Hlavní obsah

Cukr, sůl a mouka: Opravdoví strašáci zdravého jídelníčku? Kdy škodí a čím je nahradit

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

3:59
3:59

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Cukr je bílý jed, sůl ničí zdraví a mouka je zlo, protože se po ní tloustne – určitě jste podobné výroky slyšeli. Ale je to skutečně pravda? A pokud ano, co si místo nich dát na talíř? Přinášíme zdravější a tělu prospěšnější alternativy.

Článek

Dřív, než se pustíme do zatracování jakékoli ze zmíněných surovin, je důležité si uvědomit, že žádná z nich není sama o sobě špatná. Klíčovou roli vždy hraje množství a frekvence, se kterou ji konzumujete. Dobrá zpráva je, že chuťové buňky se dají přeučit. Často ke zdravější volbě stačí jen malý krok.

Cukr: opravdu bílý jed?

Cukr je forma sacharidů, tedy látek, které tělu dodávají rychlou energii. Problém je ale v tom, že bílý cukr – ten, který si sypete do kávy nebo používáte při pečení – neobsahuje žádné živiny a při nadměrném příjmu spíš škodí. „Preferujte přirozené, chemicky a technologicky nezpracované zdroje cukru. Ideální je ovoce – čerstvé i sušené. Při pečení bych místo medu doporučila čekankový sirup, který je navíc bohatým zdrojem vlákniny,“ říká Alena Pelclová, výživová poradkyně z Ananda Spa – Ayurveda Healing Centre.

  • Pokud si kávu bez cukru nedokážete představit, zkuste kokosový cukr – má o něco nižší glykemický index a navíc obsahuje minerály a vitaminy.

Jak jsou na tom umělá sladidla?

„Dnešní umělá sladidla nejsou takovým strašákem, jak se často tvrdí. I když nejsem jejich zastánce, chápu, že někdy pomůžou při odvykání sladkým limonádám. Pokud už sladidla, tak alespoň v menším množství a ve verzi light nápojů bez kalorií,“ radí Dita Pichlerová, autorka knihy Gurmánkou navždy.

Sůl: nepostradatelná, ale s mírou

Sůl je nepostradatelná při vaření, ale ve velkém množství zdraví škodí. Zvyšuje krevní tlak, zadržuje vodu v těle a může způsobovat migrény nebo otoky. „Pozor i na tak zvanou skrytou sůl, která se nachází v pečivu, uzeninách, sýrech nebo hotových jídlech,“ upozorňuje výživová poradkyně Alena Pelclová. Jak solit zdravěji? „Průmyslově zpracovaná bílá sůl je jako rafinovaný cukr – bez výživové hodnoty. Mnohem lepší volbou jsou panenské, keltské nebo pravěké soli,“ doporučuje Pavla Vacková z Tradiční evropské medicíny (TEM).

  • Dochucovat se dá i jinak než solí! Vsaďte na čerstvé bylinky a aromatické koření – nejenže dodají chuť, ale také podpoří trávení a mají protizánětlivé účinky.
Foto: newsony, Shutterstock.com

Se solí šetřete. Na ochucování jídel volte raději bylinkyFoto: newsony, Shutterstock.com

Mouka: opravdu se po ní tloustne?

Mouka je jednou z nejvíce démonizovaných surovin. Mnozí se jí vyhýbají ve snaze zhubnout, nebo automaticky volí bezlepkové produkty. Ale pozor – bezlepkové směsi často obsahují škroby a zahušťovadla, která nejsou zrovna zdravější variantou. „Pokud netrpíte celiakií, není důvod mouku z jídelníčku vyřazovat. Jen vybírejte kvalitní typy,“ doporučuje odbornice. Nejlepší volbou je celozrnná mouka, která obsahuje více vlákniny a živin. Skvělá je například špaldová mouka, která je i lépe stravitelná.

  • Pro rozmanitost je vhodná i mouka mandlová (je plná zdravých tuků), pohanková (vhodná pro celiaky) nebo jáhlová (ideální do kaší nebo lívanců).

Maggi a jiná dochucovadla: Jde to zdravěji?

Zvlášť příslušníci starší generace nedají dopustit na tekutá dochucovadla typu maggi, která do talíře lijí ještě před ochutnáním polévky či omáčky. Problém spočívá ve vysokém obsahu soli a aditiv (éček). „Doporučuji nahradit tato dochucovadla čerstvými bylinkami – a nebát se jich! Petržel, tymián, bazalka i koriandr dodají chuť a navíc vitaminy,“ radí Alena Pelclová. Koření jako kurkuma, římský kmín, fenykl nebo skořice zase působí protizánětlivě a podporují trávení.

  • A co místo maggi? „Nahraďte ho libečkem – má podobnou chuť, ale je to čistě přírodní varianta bez chemie,“ doporučuje Pavla Vacková.

Načítám