Hlavní obsah

Devět kroků ke klidnému spánku dětí

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti jsou zlatíčka. Jsou tím nejkrásnějším, co nám život nadělil. Čas od času jsou ale chvíle, kdy bychom je nejraději zabalili do krabice a bez zpáteční adresy poslali poštou daleko za moře. Kdy? Když se jim opravdu, ale opravdu nechce spát.

Článek

Jste už také na pokraji sil a v duchu už vytáčíte číslo blázince? Zadržte! Přinášíme vám devět tipů na snadnější uspávání dětí.

1. Nepřehlédněte přirozené signály únavy

Když si dítě mne oči, tahá se za uši nebo si například prohrabává vlásky, můžete nabýt dojmu, že se nudí. Automaticky pak dítěti dáváte další a další podněty k tomu, abyste ho zabavili. Nevědomky ho tak ale od spánku vlastně odháníte. Přitom vám přirozenými signály dalo skvělou příležitost, abyste ho mohli uložit a bez větší námahy rychle uspat.

2. Místnost musí být příjemná pro spánek

Ideální místnost pro dětský spánek by měla být tmavá, klidná a rozhodně ne přetopená. Nevíte, zda by v místnosti, kde dítě spí, mělo být raději úplné ticho, nebo je lépe miminko zvykat na určitou úroveň hluku? Jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Návodem vám však může být názor většiny odborníků, kteří se shodují, že mírné pronikání hluku z okolí klidnému spánku dětí nevadí.

Foto: Shutterstock

Koupání je jedním z rituálů před spanímFoto: Shutterstock

3. Udělejte z postýlky bezpečný ráj

Všechny děti by měly spát na rovném tvrdém povrchu, který je pokrytý matrací určenou pro dětské postýlky, rozhodně ne moc vysokou a měkkou. Pamatujte, že polštář do postýlky miminka nepatří a že by se všechny děti měly pokládat na zádíčka, aby se snížilo riziko syndromu náhlého úmrtí kojence.

4. Vytvořte pravidelnou rutinu či rituál

Jednou z nejdůležitějších věcí vedoucích ke klidnému a rychlému usínání je pravidelný rituál před spaním. Je to 20–30 minut složených ze dvou či tří aktivit, které se budou každý večer opakovat. Rituál by se neměl skládat z činností, které vedou ke zvýšení aktivity dítěte, ale naopak směřují k jeho uklidnění. Vhodný je např. sled koupání, masáž po koupeli, čtení pohádky či zpívání ukolébavek před spaním. Pokud některou z těchto aktivit dítě nemá rádo, měla by se dělat v jiné části dne.

5. Udržte dítě vzhůru, dokud není čas jít spát

Podle studií provedených v USA většina dětí pravidelně rychleji usíná a déle spí, jsou-li do postýlky uloženy bdělé. Pokud do postýlky vložíte dítě, které usnulo například při sledování pohádky, bude spát kratší dobu a méně kvalitním spánkem.

Foto: Shutterstock

Mnutí očí je signálem únavyFoto: Shutterstock

6. Omezte krmení těsně před spaním

Chcete, aby dítě rychle usnulo a dobře spalo? Nekrmte je těsně před spaním. Zkuste miminko udržet vzhůru po dobu krmení, protože pokud si jednou zvykne na usínání u prsu nebo s lahví, bude to vyžadovat, i když se probudí v noci. Ideální je krmit 20–30 minut před spaním, nejlépe v jiné místnosti, než kde bude dítě spát. Naučte se 10 zásad správného dětského stravování.

7. Zkuste dítě naučit, aby usínalo samo

Miminko, které usne samo, je miminko, které bez problémů usne znovu samo i poté, co se probudí ze spánku v noci. A to je vytoužený cíl všech rodičů. Pokud totiž naučíte dítě usínat při houpání, chování,nebo dokonce během jízdy autem, bude vyžadovat to samé i v případě probuzení během noci. V jednu, ve tři nebo v pět hodin ráno. Zkrátka vždy, když se přirozeně probudí.

8. Řekněte ne neobvyklým nočním aktivitám

Jsou maminky, které musejí třikrát za noc hodinu skákat na balonu, aby dítě znovu usnulo. Jiné děti vyžadují dětskou autosedačku a zapnutou pračku. A je spousta dalších nočních dobrodružství, která nakonec dítě přivedou ke spánku. Problém je stále stejný: dítě pak bude tyto aktivity vyžadovat vždy.

9. Vyspěte se i vy

Napsat je to velmi snadné, provést již nikoliv. Ale je to jedna z nejdůležitějších věcí! Zapomeňte, že nádobí není umyté a týden není vysáto, není nakoupeno do zásoby a nenapsali jste babičce. Běžte spát, vyměňte se s partnerem, protože jen vyspaní budete zase v pohodě příští den uspávat své dítě.

Reklama

Načítám