Hlavní obsah

5 rozdílů mezi kůží muže a ženy

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč muži v pubertě více trpí na akné a proč mívají méně povrchových vrásek než ženy? Stárne snad ženská pleť rychleji? Ne, jen jinak. A to není jediný rozdíl mezi mužskou a ženskou pletí.

Článek

Možná vás někdy napadlo, že se kůže muže a ženy zase tolik neliší. Při bližším pohledu do zrcadla jste ale určitě změnili názor: většina rozdílů je patrná pouhým okem a odlišnosti jsou nepopiratelné. „Rozdíly v anatomii pokožky mužů a žen proto zohledňují i některé kosmetické firmy a nabízejí pro muže jejich vlastní kosmetické řady,“ upozorňuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. V čem je tedy mužská pleť jiná než ženská?

1. Silnější škára

Dermatologové shodně potvrzují, že mužská kůže je tlustší než ženská. Týká se to zejména její hlubší vrstvy zvané škára, která je složena z pojivové tkáně a chrání tělo před poškozením – u mužů je silnější až o 20 procent. A právě to je důvod, proč mívají ženy více povrchových jemných vrásek.

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Mužská kůže je jiná, tak je jasné, že potřebuje jinou kosmetikuFoto: RomarioIen, Shutterstock.com

2. Rozdílné ztráty kolagenu

Lidské tělo si vyrábí kolagen, který je mimo jiné zodpovědný za pružnost a hladkost pokožky. Po dvacítce se ale jeho produkce zpomaluje a organismus ho časem víc spotřebuje, než vyrobí. A to je důvod, proč postupně vznikají vrásky. Děje se to jak u žen, tak u mužů, rozdíl je ale v rychlosti tohoto procesu. Zatímco muži ztrácejí po celý dospělý život kolagen stejnou rychlostí, ženy jej do menopauzy ztrácejí méně, po přechodu to ale doženou, protože se proces úbytku kvůli hormonálním změnám výrazně urychlí.

3. Větší póry

Póry jsou malé otvory, které umožňují tělu uvolňovat pot a kožní maz. Když se jimi ovšem zacpou, vzniknou černé tečky. Muži mají od přírody větší a širší póry, takže se do nich vejde více obsahu a ucpané póry jsou potom viditelnější než ty ženské, které jsou přirozeně drobnější.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Muži mají více mazových žláz, proto trpí na akné více než ženyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Více kožního mazu

Kožní maz vylučují mazové žlázy, aby pokožce zajistily hydrataci a chránily ji před útoky bakterií. Má tedy důležitou funkci, ale když je ho moc, pleť nemůže dýchat a tvoří se na ní malé vřídky známé jako akné. Jelikož muži mají více mazových žláz, které navíc produkují až dvakrát více mazu, trpí na akné častěji než ženy, a to zejména v pubertě. „Mazové žlázy stimulované mužským pohlavním hormonem jsou aktivnější než u žen. To souvisí s rozšířenými póry, mastným typem pleti, ale i rozšířenými nebo zbytnělými mazovými žlázami, což je typické pro mužskou kůži,“ vysvětluje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

5. Vyšší riziko podráždění

Jestliže si muži nepěstují plnovous, ale pravidelně se holí, je jejich pokožka náchylnější k podráždění. Holení totiž kůži namáhá, protože ji dost nešetrně zbavuje horních kožních buněk a odhaluje tak citlivější vrstvu, která není tolik odolná vůči vnějším vlivům. Žiletka by se měla měnit každých osm až deset holení: staré žiletky jednak špatně holí, jednak mohou obsahovat bakterie a vyvolat nepříjemnou infekci.

Reklama

Načítám