Hlavní obsah

Holterovo monitorování. EKG, které trvá až 2 dny

Foto: Minoli, Shutterstock.com

Foto: Minoli, Shutterstock.com

Reklama

Prostřednictvím Holterova monitoru je možné měřit EKG během jedno nebo dokonce dvou dnů. Lékaři tak dostanou přehled o tom, jak probíhá srdeční činnost během aktivit, které pacient běžně přes den i v noci dělá.

Článek

Holterovo vyšetření podstoupíte ve chvíli, kdy máte třeba bušení srdce, dušnost při námaze, případně nepravidelný srdeční rytmus. Tyto potíže se totiž nemusí projevovat kontinuálně a lékař je při běžném krátkém vyšetření nemusí odhalit. Proto dostanete přístroj, který vytváří celodenní záznam. Dokáže tak odhalit srdeční arytmie, nedostatečné prokrvení srdečního svalu nebo také anginu pectoris.

Princip Holterova monitoru

Fungování přístroje je odvozeno od EKG vyšetření. To znamená, že snímá elektrickou aktivitu srdce, ale v tomto případě dlouhodobě. Na těle budete mít umístěné pravděpodobně tři elektrody (někdy i víc) a z nich povedou dráty k přenosnému EKG přístroji. Ten pak bude snímané signály ukládat do paměti.

Záznamník budete mít u pasu nebo pověšený na krku. Je to krabička velká zhruba jako mobil. Na vás pak bude, abyste si zapsali, jaké činnosti během dne budete dělat, případně jak se u nich cítíte. Například zaznamenáte, že jdete spát, byli jste běhat, začala vás bolet hlava a podobně. Díky nim pak může lékař kardiolog  odhadnout, v jakých situacích vznikají vaše potíže. Vyhodnocení měření čekejte až několik dní po vyšetření.

Domácí srdeční monitor

Je možné, že vám doktor rovnou přidá i monitor, který bude zaznamenávat krevní tlak. Pak budete mít na ruce (v horní polovině nad loktem) ještě manžetu, která bude opět napojena na záznamník. Manžeta se bude, podobně jako u jednorázového měření tlaku, v pravidelných intervalech nafukovat. Lékaři tak zjistí údaje o vašem krevním tlaku v průběhu dne a zajistí, aby nebyly zatíženy chybou, která souvisí se syndromem bílého pláště, to znamená, že se vám vinou přehnaného respektu či úzkosti z postavy lékaře mírně zvýší tlak.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Elektrody, schované pod košilí, budou měřit tlukot vašeho srdce během běžné denní námahyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jak se chovat s Holterovým monitorem

Na vyšetření se nemusíte nijak připravovat. Vezměte si jen volnější oblečení, ženy si budou moci nechat podprsenku. Myslete na to, že monitor budete muset mít na těle celý den, takže si to naplánujte. Opravdu náročná fyzická práce, navíc v nečistém prostředí, jako je třeba skládání uhlí, rozhodně není ideální, naměřené hodnoty by byly zbytečně a nepravdivě vysoké (pokud se tím tedy denně neživíte). Počítejte také s tím, že občas vydává monitor při měření v pravidelných intervalech tiché zvuky. Na poradě by to bylo určitě slyšet. Přístroj není voděodolný, proto počítejte s omezenou osobní hygienou.

Reklama

Související témata:

Načítám