Hlavní obsah

Rýže Carnaroli (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 480 kJ
Bílkoviny7,2 g
Tuky1,6 g
Sacharidy75,9 g
Sůl0 g
SAFA0,5 g
Vláknina0,7 g
Cukry0,5 g

Tato rýže je vhodná pro přípravu rizota. Hlavní složkou rýže je škrob, dále obsahuje malé množství bílkovin a ostatních živin obsahuje loupaná rýže jen nevýznamná množství. Tento druh rýže má navíc vysoký glykemický index, zařazujte ji do jídelníčku proto pouze výjimečně.

Náhrada potraviny

Vhodnější variantou je rýže natural, parboiled nebo basmati, které mají nižší glykemický index a obsahují více prospěšných látek (vláknina, vitaminy, minerální látky). Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.