Hlavní obsah
Perník Semix (v suchém stavu)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 580 kJ |
Bílkoviny | 5,9 g |
Tuky | 0,7 g |
Sacharidy | 85,6 g |
Sůl | 0 g |
SAFA | 0,4 g |
Vláknina | 1,5 g |
Cukry | 40 g |
Jedná se o směs z cukru, mouky, kypřící látky a dalších přísad, která se smíchá s olejem, vejci a vodou. Energetická hodnota je uvedená pouze pro suchou směs, výsledná energetická hodnota pokrmu bude tedy jiná, zvýší se především obsah tuku a bílkovin. Perník je především zdrojem energie a nepřináší mnoho příznivých látek, není tedy vhodné ho pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Náhrada potraviny
Jemné pečivo obecně slouží především jako zdroj energie a nepřináší mnoho cenných látek, proto se snažte jeho konzumaci omezovat. I jemné pečivo je však možné připravit ve zdravější podobě, při pečení používejte co nejméně tuku a cukru, snažte se přidat nějaký zdroj bílkovin (tvaroh, jogurt, kefír, šmakoun) a používat celozrnnou mouku. Vhodné je také část mouky nahradit rezistentním škrobem, čímž se sníží energetická hodnota a glykemický index pokrmu.
Postranní panel
Reklama
Reklama