždy, když dítě postihnou febrilní křeče. Projevují se záškuby končetin, ztuhlostí a někdy i krátkým bezvědomím. Jedná se o komplikaci horečky u miminek a předškolních dětí, křeče mohou vypadat hrozivě, ale ve většině případů se nejedná o nic závažného.

Jak na horečku u dětí

  • Nepanikařte. Horečka je běžný příznak. Pokud se objeví v pátek večer, většinou to počká do pondělí do návštěvy dětského lékaře.
  • Teplotu měřte v podpaží i u nejmenších dětí.
  • O horečku se jedná, je-li teplota vyšší než 38 °C. Teprve tu srážejte.
  • Pro srážení podávejte léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu.
  • Jak dávkovat léky? Jedna dávka je 5 až 10 mg ibuprofenu na 1 kilogram hmotnosti nebo 15 mg paracetamolu na 1 kg aktuální tělesné hmotnosti dítěte.
  • Jak léky podávat? Dávku léku určenou podle hmotnosti dítěte podávejte každé 4 hodiny. Vhodné je účinné látky střídat: podáte ibuprofen, za 4 hodiny dáte paracetamol, poté za 4 hodiny opět ibuprofen...
  • Jak na zábaly a koupele? Voda musí být vlažná, nikoliv ledová, ochlazujte především hlavu, třísla a podpaží. Malé dítě si můžete vzít do náruče do sprchy.
  • Kdy volat lékaře? Dítě je apatické, špatně reaguje, nechce pít, horečka vystoupá přes 39,5 °C a nelze ji srazit, objeví se další příznaky: skvrnky na kůži, přecitlivělost na světlo a zvuky, ztuhlá šíje. Pak je čas jet na pohotovost, v případě nejistoty volejte 155, kde vám poradí. Vždy volejte, má-li dítě febrilní křeče.

(Odborná spolupráce MUDr. Marek Dvořák.)

Načítám