Hlavní obsah

Mulčujte trávou! Poradíme, jakých chyb se vyvarovat a kolik je na záhon tak akorát

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě jsou trávy plné koše od sekačky a možná už nevíte, kam s ní. Změňte na ni pohled. Vraťte ji do koloběhu zahrady – naučte se správně mulčovat a zužitkovat ji do posledního stébla.

Článek

Dřív to bylo s trávou jednoduché – spásla ji domácí zvířata. Jestli ale nemáte slepice ani králíky, možná se vám v koutě zahrady vypíná kompost, na který jste navršili už bůhvíkolikátou várku posečené trávy. Tráva je skvělá součást každého kompostu, ale zužitkovat ji můžete i jinak – přímo na záhonech jako mulč a zároveň hnojivo.

Malý zázrak mulčování

Není to nic nového ani převratného. Jde o osvědčený postup a ve své podstatě se děje docela přirozeně i v přírodě. Pod stromy v lese také nikdo neuklízí listí, ale to vytváří vrstvu a rozkládá se. Mulčování obohatí půdu o živiny a pomůže jí získat lepší kondici a úrodnost. Kromě trávy lze použít i jiný organický materiál, například shrabané listí, slámu nebo třeba kůru. Tráva má ale tu výhodu, že se s ní dobře pracuje, máte ji po ruce na každé zahradě, velmi rychle se rozkládá a při podzimním rytí ji můžete snadno zapracovat do půdy.

7 výhod mulčování (nejen) trávy

  1. Díky mulčování účelně zužitkujete všechnu posečenou trávu ze zahrady a zadarmo získáte přirozené hnojivo.
  2. Vrstva mulče položená na záhonech chrání půdu před erozí a povětrnostními vlivy.
  3. Mulč pomáhá zadržovat v zemině vlhkost a zabraňuje odpařování vody. To oceníte hlavně v horkém létě.
  4. V chladnějších dnech, třeba na sklonku léta, nebo naopak na začátku chladného jara, funguje jako peřina.
  5. Mulč zabraňuje prorůstání plevele – alespoň některého, což vám šetří čas strávený plením.
  6. Vrstva posečené trávy postupně tlí a vrací tak do záhonů potřebné živiny, půda se stává úrodnější.
  7. Mulč je i překážka pro slimáky, vrstva trávy se jim hůře překonává.
Foto: Nadzeya Pakhomava, Shutterstock.com

Posekaná tráva chrání půdu před ztrátou vlhkosti a dodá jí i potřebné živinyFoto: Nadzeya Pakhomava, Shutterstock.com

I mulč má své nevýhody: na co dát pozor?

Prozatím se zdá, že mulč je pro zahradu jen požehnání. Ano, pokud to s ním umíte a nepřeženete to. Není ale všespásný. Nezabrání prorůstání všech plevelů, a pokud navíc záhony přikryjete vzrostlou trávou s plevelem, který má už uzrálá semena, zaplevelíte si záhony.

Protože je mulč vlhký, může skýtat úkryt slimákům. Na druhou stranu, pod mulčem je snadno najdete a vysbíráte, což je – kromě chemie – jediná skutečně fungující cesta, jak se jich zbavit. Jak se zbavit slimáků přírodní cestou?

Když použijete příliš velkou mulčovací vrstvu, tráva se může zapařit a půda se dusí, což nevytvoří dobré mikroklima pro růst rostlinek. Těmto nevýhodám se ale snadno vyhnete, když se naučíte správný postup mulčování.

Foto: Irina Zharkova31, Shutterstock.com

Jako všechno – i mulčování má své nevýhody. Správným postupem se jim však vyhneteFoto: Irina Zharkova31, Shutterstock.com

Pravidla úspěšného mulčování: jak na to

Než se do mulčování pustíte, zbavte záhony plevele i s kořínky a načechrejte zeminu. Pro mulčování používejte vždy trávu, která není hnojená ani chemicky ošetřená. Použít můžete jak čerstvou trávu přímo ze sekačky, tak trávu lehce proschlou.

Správná vrstva mulče je pak vyšší zahradnická. Čerstvé trávy dávejte menší vrstvu než trávy proschlé – té můžete dát i tři centimetry, ale s čerstvou šetřete, stačit bude slaboučká vrstva, třeba jeden centimetr. Důvod je prostý: pod příliš silnou vrstvou mulče by mikroorganismy měly málo vzduchu a nastýlka by zahnívala. Mulč hráběmi upravte a rovnoměrně ho rozprostřete po celém záhonu.

Mulčování ocení i cukety a dýně, které vyrůstají přímo na kompostu. V takovém případě navrstvěte trávu kolem rostliny, ale u stonku nechte místo, takzvané hnízdo, aby tráva rostlinu nezahřívala. Pozor dejte na plody. Kdyby byly malé dýně nebo cukety v kontaktu s mulčem, mohly by uhnívat. Vypodložte je proto prkénkem nebo cihlou.

Zbylý mulč pak neváhejte na podzim do záhonů zarýt. Když to budete dělat pravidelně, půda bude dobře živená a kyprá.

Rýt, nebo nerýt záhony? Kterou půdu nerýt a jak na to, když se rozhodnete přece jenom pro rytí.

Související témata:

Načítám