Hlavní obsah

Prediabetes: nemoc, která hlásí příchod cukrovky. Jak na ni?

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Reklama

Zvýšená hladina cukru v krvi nemusí hned znamenat, že máte cukrovku. Může to být „jen“ prediabetes. Jedná se o celkem závažný stav, který varuje před příchodem cukrovky 2. typu. Jak se mu vyhnout anebo jak ho vyléčit?

Článek

Prediabetes je stav, kdy je hladina glukózy (cukru) v krvi zvýšená nad normál – (5,6–6,9 mmol/l), ale ještě nedosahuje hodnot cukrovky. Není to sice tak vážné, ale není to žádná legrace. I prediabetes mívá závažné důsledky typické pro cukrovku, jen mírnější: jedná se o poškození cév, očí, ledvin i nervů, navíc hrozí zvýšené riziko srdečně-cévních a nádorových onemocnění. A pokud se prediabetes neřeší, cukrovka ze z něj nejpozději do 10 let vyvine.

Nejlepší prevence a léčba prediabetu

Prediabetes přichází plíživě a zcela bez příznaků, většinou bývá odhalen náhodně při preventivních nebo jiných vyšetřeních. Hrozí lidem se sedavým způsobem života, kteří se potýkají s nadváhou či obezitou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem, případně mají cukrovku v rodině. Naštěstí ale prediabetes není nevratný a může jej odvrátit změna životosprávy. Ve vážných případech může lékař předepsat i léky antidiabetika.

„Krátce řečeno: hrozí vám cukrovka? Omezte přílohy, přidejte zeleninu a pravidelně choďte!“ shrnuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Jaké zdravé návyky zařadit?

1. Méně sacharidů, více zdravých tuků

Jedním ze základů prevence prediabetu i diabetu je podle Davida Freje, lékaře z pražského Centra funkční a holistické medicíny, snížení příjmu sacharidů a naopak zvýšení zdravých tuků, jako jsou oříšky, semínka a rostlinné oleje – panenský olivový, lněný, dýňový...

2. Zvyšte příjem vlákniny

Vláknina hraje v prevenci cukrovky významnou roli, protože pomáhá prodlužovat pocit sytosti, zlepšuje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Mezi nejlepší zdroje vlákniny patří ovoce a zelenina, luštěniny, celozrniny, sušené ovoce a ořechy. Doporučená denní dávka vlákniny činí 30 gramů: získáte ji například kombinací 100 gramů žitného chleba, 150 g salátové okurky, jednoho většího jablka a 150 g vařených celozrnných těstovin.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Zásadní je navýšit příjem vlákniny. Získáte ji z ovoce, zeleniny, celozrnných obilnin i luštěninFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

3. Nejezte zpracované potraviny

Cukry a tuky z průmyslově zpracovaných potravin (sladká i slaná balená, instantní, prášková a předem připravená jídla) zpomalují metabolismus a znesnadňují kontrolu hladiny glukózy v krvi. Pozor si dávejte na snídaňové cereálie, slazené nápoje a různé cukrovinky, sušenky, koláčky, bonbonky, čokolády, uzeniny a také na alkohol.

4. Pijte více vody

S udržením cukru v krvi pod kontrolou pomáhá i voda. Nepřináší žádnou energii navíc, tiší žízeň a hydratuje celé tělo. Podporuje také vylučování odpadu močí. Denně byste měli vypít 35 mililitrů na kilogram tělesné hmotnosti.

Foto: Neirfy, Shutterstock.com

Správné zvyky dokážou vyřešit prediabetes a odvrátit riziko cukrovkyFoto: Neirfy, Shutterstock.com

5. Zařaďte půsty

Podle Davida Freje významně pomáhají i krátkodobé půsty (12 nebo 24 hodin), které snižují dlouhodobě zvýšenou hladinu inzulinu: „Problém prediabetu je v tom, že hladina krevního cukru může být dlouho normální, ačkoliv je inzulin zvýšený a kompenzuje dočasně hladinu krevního cukru.“ Hladinu inzulinu zvyšuje každé jídlo, a když se postíte, je stabilní a tělo se díky tomu stává proti cukrovce odolnější.

6. Cvičte

Pravidelný pohyb je jedním z nejúčinnějších způsobů kontroly prediabetu i diabetu 2. typu. Sedavý způsob života je naproti tomu jedním z hlavních rizikových faktorů rozvoje cukrovky. Pokud chcete riziko vzniku těchto těžkých potíží eliminovat, měli byste se hýbat alespoň pět dní v týdnu, a to po dobu minimálně 30 minut. Mezi ideální aktivity patří chůze, tanec nebo jízda na kole.

Prediabetes

  • Jiný název - Předzvěst cukrovky 2. typu
  • Popis - Dlouhodobě zvýšené množství cukru (glukózy) v krvi. Hodnoty sice ještě nedosahují úrovně cukrovky 2. typu, ale i tento stav je nutné léčit, protože výrazně zhoršuje celkové zdraví.
  • Příznaky - Nemoc probíhá zcela bez příznaků, je možné ji odhalit pouze odborným vyšetřením (odběrem krve).
  • Léčba - Úprava stravy a tělesné hmotnosti, omezení konzumace alkoholu, pravidelný pohyb, léky (antidiabetika)
  • Statistika - Když se prediabetes neléčí, do 10 let se z něj vyvine cukrovka 2. typu a také výrazně roste riziko nádorových a cévních onemocnění.
  • Prevence - Pravidelný pohyb, udržování přiměřené tělesné hmotnosti, dostatek zeleniny ve stravě

Reklama

Načítám