Hlavní obsah

5 sportů, které jsou dobré pro lidi s vysokým krevním tlakem

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když to může znít nelogicky, sport a vysoký krevní tlak jdou docela dobře dohromady. Pohyb pomáhá tlak snižovat a potírá rizikové faktory, které k hypertenzi mohou vést. Jaké sporty jsou pro hypertoniky vhodné?

Článek

Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko onemocnění srdce i mrtvice a trápí mnoho lidí. Pokud vám lékař nejméně při dvou samostatných vyšetřeních naměří hodnoty vyšší než 140/90, týká se i vás. Co to vlastně znamená?

„Vlivem nezdravého životního stylu a genetiky jsou při vysokém krevním tlaku zúžené cévy. Krev proudí směrem k srdci mnohem hůře a je tak kladena vyšší zátěž na celý oběhový systém,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně, fitness trenérka a spoluzakladatelka projektu Cvičky Onlajn.

Sport a vysoký krevní tlak

Řada lidí se obává, že je sportování při vysokém krevním tlaku nebezpečné, protože zvyšuje tepovou frekvenci a namáhá srdce.

„Opak je ale pravdou. Sportovní aktivita pomáhá rozšíření cév a snazšímu průchodu krve, čímž se tlak snižuje,“ říká Lucie Tvrdoňová.

„Jste-li hypertonik, začínejte s pohybem pozvolna. Postupné zvyšování zátěže či tempa doporučuji i pro případ, že máte k hypertenzi navíc nadváhu či problémy s klouby a zády. Při jakémkoliv pohybu pak nezapomínejte na důkladné protažení,“ radí Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

Foto: Chompoo Suriyo, Shutterstock.com

Pohyb rozšiřuje cévy, zlepšuje průchod krve a tím pomáhá snižovat krevní tlakFoto: Chompoo Suriyo, Shutterstock.com

Vhodná aktivita při hypertenzi

Klíčové je cvičit pravidelně a zaměřit se na mírné, rytmické a aerobní aktivity, které zapojují různé svalové skupiny. Měli byste se jim věnovat 3–4x týdně alespoň 30 minut.

1. Cyklistika

Cyklistika posiluje celý kardiovaskulární systém a vede k postupnému klesání a stabilizaci krevního tlaku. Podle Radky Pamětické je pro hypertoniky a lidi s nadváhou do začátku ideální elektrokolo. „Pokud si hypertonici nemohou elektrokolo dovolit, rozhodně zpočátku doporučuji jen rovinatý terén a začínat kratšími časovými intervaly.“

2. Tanec

Terapie tancem se může stát účinnou doplňkovou léčbou hypertenze. Zvyšuje kapacitu kardiovaskulárního systému a snižuje hladinu špatného cholesterolu i stresu, což je jeden z významných spouštěčů vysokého krevního tlaku. Na jaké tance se zaměřit?

„Není žádnou novinkou, že ženy, které tančí, zvládají stresové situace s lehkostí. A to samozřejmě kladně ovlivňuje krevní tlak,“ potvrzuje Lucie Tvrdoňová.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Mírným aerobním aktivitám byste se měli věnovat 4x týdně 30 minutFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

3. Chůze

Chůze je nejpřirozenější pohyb, který může dělat kdokoli. Celé tělo prokrvuje, vede k vyplavování hormonů štěstí – endorfinů, zlepšuje náladu, působí proti stresu a úzkostem, což jsou významné rizikové faktory hypertenze.

4. Běh

Běh zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, snižuje srážlivost krve, zrychluje metabolismus a tím mírní i riziko vysokého krevního tlaku. Protože ale zvyšuje srdeční tep, měli by hypertonici začínat pozvolna během indiánským, kde se střídá mírný běh s chůzí.

„Pokud jste již před diagnózou vysokého krevního tlaku běhali, klidně v dané aktivitě pokračujte s větší opatrností v náročnějším terénu. Pokud chcete s pohybem s touto diagnózou začínat, doporučuji raději kolo či chůzi a pak teprve přechod na běhání,“ radí Radka Pamětická.

5. Plavání

Mezi výhody plavání patří zvyšování odolnosti kardiovaskulárního systému a zlepšení cirkulace krve. To všechno má pozitivní vliv na snižování krevního tlaku. Plavání  zároveň zlepšuje náladu, protože snižuje úroveň stresu – a nesejde na tom, zda plavete prsa, znak nebo kraul. Ve vodě by vám jen neměla být zima, takže byste měli plavat tak, aby vám bylo pořád teplo.

Reklama

Načítám