Hlavní obsah

Nový druh čokolády: O původu růžové sladkosti se mlží

Foto: foodandcook, Shutterstock.com

Foto: foodandcook, Shutterstock.com

Reklama

Mléčná, bílá a hořká. To byly celých osmdesát let tři existující druhy čokolády. V roce 2017 byl učiněn nový objev a vznikla růžová čokoláda ruby, což je v překladu rubín. Už je ke koupi i u nás, proto se o ní pojďte dozvědět něco víc.

Článek

Růžová čokoláda je horká novinka. Dobře vypadá a podle těch, kteří ji už měli, i dobře chutná. Její původ ovšem obestírají tajnosti. Vyrábí ji firma Barry Callebaut, která odmítá prozradit přesný proces vzniku, ale dušuje se, že nebyla použita žádná přidaná barviva. Na „rubínové“ čokoládě pracovali od roku 2004.

Výroba je zahalena tajemstvím

Růžová sladkost se údajně vyrábí ze speciální odrůdy kakaových bobů, které mají narůžovělou barvu a nakyslou chuť a pocházejí z Ekvádoru, Brazílie a Pobřeží slonoviny. Výrobci se snaží udržovat roušku tajemství a budit dojem, že jde o něco exkluzivního. Objevují se i pochybovačné hlasy, že spíše než o nový druh čokolády jde o marketingový tah.

Růžové jádro má totiž při rozlomení každý kakaový bob. Celé kouzlo nové čokolády tedy spočívá pravděpodobně v tom, jak se kakaové boby zpracovávají. Vypadá to, že se fermentují jen velmi krátce a následně se jejich barva konzervuje kyselinou citronovou. Klasická fermentace a sušení totiž vede k zhnědnutí bobů.

Foto: Emmanuel Raza, Shutterstock.com

Je růžová čtvrtý druh čokolády?Foto: Emmanuel Raza, Shutterstock.com

Hit sociálních sítí

Ať je vyráběna jakkoliv, růžová čokoláda je velmi fotogenická, a tak se rychle stala hitem sociálních sítí. Barevné jídlo totiž frčí – boom zažívá také černá zmrzlina, fialová açai bowl, duhové smoothie misky, zelené koláčky s přídavkem čaje matcha a další „pohledné“ pokrmy. Mimochodem, o espresso tonicu jste už slyšeli?

A jak nová čokoláda chutná? To je samozřejmě individuální. Chuťové pohárky každého člověka fungují trochu jinak a jsou jinak citlivé. Většina se ovšem shoduje, že ruby (jak se jí přezdívá) je velmi jemná a snadno se rozpouští na jazyku. Konzistencí připomíná bílou čokoládu. Nemá příliš výraznou chuť, ale jsou v ní patrné lehké ovocné tóny. Co se týče ceny, za 250 gramů rubínové čokolády zaplatíte v průměru 150 korun. Je tedy o dost dražší než ostatní druhy.

V kuchyni je náročná

S růžovou čokoládou si můžete v kuchyni opravdu vyhrát. S její pomocí vykouzlíte moučníky s lákavou barvou, a to bez umělých barviv. Doporučuje se ji kombinovat i s nečekanými surovinami, jako je rozmarýn, liči, mango či šunka. Není ovšem vhodná jako přídavek do těsta při pečení. Při smíchání s tekutinami, tedy s krémem či vodou, ztrácí krásnou barvu a může zešednout. Proto vyzkoušejte nepečený koláč s avokádem, banány a datlemi sypaný čokoládou, na něm se bude ruby krásně vyjímat.

Konečně čtvrtý druh čokolády?

Zatím jsou dobře známé tři druhy čokolády: mléčná, hořká a bílá. Minimální obsah kakaové sušiny u mléčné je stanoven na 25 % a u hořké na 35 %. Platí, že čím víc je v čokoládě kakaové sušiny, tím je kvalitnější. V bílé čokoládě kakaová sušina není, je tvořená kakaovým máslem, kterého musí být alespoň 20 %. Růžová čokoláda obsahuje 47,3 % kakaové sušiny a 35,9 % kakaového másla, ovšem ve vyhlášce týkající se označování potravin v České republice zatím zahrnutá není. Jak to dopadne?

Máte rádi čokoládu? Pozor, může spouštět migrénu.

Reklama

Související témata:
Ruby

Načítám