Hlavní obsah

Poznejte, zda jste atraktivní. Barva očí ani velká prsa nehrají roli, důležitější je vůně či chůze

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Co přesně dělá z některých lidí neodolatelně přitažlivé jedince, zatímco jiní sexy vůbec nejsou? To je otázka, na kterou není snadné odpovědět. Nicméně tohle je 10 vlastností či charakteristik, které míru vaší přitažlivosti výrazně zvyšují.

Článek

Někdo má rád holky, jiný zase vdolky, a proti gustu žádný dišputát. Ano, zda se vám někdo líbí, nebo ne, je otázka osobního vkusu.

Na druhou stranu ale nelze popřít, že určité věci jsou obecně sexy, a jiné zase ne. Britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox dala dohromady deset otázek založených na nejrůznějších vědeckých poznatcích a studiích, které vám napoví, jak moc (či málo) jste přitažliví. Čím víckrát odpovíte ano, tím jste atraktivnější.

Pokud ale nezapadáte do těchto škatulek, rozhodně by to nemělo srážet vaše sebevědomí, protože přitažlivost nakonec stejně nejvíce vychází z toho, jaký jste. Proto je třeba všechny tyto průzkumy brát s nadhledem.

1. Je váš vzhled spíš průměrný?

Mnoho studií potvrzuje, že vypadat tak nějak normálně, průměrně, je ve výsledku víc sexy než být super kočka nebo super krasavec. „V prvé řadě je taková osoba lépe dosažitelná. Vyvolává v lidech dojem, že mají šanci,“ říká Tracey Cox. A za druhé, mít vedle sebe protějšek, po kterém touží až příliš mnoho lidí, vyvolává nejistotu a strach, a minimálně vaše podvědomí to ví.

2. Jste symetričtí?

Nejde ani tak o to, jakou máte barvu vlasů či očí a kolik přesně vážíte, ale spíš o to, zda jste symetričtí. Čím menší rozdíly mezi levou a pravou částí obličeje a těla, a také čím víc k sobě jednotlivé proporce ladí, tím jste atraktivnější. „Matka příroda tak zajišťuje, aby ti s nejsilnějším genofondem, a s tím souvisí právě i symetrie, byli považováni za nejatraktivnější,“ vysvětluje Cox.

3. Jste milí a empatičtí?

Atraktivita není jen o fyzickém vzhledu, protože v průzkumech toho, co lidé na druhém pohlaví pokládají za přitažlivé, se pravidelně na prvních příčkách neumisťuje vzhled (a mimochodem ani bohatství či sociální postavení), ale to, zda je daný člověk milý a příjemný. Koneckonců, když se vám někdo fyzicky neuvěřitelně líbí, ale na rande se pak chová jako neotesanec, veškerá přitažlivost je rázem pryč.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

I empatie a schopnost vcítit se do druhých zvyšuje vaši přitažlivostFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

4. Máte příjemný hlas?

Nepříjemný hlas, stejně jako nepříjemný dech, může veškeré kouzlo zničit během vteřiny. Pisklavé, skřípavé, příliš hlasité nebo naopak příliš tiché, mumlavé či monotónní hlasy jednoduše sexy nejsou. A studie samozřejmě potvrzují, že muže přitahují spíš vyšší tóniny ženských hlasů, kdežto ženy dávají u mužů přednost hlubším tónům.

5. Voníte?

Je to jednoduché jako facka. Pokud máte silný tělesný odér, nedodržujete dostatečnou hygienu, neměníte si pravidelně oblečení a co je to antiperspirant, nemáte ani potuchy, můžete být sebevětší krasavci, ale nemáte šanci.

Ale pozor, stejnou neplechu může nadělat i až moc těžký, hutný a v příliš velkém množství použitý parfém. Většina lidí dává přednost takzvané vůni čistoty a jemnému decentnímu parfému.

6. Usmíváte se dost?

Usmívej se a svět se bude usmívat s tebou, říká se. Není to žádné klišé, ale vědecky potvrzený fakt. Lidé, kteří nešetří úsměvy, dokážou se od srdce zasmát, nemračí se, jsou ve společnosti oblíbenější a působí atraktivním dojmem. „Různé studie zjistily, že šťastný výraz obličeje může dokonce kompenzovat relativní nepřitažlivost,“ upřesňuje sexpertka.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Smích je sexy, o tom nepochybujteFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

7. Máte velké oči a plné rty?

Ta (ten) má ale kukadla! To není věta, kterou se rozplýváme jen nad miminky a batolaty, velké oči se nám obecně líbí i u dospělých. Stejně tak většině lidí přijdou atraktivnější plné rty než tenké.

8. Vypadáte zdravě?

Příroda nás automaticky dává dohromady proto, abychom se rozmnožovali. A tak i když vy osobně nemáte v plánu v nejbližší době zakládat rodinu, instinkt vás stejně neustále táhne k těm, kteří budí dojem plodnosti. Takže zářící pleť, lesklé vlasy, zdravé zuby, standardní tělesné proporce (u žen většinou klasické ženské křiky a u mužů typická muskulatura) a jakýsi fit vzhled jsou věci, které z vás činí atraktivního jedince.

9. Máte mladistvou chůzi?

Také houpání boků a ladné držení těla činí člověka atraktivním. „A je tu ještě jeden zásadní prvek - tělesná flexibilita tedy jakási ohebnost, plynulost a přirozenost pohybu, díky níž působí vaše chůze mladistvě,“ upřesňuje Cox.

10. Máte vyšpulený zadeček?

Tohle je spíš bod týkající se žen, ale částečně platí i pro muže - i u těch se většině žen líbí pěkně viditelný, zakulacený zadek než plochý. Nicméně kulatý a vyšpulený ženský zadeček funguje na většinu mužů jako červený hadr na býka. „Pozadí je nedílnou součástí sex-appealu, podle mnoha mužů je ještě důležitější než ňadra,“ prozrazuje Tracey Cox. Ostatně samice všech primátů vysílají sexuální signály právě prostřednictvím barvy a vůně svých zadečků. Zkrátka typický ženský zadek je další podprahové znamení zdraví a plodnosti.

Reklama

Načítám