Hlavní obsah

Nejen pyl nebo infekce, ale i vysoký tlak nebo štítná žláza. Proč máte zarudlé oči a co pomůže?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte oči zarudlé, oteklé a dře vás v nich, jako by byly plné písku? Většinou je to problém, který vyřešíte i bez pomoci lékaře. Pokud by se ale potíže opakovaly často a bez zjevné příčiny, vyšetření u lékaře neodkládejte.

Článek

Podráždit oči vám může sluníčko, dlouhá práce u počítače i vzduch plný pylů. Pocit tlaku, pálení a výrazné krvavé žilky v bělmu mohou ale mít i zdravotní příčiny. Zjistěte, jak si rychle ulevit a vrátit očím jiskru.

Alergie trápí i nos

Máte oči zarudlé, oteklé, trápí vás svědění, k tomu navíc i rýma a kýchání? Původcem potíží budou zřejmě pyly ve vzduchu. V květnu kvetou byliny a traviny, ale i stromy, začíná také sezona řepky. Alergickou reakci může vyvolávat také klimatizace, nadmíra prachu či znečištěné ovzduší. V lékárně pořídíte kapky do očí i léky antihistaminika, vsaďte i na častější oplachování obličeje. Venku noste sluneční brýle, častěji si myjte vlasy a měňte oblečení, i na něm alergeny ulpívají.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Pálení očí spojené s rýmou je většinou projevem alergieFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Únavu zažeňte slzami

Míváte oči zarudlé hlavně na konci dne? Vaše oči mohu trpět námahou, například dlouhým hleděním do monitorů, knih i dokumentů, s potížemi se mohou setkat třeba i zubaři nebo laboranti. Ti často upírají zrak na svou práci a stejně jako při práci na monitoru méně často mrkají, oko pak vysychá a snáze se podráždí. Potíže ještě podpoří různé výpary a prach ve vzduchu. Pomůže vědomě myslet na to, že je třeba čas od času oči zavřít, zamrkat, zahledět se do dálky nebo do něčeho zeleného. Případně si pomozte umělými slzami, které pořídíte v lékárně.

Úlevu přinesou i bylinné výluhy. „Očím uleví odvar ze světlíku lékařského, který lze pít nebo použít jako obklad či jako kapky k vyplachování očí. Také obklad z odvaru listů řepíku lékařského povzbudí unavené oči, navíc působí protizánětlivě,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Léto představuje riziko

V zimě trápí mráz, na jaře alergie, léto oči zmáhá intenzivním sluncem, větrem i koupáním. „Koupání ve vodě zamořené sinicemi či bakteriemi může způsobit zánět spojivek nebo rohovky. Samozřejmě se v oku může objevit i cizí tělísko, například jemný písek. Výjimečná také není přecitlivělost očí na chlorovanou vodu. Proto je dobré po koupání oči propláchnout vodou z kohoutku nebo použít umělé slzy, které oko propláchnou a zároveň zklidní,“ doporučuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Umělé slzy pomohou s únavou očíFoto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Útočí bakterie i kvasinky

Příčinou zarudnutí může být i infekce, často ji provází pálení, otok a zhoršené vidění, výjimkou není ani hnisání nebo přecitlivělost na světlo. Projevit se může jako zánět spojivek, ale třeba i ječným zrnem, hnisavý vřídkem na víčku oka. Uleví oplachování, heřmánkové obklady, důsledná hygiena, v lékárně koupíte i kapky. Zkuste vynechat líčení a vyměnit na chvíli čočky za brýle, snažte se do očí nesahat a nemnout je. Ke zklidnění by mělo dojít během jednoho dvou dnů, pokud se potíže spíše zhoršují, navštivte ihned lékaře. Viry, bakterie, ale i kvasinky mohou proniknout hlouběji do oka, neléčený zánět může vést až k trvalému poškození zraku.

S poraněním raději k lékaři

Když vám spadne do oka muška nebo nějaká nečistota, většinou pomůže čistý kapesník, případně vypláchnutí vodou. Horší už je poranění větvičkou nebo ošklivý úder do oka při sportu nebo pádu. „Zapíchnuté předměty byste neměli z očí vytahovat sami,“ upozornil Pavel Stodůlka. Opatrní buďte i při grilování, žhavá jiskra umí bolestivě popálit kůži, ale i spojivku či rohovku. „Právě popálení rohovky patří k tomu nejhoršímu, co se očím může stát. Může způsobit i slepotu,“ varoval oční lékař.

Potíže se nelepší

Za bolestí a zarudnutím očí může stát i zvýšený nitrooční tlak a překrvené cévy spojivek. Pokud na potíže trpíte často a bez zjevné příčiny, není od věci vyšetření u očního lékaře, případně informujte svého praktika. Tlak v očích provází řadu zdánlivě nesouvisejících onemocnění, jako je revmatoidní artritida, cukrovka, Bechtěrevova choroba nebo onemocnění štítné žlázy. Zarudlé oči jsou obvyklé i při zeleném zákalu, vysokém krevním tlaku nebo pokud užíváte léky na ředění krve.

Načítám