Hlavní obsah

Sedlčanský hermelín v křupavé strouhance

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 233 kJ
Bílkoviny16 g
Tuky20 g
Sacharidy13 g
Sůl1,4 g
SAFA13,5 g
Vláknina0 g
Cukry0,65 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Tento sýr má vysoký obsah tuku a energetickou hodnotu, který se ještě navýší při smažení, proto ho do jídelníčku raději pravidelně nezařazujte.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou plísňové sýry s 30 % tuku v sušině, například camembert 30%, stříbrňák nebo Sedlčanský hermelín Figura. Vhodnější jsou však polotvrdé sýry s nižším obsahem tuku, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.