Hlavní obsah

Slavní o koroně. Kdo se neubránil kontroverzi?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vše kolem koronaviru přirozeně stále budí vášně. A skoro každý má pocit, že by se měl k tomuto tématu vyjádřit. A tak světlo světa spatřilo mnoho výroků a prohlášení veřejně známých lidí. Tohle jsou ta nejkontroverznější z nich.

Článek

Je jedno, jaký máte na současnou koronavirovou krizi názor, zda jste pro, či proti nošení roušek, chcete, či nechcete se dát očkovat, bojíte se covidu, nebo ho pokládáte jen za horší chřipku.

V rámci určitého respektu vůči lidskému životu a také trochy pochopení a soucitu pro ty, kteří třeba přišli o možnost pracovat, jsou věci, které by zaznívat neměly. Nebo alespoň ne tak tvrdě a veřejně. Přesto tihle známí i vlivní lidé nedokázali udržet jazyk za zuby.

Donald Trump (74)

Brzy bývalý americký prezident je proslulý svými leckdy nevybíravými a kontroverzními výroky. Když ale veřejně a nahlas přemýšlel o tom, zda by koronavirus nevyléčilo trochu sava vstříknutého injekcí do těla, bylo to vážně moc. Lékaři se chytali za hlavy a po večerech se modlili, aby tenhle nápad někdo doma doopravdy nezkusil, neboť by to znamenalo skoro jistou smrt. A zbytek světa nevěděl, zda plakat, nebo se smát.

Foto: Profimedia.cz

Ani se nechce věřit, že jeden z nejmocnějších mužů světa, který má kolem sebe nespočet odborníků a poradců, může takovou myšlenku vypustit do éteruFoto: Profimedia.cz

Ilona Csáková (50)

Zpěvačku Ilonu Csákovou situace donutila k prohlášení, které zveřejnila na svých sociálních sítích. Odmítla v něm testování na covid, stejně razantně odsoudila i vakcinaci a jako bonus naznačila, že vše je jen uměle vytvořený problém, za nímž stojí Bill Gates.

Její status mnohé pobavil, jiné pobouřil, ale jsou i tací, co jí dali za pravdu. Na rozdíl od Trumpa její slova samozřejmě nikoho na životě neohrožují. Možná by ale neměla vypouštět do světa neověřené informace a vyvolávat v lidech nejistotu.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka svou vírou v konspirační teorie mnohé pobouřilaFoto: Profimedia.cz

Bára Basiková (57)

Vše, co se týká koronaviru, označila zpěvačka Bára Basiková za otravování lidí: „At’ už jdou všichni, co otravují s koronavirem a šílenými zprávami o něm, do pr…!“ napsala na své sociální sítě. Uvedla i to, že třeba dvě stě mrtvých lidí na koronavirus není žádná tragédie, protože nás je deset milionů. Je jasné, že opatření s nákazou jsou velmi nepříjemná a pro mnoho lidí finančně devastační, ale i tak jsou slova o mrtvých trochu silná káva.

Následně uvedla, že sama by už chtěla koronu chytit, aby to měla za sebou. To se zpěvačce splnilo a covid skutečně prodělala. Stálo při ní štěstí, protože měla bezpříznakový průběh. Přišla na to jen díky povinnému pravidelnému testování, když natáčela zábavnou televizní show.

Foto: Profimedia.cz

Bára Basiková toužila chytit covid. Přání se jí splnilo a naštěstí pro ni ho prodělala bezpříznakověFoto: Profimedia.cz

Jaroslav Flegr (62)

Vědec a evoluční biolog Jaroslav Flegr si rozhodně nebral žádné servítky. Na svých sociálních sítích, ale i v novinách a televizi pravidelně veřejnost zásoboval opravdu katastrofickými předpověďmi toho, co nás s koronavirem čeká, když měl pocit, že je vláda laxní.

Na konci října tvrdil, že na konci listopadu bude v České republice na koronavirus umírat minimálně tisíc lidí denně, nevylučoval ale ani mnohem vyšší čísla. Mluvil o kolapsu nemocnic a mrazácích s mrtvolami na ulicích, protože jinde pro ně nebude místo.

Díky bohu se jeho předpovědi nenaplnily. Upřímnost a snaha nic nezatajovat se samozřejmě cení, ale vyvolávat paniku a děsit lidi v už tak těžké době, je přeci jen necitlivé.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Flegr je uznávaný vědec, o to větší účinek měly na lidi jeho katastrofální scénářeFoto: Profimedia.cz

Ava Louise (22)

Už během první vlny koronavirové pandemie napadlo mladou influencerku Avu Louise něco neuvěřitelného. Na svém Instagramu zveřejnila video, na němž v letadle olizuje záchodové prkénko. Vytvořila tak koronavirovou výzvu, podle které měli lidé na nejrůznějších veřejných záchodcích dělat to samé. To, že se jim nic nestane, měl být důkaz toho, že koronavirus žádná hrozba není.

Sama Ava Louise sice později přiznala, že jí šlo jen o získání nových fanoušků, ale to na celé věci nic nemění. Nejde totiž jen o covid. Každý, kdo má trochu rozum, totiž ví, že ze záchodových prkýnek se dá chytit nespočet jiných nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Vážně může někdo vyzvat lidi, aby v rámce bojkotu koronavirové hysterie olizovali záchodová prkénka?Foto: Profimedia.cz

Bohumír Dufek (65)

Od odboráře tohle nikdo nečekal. Bohumír Dufek se nechal slyšet, že není potřeba podporovat každou restauraci a hospodu, protože jich je v České republice stejně moc. Prý by jich stačila polovina. Je tedy podle něj asi úplně v pořádku, když řada z nich ne vlastní vinou zkrachuje.

Tímhle vyjádřením odborář rozčílil minimálně celý svět gastra, všechny kuchaře, číšníky a další lidi, které právě tato služba živí. Dufek později své vyjádření sice trochu mírnil, ale příště by bylo lepší nejdřív přemýšlet, potom mluvit.

Foto: Profimedia.cz

Dufek se nevybíravě vyjádřil na adresu restaurací a hospod, které nyní prožívají opravdu těžké časyFoto: Profimedia.cz

Covid komplikuje úplně všechno, i milostné vztahy. Koronavirové hádky aneb Jak ustát odlišné názory na pandemii.

Reklama

Související témata:
Jaroslav Flegr

Načítám