Hlavní obsah

Jak zastavit krvácení z nosu?

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Krvácení z nosu je nepříjemné. Ve většině případů ale nic závažného neznamená a dá se vcelku dobře zastavit. Musíte ovšem vědět jak a nedržet se starých, často chybných doporučení. Mezi ně patří třeba poučka o zaklonění hlavy. Proč si tak můžete ublížit a jak krvácení z nosu zastavit?

Článek

Podle statistik potká během života krvácení z nosu až 60 % lidí. Většinou jsou to děti mezi dvěma a deseti lety nebo dospělí mezi padesátkou a osmdesátkou. 

Proč teče z nosu krev

Nejčastěji teče krev z nosní přepážky. Ta je totiž hustě protkána cévami, které se snadno poškodí, třeba nehtem při škrábání v nose nebo silným smrkáním. Toto tzv. přední krvácení může vzniknout i následkem traumatu (třeba úderem míče) nebo kvůli suchému horkému vzduchu.

Vážnější je zadní krvácení z nejhlubší části nosu, kdy krev stéká po zadní části krku. Objevuje se u lidí s vysokým krevním tlakem, seniorů nebo při vážnějším poranění obličeje či nosu. Krvácení mohou podpořit také léky proti srážení krve (warfarin) nebo nesteroidní protizánětlivé látky (ibuprofen). Na vině mohou být i genetické nebo dědičné poruchy srážlivosti, jako je hemofilie či von Willebrandova choroba, případně nádor.

Mluvme ale o první, lehčí variantě, tedy předním krvácení. Co dělat, když vám začne téct z nosu červená?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

K lékaři zajděte, pokud krvácení vzniklo úrazem, je vám špatně, zvracíte nebo trpíte vysokým tlakemFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

1. Hlavu předkloňte, nezaklánějte

Jedním z největších mýtů první pomoci při krvácení z nosu je, že byste měli zaklonit hlavu. „Pokud to ale uděláte, dostane se krev snadno do krku, kde může dráždit ke kašli, nebo doputuje do žaludku, podráždí jeho výstelku a způsobí zvracení,“ vysvětluje Marek Dvořák, praktický lékař pro dospělé ze služby Lékař online 24/7.

Krev musí někam odtéci, proto je logičtější se předklonit a nechat ji kapat do kapesníku. Na trhu jsou dnes k dispozici různé volně prodejné materiály napomáhající zástavě krvácení. Jde třeba o speciální želatinovou houbu, která krev absorbuje a krvácení zastaví do dvou minut. „Před vložením do krvácející nosní dírky je vhodné ji nastříkat nějakým anemizačním sprejem, který snižuje otok sliznice,“ radí Ludmila Mazylkinová, vrchní praktická lékařka společnosti Moje ambulance. Pokud na krvácení trpíte, měli byste podle ní nosit takové pomůcky stále při sobě.

Foto: Lazy_Bear, Shutterstock.com

Hlavně nezaklánějte hlavu! Krev steče do krku a podráždí vás ke kašli, nebo do žaludku a vyvolá zvraceníFoto: Lazy_Bear, Shutterstock.com

2. Nelehejte si, seďte

Ulehnutím spustíte podobný mechanismus jako při záklonu hlavy: krev steče do zadní části nosohltanu nebo do žaludku a způsobí dušení nebo zvracení. Když ale hlavu udržíte nad srdcem, snížíte krevní tlak v žilách nosu, což podpoří zástavu krvácení. Zúžit cévy pomůže i ledový obklad přiložený na kořen nosu. Přikládání ledového obkladu na zátylek je totiž další vyvrácený mýtus, jehož funkčnost nepotvrdily žádné studie. 

3. Sevřete nos, nejen dírky

Důležitý je také způsob, jakým budete nos v mírném předklonu držet: „Prsty by měly svírat měkkou tkáň bezprostředně pod nosní kostí, tedy ne pouze nozdry,“ radí Marek Dvořák. S takovým úchopem byste neměli být schopni dýchat nosem, dýcháte tedy ústy. Potom dojde ke zpomalení průtoku krve, vytvoření sraženiny a zastavení krvácení. Počkejte pět minut, a když po uvolnění krvácení nepřestává, postup jednou či dvakrát opakujte a nos držte déle.

Co dělat potom

Jakmile krvácení pomine, alespoň půl hodiny ještě poseďte (raději hodinu) a dejte cévám prostor k regeneraci. Pokud krev začne téct znovu, opakujte postup, který vám předtím pomohl.

Jak se naučit krvácení z nosu předcházet? Smrkejte mírně a jemně, suché nosní sliznice zvlhčujte fyziologickým roztokem či sprejem nebo natřením vazelíny na vnitřní strany nosních dírek.

Kdy vyrazit k lékaři

Pokud z nosu krvácíte často a bez zjevné příčiny (více než 3–4x za měsíc) nebo se vám nedaří krvácení ani po třetím pokusu zastavit, jeďte k lékaři na ORL. To samé udělejte, když krvácíte déle než 20 minut, rychle a intenzivně (více než šálek krve), když cítíte krev v zadní části krku a v ústech nebo zvracíte. Může se jednat o známku vážnějšího onemocnění, jako je například porucha srážlivosti krve.

Reklama

Načítám