Hlavní obsah

Ženská tabu aneb 4 věci, o kterých se ženy stydí mluvit

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Některá témata jsou ženám nepříjemná a nerady o nich mluvíFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakkoli je dnešní společnost otevřená a tolerantní, stále jsou věci, o nichž ženy raději mlčí. Témata, která jsou jakýmsi obecným tabu. O čem se tedy jen šeptá, nebo raději nemluví vůbec?

Článek

Dalo by se říct, že v podstatě není téma, o kterém by byl problém veřejně hovořit. A je to samozřejmě v pořádku. Přesto jsou ale stále věci, o nichž ženám není moc příjemné mluvit. Témata, kam uvolněnost a tolerance nepronikly. A tohle jsou čtyři z nich!

1. Milostná minulost

Možná své nejlepší kamarádce řeknete, s kolika muži jste za život spala a co všechno jste v posteli vyzkoušela. Možná to neprozradíte ani jí.

Faktem totiž je, že v oblasti heterosexuální intimity je naše společnost stále velmi konzervativní. „Je to obvyklé společenské tabu. Navíc je mnohdy v ženách zakódované z předchozích generací, že by měly být věrné jednomu muži celý život a případné střídání partnerů a různé experimentování vnímají jako svou vadu, nedostatečnost, nebo dokonce neslušnost,“ říká vztahová koučka Lucie Königová.

To muži se u piva rádi pochlubí svými milostnými zkušenostmi. Je tu totiž stále dvojí metr. „Ti se mohou vytahovat a bez problémů sdílet své zkušenosti, protože to u muže společnost všeobecně lépe přijímá,“ tvrdí vztahová koučka Jana Zittová ze Školy pro ženy.

2. Věk

Je na to i jakási poučka ze světa slušného chování. Ptát se ženy na věk nebo o něm mluvit se nehodí! Proboha proč? Jaký je rozdíl mezi padesátiletým mužem a padesátiletou ženou?!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Stárnutí a věk ženy je stále jakýmsi společenským tabuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Problém je v tom, že atraktivita žen je obecně spojována s mládím, kdo není mladý, jako by nemohl být krásný. A to, že dnešní doba je již jiná, že padesátnice jsou stále sexy ženy, jako bychom nechtěli vidět.

Tady je řešením pouze sebeúcta a zdravé sebevědomí, které vám dovolí vymanit se z řetězů společenských klišé. „Ženy často nedokážou vnímat svoji vnitřní hodnotu, hloubku a moudro. Přitom jde přece o to, že dvacetiletá dívka nikdy nemůže mít vrásky jako padesátiletá, protože ta se směje o třicet let déle,“ dodává Lucie Königová.

3. Mateřství

Nechcete děti? Neláká vás tahle životní role? Nebo matka jste a máte toho plné zuby? Nejraději byste dítě urychleně dala do jeslí či školky a alespoň zčásti se vrátila ke svému původnímu životu? Jste unavená a cítíte se nenaplněná? Své dítě milujete, ale ke štěstí toho prostě potřebujete víc? Málokterá žena tohle dokáže říct nahlas, dost často se se svými pocity nesvěří ani partnerovi.

Žena je totiž stále automaticky spojována s tím, že její hlavní životní role je role matky. A pokud je to jinak, je to podezřelé, divné. A tak ženy mlčí. „Nechtějí působit neschopně a mají pocit, že mluvit o tom by je v očích ostatních devalvovalo,“ vysvětluje Lucie Königová.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Žena je automaticky spojována s rolí matky. Jen těžko se tak přiznává, že po dětech třeba netoužíteFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Že je to špatně, asi není třeba vysvětlovat. Popírat sama sebe, přemáhat se, předstírat něco, co nejste, to je cesta k frustraci, nespokojenosti a třeba i depresím.

4. Váha

Když jde žena k lékaři, neděsí ji ani tak injekce, bolestivá vyšetření, ale spíš okamžik, kdy si bude muset stoupnout na váhu. Že byste někde veřejně řekly, kolik doopravdy vážíte? Noční můra! A je jedno, zda máte nějaké to kilo navíc nebo jste ukázkově štíhlá. „Ve společnosti je ženské tělo všeobecně výrazně komentovanější než to mužské. Ženské tělo je často terčem kritiky,“ vysvětluje příčinu Jana Zittová.

Kolik je v časopise článků o tom, že ta a ta herečka přibrala, ta a ta modelka má celulitidu, a kolik takových článků je o slavných mužích? Je to velký nepoměr!

Cesta je opět jen přes vlastní sebelásku. Žena, která se má ráda, umí i nadváhu nosit s grácií.

Jak to máte s těmito tématy vy? Mluvíte o nich bez problémů, nebo vám to je nepříjemné?

Reklama

Související témata:

Načítám