Hlavní obsah

Zdravý jídelníček podle tradiční čínské medicíny

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký jídelníček je nejzdravější? Někdo tvrdí, že zásadní je vysadit cukr a pečivo, jiný věří paleo dietě, další nedá dopustit na vegetariánství. Vše má své přednosti i úskalí. Jde však o směry, které jsou v západní Evropě běžné. Víte ale, co je pro tělo nejlepší z pohledu tradiční čínské medicíny?

Článek

Tradiční čínská medicína má na zdravé stravování jiný pohled než západní výživové směry. Tvrdí, že nejzdravější je přijímat především zeleninu, obiloviny a ovoce a doplňovat to malým množstvím všeho ostatního a nic nevylučovat úplně. (Možná vás zajímají nemoci podle horoskopu.)

Co ovlivňuje pět elementů

Potraviny rozděluje čínská medicína podle pěti elementů, z nichž každý souvisí s konkrétními orgány: dřevo (játra, žlučník), oheň (srdce, tenké střevo), země (slezina, slinivka, žaludek), kov (plíce, tlusté střevo) a voda (ledviny, močový měchýř). Dobrá funkce orgánů ovlivňuje člověka jak po fyzické, tak i psychické stránce.

Ke každému elementu přísluší pět druhů potravin: horké, teplé, neutrální, osvěžující a studené. Horké by se měly jíst hlavně v zimě, aby zahřály. Teplé mají zvyšovat aktivitu a imunitu. Neutrální dodávají energii. Osvěžující revitalizují krev a studené chrání před horkem.

Pět chutí a harmonie

Důležitou roli hraje i pět chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a ostrá. Každá prospívá tělu jiným způsobem a má vliv na jiný orgán – lze tak posilovat různé části těla.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Pestrost, barvy a chutě jsou pro jídelníček podle starobylé medicíny typickéFoto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Strava podle ročního období

V sestavování jídelníčku hrají podstatnou roli roční období, protože potřeby organismu se mění s tím, jak se mění příroda během roku. Každému vládne jeden element, přísluší mu určitá barva a ovlivněné jsou jiné orgány. Čínský kalendář je trochu jiný než náš, „prázdné“ dny mezi ročními obdobími se nazývají dojo – tento čas je pod vládou země.

Jaro: dřevo (13. února – 25. dubna)

K dřevu se váže kyselá chuť a zelené potraviny, posilujte játra a žlučník.

  • Element dřevo - kuskus, bulgur, pšenice, klíčky a výhonky, lesní plody, kyselá jablka, rybíz, citrusy, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, kyselé zelí, kysané mléčné výrobky, ocet, petržel, drůbeží maso, švestky

Léto: oheň (16. května – 27. července)

Je to období hořké chuti, potravin červených barev a spíše studeného charakteru. Posilujte srdce a tenké střevo.

  • Element oheň - quinoa, výrazné koření (chilli, paprika, majoránka, tymián, jalovec, bazalka nebo kurkuma), artyčoky, hlávkový salát, bezinky, grapefruit, ovčí a kozí mléčné výrobky i maso, červená řepa, kakao, káva, černý čaj, červené víno, hořké likéry
Foto: Azami Adiputera, Shutterstock.com

Čínská medicína se orientuje na základní surovinyFoto: Azami Adiputera, Shutterstock.com

Dojo: země

Toto období ovlivňuje slezinu, žaludek a slinivku – jejich nerovnováha přináší problémy s váhou, únavu, pocit těžkosti po jídle a také gynekologické a hormonální problémy. Vhodné jsou žluté, oranžové a hnědé potraviny a sladká chuť.

  • Element země - kořenová zelenina, hovězí maso, ječmen, sladkosti, kukuřice, oves, meloun, jablka, třešně, datle, fíky, hrozny, rozinky, broskve, meruňky, brambory, banány, batáty, houby, mandle, kokos, kokosové mléko, mango, čočka, hrášek, med

Podzim: kov (17. srpna – 28. října)

Ovlivňuje plíce a tlusté střevo. Zaměřte na potraviny i koření bílé barvy a pikantní pokrmy.

  • Element kovu - kardamom, muškát, koriandr, kmín, bobkový list, majoránka, hřebíček, oregano, tymián, rozmarýn, kopr, rýže, mléčné výrobky, cibule, česnek, pórek, pažitka, květák, řeřicha, ředkvička, wasabi, křen, hořčice, kedlubna, husí, králičí a krůtí maso, zvěřina

Zima: voda (15. listopadu – 27. ledna)

Jezte dostatek slaných potravin teplého charakteru, nejlépe černé, fialové či modré barvy. Je to období ledvin a ovlivněné jsou i kosti, zuby a páteř.

  • Element vody - čerstvé ryby, sušené nebo nakládané maso, uzeniny, kaviár, korýši, vejce, luštěniny, mořské řasy, sójová a rybí omáčka, borůvky, ostružiny, lilek, kapusta, ořechy, sezamová, slunečnicová a dýňová semínka

Roli hraje i osobnost strávníka

Vhodné je skladbu stravy přizpůsobit i osobnosti člověka. Jedinec „horkého typu“, hodně aktivní, rychle mluví a je horkokrevný, by se měl spíš ochlazovat, tedy si vybírat jídlo od neutrálního po studené. Lidé „studeného typu“, zimomřiví, bledí a spíše pasivní, by se měli pokrmy spíš ohřívat.

Zaměřeno na slezinu

Pro správné trávení jsou zásadní slezina a žaludek a jídlo by je mělo zatěžovat co nejméně. Pak nedochází k nadýmání, plnosti a nevolnostem. Dráhu těchto orgánů namáhají produkty z bílého cukru, bílé mouky, kravského mléka a pečená a smažená jídla. Nedoporučuje se ani moc syrové zeleniny a studené pokrmy. Nejvhodnější úprava je vaření, jídlo by se mělo jíst ještě teplé.

Foto: aboikis, Shutterstock.com

Obiloviny jsou podle čínské medicíny jednou z hlavních složek jídelníčkuFoto: aboikis, Shutterstock.com

Příklad denního jídelníčku

Vždy dlouho žvýkejte, nehltejte a nepolykejte velké kusy. Čím lépe je potrava rozmělněná, tím snadněji ji strávíte.

Ráno: Vždy snídejte, v klidu a ve stejnou hodinu. Dejte si teplé jídlo (ovesná kaše se skořicí a dušeným ovocem či kompotem). K pití je nejvhodnější čaj. Máte-li rádi slané, připravte si vařená vejce se zeleninou nebo drůbeží polévku s jáhlami.

Poledne: Snídaně je dost sytá, oběd proto může být lehký: zeleninový sendvič, celozrnné rizoto nebo dušené maso se zeleninou.

Večer: I večeře má být vždy ve stejný čas. Vhodné jsou celozrnné nudle se zeleninou, houbami a tofu anebo přirozeně sladké potraviny (rozinky, meruňky, fíky, kokosové plátky...).

Reklama

Související témata:

Načítám