Hlavní obsah

Intolerance laktózy: Proč ji někdo má a jiný ne?

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že vám mléko nedělá dobře? Na vině může být stav známý jako laktózová intolerance (nesnášenlivost). Ta vzniká, když tělo nedokáže rozložit mléčný cukr – laktózu. Jak se s intolerancí laktózy žije a na co si musíte dávat pozor?

Článek

Laktózová intolerance není nic neobvyklého, na světě postihuje asi 75 % lidí a nemusí automaticky znamenat, že se musíte vzdát všech mléčných výrobků. Důležité ale je neplést si laktózovou intoleranci s alergií na mléko. V případě alergie na mléko jde o imunitní reakci na bílkovinu kravského mléka. O co jde v případě laktózové intolerance?

Co je laktózová intolerance

Laktóza (mléčný cukr) se nachází primárně v mléce a mléčných výrobcích, ale skrývá se všude možně: v sušenkách, nápojích nebo instantních pokrmech. Proto je důležité, pokud intolerancí trpíte, číst pečlivě etikety.

Aby ji dokázalo tělo zpracovat a laktóza se rozložila na jednoduché cukry, musí se v organismu nacházet enzym laktáza, který je produkován tenkým střevem. Bez laktázy neumí tělo mléčný cukr zpracovat, což se projevuje plynatostí, nadýmáním, křečemi, průjmy či nevolností. Tyto příznaky se mohou projevit kdykoliv od půl hodiny do dvou hodin po pozření potraviny s obsahem laktózy a mohou trvat až 3 dny. Jejich závažnost se liší a závisí na tom, jaké množství laktózy daný člověk toleruje (tedy kolik laktázy má).

Jakou roli hraje genetika

Intolerance laktózy se za normálních okolností vyvíjí v průběhu času: už asi od pěti let začne tělo produkovat méně laktázy. Potíže se zpracováním mléčného cukru se ale mohou projevit až v dospělosti. Podle různých studií je zřejmě na vině genetika: ukázalo se, že potomci lidí ze severní Evropy, kteří byli po několik tisíciletí závislí na mléčných výrobcích, snášejí mléko lépe než etnické skupiny, jejichž předci žili v zeměpisných oblastech, kde konzumace mléčných výrobků nebyla na denním pořádku.

„Je známo, že obecně velmi špatně snášejí mléko Asiaté, v Evropě jsme něj ale historicky zvyklí a laktózová intolerance se objevuje méně často,“ potvrzuje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. V Česku se týká přibližně 10 % lidí. 

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Intolerance laktózy je částečně dána geneticky: je známo, že Asiaté jí trpí častěji než EvropanéFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Diagnózu určí jeden ze tří testů

Pokud se vám v poslední době sešlo několik nepříjemných příhod a vy máte dojem, že byste mohli trpět nesnášenlivostí laktózy, poraďte se s lékařem. Ten vám pravděpodobně provede jeden ze tří testů.

  • Z krve - Hodí se pro starší děti i dospělé, před provedením je třeba se několik hodin postit.
  • Z dechu - Provádí se u dětí od šesti měsíců i u dospělých, kteří se musí dostavit nalačno. Pacient nejprve vydechne do náustku připojeného k sáčku, poté vypije tekutinu s laktózou.
  • Ze stolice - Je vhodný pro kojence a malé děti, u nichž se sbírá vzorek stolice a ten se pak testuje.
Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Záleží, jak silnou intoleranci máte: někomu neuškodí sklenka mléka, ale dvě už anoFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Jak se situace řeší

Pokud některý z testů skutečně intoleranci na laktózu potvrdí, záleží na tom, jak silnou intoleranci máte a na tom, kolik laktózy daná potravina obsahuje. „Někteří lidé mohou s klidem jíst zakysané mléčné výrobky, kde při fermentování dochází ke snížení laktózy o 20 až 30 procent, a tvrdé sýry, kde je obsah laktózy téměř nulový,“ říká výživová poradkyně Jiřina Mačková. Někomu zkrátka neublíží sklenice mléka, ale druhá už ano. Je prostě potřeba pozorovat a sledovat, nic nepřehánět a radit se s odborníky.

Nejde o konec světa

V dnešní době ale diagnóza laktózové intolerance rozhodně neznamená konec světa: existuje spousta alternativních produktů, které chutnají stejně dobře jako originál, ať už se jedná o bezlaktózové jogurty, sýry, mléko, či o rostlinné varianty (mandlové, sójové, kokosové). V lékárně seženete i doplňky stravy s laktázou, které se buď kapou do jídla nebo se v podobě kapsle spolknou před konzumací mléčných výrobků.

Reklama

Načítám