Hlavní obsah

Znáte svou ideální váhu? Výsledek vás pořádně překvapí

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Víte, kolik vážíte, a máte možná i představu, kolik byste rádi vážili. Avšak znáte konkrétní číslo, které by pro vás bylo skutečně ideální? Orientačně se to zjistit dá, ale bude to možná složitější, než byste čekali.

Článek

„Byla bych spokojená, kdybych vážila 55 kilo.“ Podobnou větu jste už určitě někdy od někoho slyšeli, a možná jste něco takového dokonce sami řekli. Znát svoji tělesnou hmotnost je každopádně užitečné, avšak toužit po nějakém konkrétním čísle a snažit se ho za každou cenu dosáhnout je nesmysl. Lidé se stejnou váhou totiž mohou mít úplně odlišná těla.

Velmi orientační výpočet

Ostřílené dietářky už jistě slyšely o BMI, což je zkratka pro anglický název „body mass index“. Česky se tato hodnota jmenuje „index tělesné hmotnosti“ a měla by ukázat, zda máte podváhu, nadváhu, obezitu či normální váhu. Z toho by se dalo jednoduše usoudit, že ideál by se měl nacházet v kolonce „normální váha“ (což je teoreticky taková tělesná hmotnost, s níž jsou spojena nejmenší zdravotní rizika). Nicméně BMI absolutně nezohledňuje estetická hlediska ani poměr svalů a tuku v těle, což je vcelku zásadní ukazatel!

Vzorec pro výpočet hodnoty vašeho osobního BMI je prostý. BMI = tělesná hmotnost v kilogramech / tělesná výška v metrech na druhou. Například 170 centimetrů vysoká žena, která váží 65 kilo, má BMI přibližně 22,5. Co tato hodnota znamená?

  • méně než 18,5 - podváha
  • 18,5 až 25 - normální váha
  • 25 až 30 - mírná nadváha
  • 30 až 35 - obezita 1. stupně
  • 35 až 40 - obezita 2. stupně
  • 40 a více - těžká obezita

Má tedy normální váhu – a kdyby vážila například 73 kilo, přehoupla by se do nadváhy. Umíte si však představit, jak tělo této ženy, jejíž hmotnost je dle tabulky BMI v normě, ve skutečnosti vypadá? Zde tkví kámen úrazu celého tohoto výpočtu!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Kde se zastaví ručička na váze, je důležitý ukazatel, ale rozhodně není jedinýFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Stejná váha, jiné tělo

Výpočet BMI lze určitě použít pro orientaci – ostatně tabulky těchto hodnot stále využívají lékaři i výživoví odborníci jako vodítko. Rozhodně však k BMI nepřistupujte bezvýhradně.

Žena, která měří 170 cm a váží 65 kilo, může být jak lehce oplácaná, tak statná a dobře zformovaná, stejně jako hubená s nezdravě tučným břichem, ale i fitnesska, tedy výrazně svalnatá s minimem tuku v těle. Všechny měří a váží stejně, a přesto mohou vypadat úplně jinak. Zatímco té, která má dost tuku na břiše, by prospělo něco shodit (břišní čili viscerální tuk představuje jistá zdravotní rizika), druhé mohou mít se stejnými čísly naprosto ideální postavu.

Do hry vstupuje známý fakt, že svaly jsou těžší než stejný objem tuku a kilo tuku je prostorově zhruba třikrát výraznější než kilo svalů. Navíc na výslednou tělesnou hmotnost mají vliv i jiné faktory: třeba těžší kostra nebo chvilkové zadržování vody.

Foto: Reddit

Všechny tyto ženy mají stejnou hmotnost, tedy 70 kilogramůFoto: Reddit

Jaká je vaše ideální hmotnost?

Když vám tedy bude nějaký pseudoodborník tvrdit, že je vaše ideální váha nějaké konkrétní číslo, je to nesmysl. A ani vy sami byste si neměli jen tak určovat číslo, na které chcete zhubnout! Bez znalosti množství tělesného tuku, svalové hmoty a vody v těle, bez zohlednění vlivu věku, pohlaví a řady dalších faktorů, z nichž některé jsou jen obtížně měřitelné, nějakou přesnou „dokonalou“ hodnotu stanovit nelze. Možná celý život toužíte vážit pod 60 kilo, ale vaše výška a stavba těla jsou takové, že nejlépe vypadáte (a vaše tělo se i nejlépe cítí), když máte plus minus sedmdesát.

Ačkoliv sice jedno číslo doporučit nelze, je možné zjistit ideální rozmezí, v němž by se měla zdravá hmotnost konkrétního člověka pohybovat. Když vás bude to vaše zajímat, nezbyde vám nic jiného než navštívit odborné pracoviště, kde vám udělají podrobnou tělesnou analýzu.

Jak často se vážíte?

Reklama

Související témata:

Načítám