Hlavní obsah

Zrádkyně, nebo posel špatných zpráv: Říct kamarádce, že její muž zahýbá?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Vaší dobré kamarádce zahýbá manžel. Vy to víte, ona ne. Co teď? Je to skoro jako z Hamleta – říct, či neříct, toť otázka. Ani jedna varianta totiž není ideální a každá má svá rizika.

Článek

Je to nepříjemná situace. Víte, že kamarádčin partner má milenku, ale vaše přítelkyně o tom nemá ani potuchy. A vy jste logicky rozpolcená. Buď ji můžete nechat ve sladké nevědomosti, ale znamená to, že se budete dívat, jak ji muž podvádí a ubližuje jí. Nebo jí to můžete říct, ale v tu chvíli se stáváte poslem špatných zpráv a to není vůbec snadná role.

Ideální řešení neexistuje

Jsou to v podstatě dva možné scénáře a ani jeden nemusí mít happy end. Když budete mlčet a kamarádce nic neřeknete, tak ve chvíli, kdy nevěra praskne (a v 99 procentech to tak bývá) a ona zjistí, že jste to věděla, budete za zrádkyni. Za kamarádku, co jí něco tak zásadního zamlčela, nechala ji žít v klamu a dovolila, aby z ní její muž dělal hlupáka.

Možná ale seberete odvahu a o partnerově chování jí povíte. A ona se bude zlobit, bude naštvaná, zhrzená. A její zlost a vztek se velmi snadno obrátí proti vám. Je to totiž nejsnazší obrana. Je jednodušší pokusit se vám nevěřit, partnera omlouvat, označit vás za tu, která si vymýšlí, zveličuje a podobně.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Být poslem špatných zpráv není nic příjemného, ale upřímnost je většinou lepší než lžiFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Co je menší zlo?

Odborníci se ale shodují, že upřímnost a otevřenost je vždy lepší. „Obzvlášť pak v případě ženského přátelství. My ženy si přece můžeme vzájemně pomáhat a sdílet veškeré emoce i bolesti,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. A to platí i pro emoce negativní, pro zlost, vztek a podobně.

Každopádně záleží především na vašem žebříčku hodnot. „Uvědomte si, co je pro vás samotnou důležité. Pokud máte ve svých hodnotách pravdivost a upřímnost, můžete doufat, že právě tohle na vás kamarádka ocení,“ vysvětluje Lenka Černá.

Řiďte se intuicí

Vyplácí se ale poslouchat i svůj vnitřní hlas a intuici. „Důležité je si pro sebe zvážit, z čeho vy sama máte lepší a horší pocit. Když to kamarádce řeknete, musíte počítat s tím, že ráda určitě nebude, a je velká šance, že její rozezlení a zklamání přistane na vaší hlavě. Na druhou stranu, pokud jste opravdu kamarádky, vadí to?“ říká psycholožka Katarína Szabados.

Kamarádky by se přece měly podržet i v těžkých chvílích. „Nejste tu pro ni třeba i proto, abyste s ní tenhle těžký moment nesla a trochu toho hněvu si vyslechla? Copak vy byste dokázala takovou zprávu vyslechnout s chladnou hlavou? Asi těžko,“ říká Katarína Szabados.

Mnohem horší je podle odborníků situace, kdy nevěru zamlčíte, a až se provalí, budete za nedůvěryhodnou, za tu, která kamarádku klamala v podstatě velmi podobně jako její muž. A ztráta důvěry ve vztahu (partnerském stejně jako v tom kamarádském) je zásadní problém.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Situace to je nepříjemná, ale svým způsobem je to i zkouška vašeho přátelstvíFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Myslete na sebe

Tohle je paradox. Nejde tady sice o vás, ale o vaši kamarádku, přesto se však vyplatí být trochu sobecká. Myslet na sebe. „Nejdůležitější je podle mě nehledat, jak to udělat správně, ale přemýšlet, co vám dává největší smysl. Abyste zvolila takovou variantu, že když se situace vyvine jakkoli, vy si za svou volbou budete moci vždycky stát, nebudete se za sebe stydět. V konečném důsledku je to otázka svědomí, se kterým budete žít vy,“ dodává Katarína Szabados.

A když se na vás kamarádka rozzlobí? Dopřejte jí čas, aby své emoce zpracovala, aby vychladla. Buďte shovívavá, je dost pravděpodobné, že po odeznění prvotního šoku a zlosti se omluví. Přijme, že jste se snažila dělat to nejlepší, byť ji to v danou chvíli bolelo. A pokud ne? „Bohužel to pak jasně značí, že vaše přátelství nebylo tak pevné. Možná je to dobrá lekce v tom, že se najednou ukáže, co nebylo roky vysloveno, a že přátelství nemá takovou kvalitu, jak jste si myslela,“ tvrdí Lenka Černá.

Zažila jste něco podobného? Mlčela jste, nebo jste to řekla?

Reklama

Související témata:

Načítám