Hlavní obsah

Jak se zbavit tuku na břiše? Více spěte a zvedejte činky

Foto: Standret, Shutterstock.com

Foto: Standret, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuk na břiše je ošemetný a může být až nebezpečný. Ten hluboko uložený, říká se mu viscerální, není vůbec zdravý, ale zároveň se ho těžko zbavuje. Kam zacílit svoji energii a kde ubrat, abyste měli užší pas?

Článek

Co se týče hubnutí a formování postavy, bývá tuk na břiše největší problém. Neměly byste ho ignorovat, protože je spojován s civilizačními chorobami (nemoci srdce, cév, cukrovka) a také může vylučovat do těla zánětlivé látky, které nám samozřejmě neprospívají. Jak se tuku na břiše zbavit a další časté otázky, které nás u tohoto tématu napadají?

Lze se zbavit tuku na břiše?

Začneme tím nejdůležitějším: „Žádná potravina ani doplňky stravy vám nezajistí, aby vám zmizel pouze břišní tuk. Jedině pohyb, péče o sebe a optimální energetický příjem zajistí, že bude váš pas štíhlý. Doporučila bych, abyste začali svému pasu věnovat pozornost včas, protože s postupujícím věkem se situace nezlepšuje a u žen ji navíc významně ovlivňuje nástup menopauzy,“ varuje Monika Bartolomějová, nutriční poradkyně a zakladatelka Nutričního institutu.

Proč někdo hubne břicho snadněji?

Každý z nás je jiný a hubnutí probíhá u každého jinak. Jak je to možné? „Pokud máte typ postavy hruška, pak vám tuk na břiše mizí rychleji než na spodní části těla. U typu postavy jablko se naopak může zdát, že tuk mizí všude po těle, jen z břicha se mu nechce,“ popisuje nutriční poradkyně Monika Bartolomějová. „Může jít ale jen o klam, protože tuk není na těle rovnoměrně uložený, a tedy se zdá, že ubývá někde rychleji. Částečně za to můžou i hormony a genetika,“ dodává odbornice.

Foto: Standret, Shutterstock.com

Ploché břicho je výsledkem kombinace několika věcí. A patří do nich i kvalitní spánek a zdravé tráveníFoto: Standret, Shutterstock.com

Souvisí dobré trávení s tukem na břiše?

Jestli chcete shodit v pase, srovnejte si trávení. Dokud bude rozházené, k plochému bříšku se nedopracujete. „Studie prokazují, že souvislost mezi ukládáním nebezpečného viscerálního tuku v oblasti břicha a složením střevního mikrobiomu skutečně existuje. Začíná se dokonce hovořit o takzvané ose mikrobiom - tuková tkáň,“ popisuje Iva Kotásková, specialistka ze skupiny Genetify, která se zabývá výzkumem a analýzou mikrobiomu.

Proč tedy začít u trávení, pokud se jedná o tuk na břiše? „Střevní mikrobiota řídí vstřebávání živin ve střevě, čímž ovlivňuje veškerý energetický metabolismus,“ vysvětluje vědkyně. Pokud tedy máte v pořádku střevní mikrobiom, hubnutí jde snáze.

Jak upravit stravu, abychom snížili tělesný tuk?

Pokud vám jde o snížení tělesného tuku, bez omezení příjmu kalorií to nepůjde. „Abyste hubli, je potřeba být v kalorickém deficitu a přijmout jich denně asi o 15-20 % méně než při udržovacím režimu,“ říká Tereza Horová, osobní trenérka fitness clubů Form Factory.

Asi už jste to slyšeli, ale dostatek bílkovin je klíčový. Více vás zasytí a spotřebují až 30 % své energetické hodnoty na spálení sebe samotných. Také vám pomohou udržet svalovou hmotu, která je při hubnutí ohrožena. Vyhýbejte se alkoholu, průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují spoustu přidaného cukru, a zařaďte kromě bílkovin do stravy i vlákninu. „Obecně jezte pestře a přemýšlejte spíše o tom, co do jídelníčku zařadit než z něj vyřadit,“ dodává fitness trenérka.

Jak cvičit partii břicha?

Kromě jídelníčku zařaďte do svého denního režimu pohyb. „Ideálně silový trénink, který vám pomůže s udržením nebo vybudováním svalové hmoty, ta vám lépe pomůže spalovat tukové zásoby,“ doporučuje fitness trenérka. Kardio provádějte také, nejenže vám pomůže spálit kalorie, ale také je dobré na srdce. Klíčem je vybrat si takovou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, jen tak u ní vydržíte déle než týden. Oproti tomu se naučte i odpočívat a dbejte na kvalitní spánek a snažte se zmírnit stres. Díky této magické kombinaci půjde všechno lépe, nejen hubnutí.

Pokud hledáte motivaci ke cvičení a tápete, jak si nastavit zdravější jídelníček, podívejte se na naši výzvu S námi zhubnete. Další články najdete v rubrice Hubnutí.

Načítám