Hlavní obsah

Zdravá kůže? Pak byste se měli vyhnout těmto 7 škůdcům!

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Krása a jas kůže se vlivem věku neustále mění. Kromě přirozeného stárnutí se na jejím vzhledu může podepsat řada negativních faktorů, s nimiž přicházíte do styku dnes a denně. O jaké nepřátele se jedná?

Článek

Snad každá žena a nejeden muž sní o hebké a hladké kůži. Jak toho docílit? Především je nutné se vyhýbat nezdravým návykům. Co všechno může poškodit zdravý vzhled kůže a vést k předčasnému stárnutí?

1. Náhlé změny hmotnosti

Elastická vlákna v pokožce se s přibývajícími kily roztahují, aby se přizpůsobila nové situaci. Pokud je ale natažení příliš intenzivní, mohou se vlákna zlomit. V případě rychlého a významného zhubnutí se zase vlákna nemusejí stáhnout. V kombinaci s přirozeným stárnutím může potom pokožka zůstat uvolněná a ochablá – a někdy tolik, že to vyřeší jen plastika. Proto je důležité, aby změny hmotnosti probíhaly postupně a zdravě. Ovšem v těhotenství se někdy břicho či prsa zvětšují „skokově“ a výsledkem jsou strie a ztráta pružnosti.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Náhlé změny hmotnosti – ať už nahoru, nebo dolů – narušují přirozenou elasticitu kůžeFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Kouření

Cigarety zpomalují krevní oběh a odvádějí kyslík z tkání. Jedním z důsledků je mnohem rychlejší slábnutí pokožky, která je pak náchylnější k tvorbě hlubších vrásek. Nedostatečné dokrvování se může časem projevit šedou barvou pleti. „Nikotin v cigaretách také může zhoršovat, nebo dokonce spustit akné,“ doplňuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

3. Alkohol

Stejně jako kouření ovlivňuje i alkohol krevní oběh a množství kyslíku, který se dostává do tkání. Nadměrná konzumace se tak kromě předčasného stárnutí projevuje i bledým a matným odstínem pleti a tmavými kruhy kolem očí. „Navíc se rozšiřují žilky na nose a na tvářích a rozvíjí se kuperóza,“ doplňuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Kuperóza je stav, kdy na tváři, nose nebo v dekoltu prosvítají drobné červené cévky a rozhodně nepostihuje jen alkoholiky!

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Alkohol, podobně jako kouření, narušuje krevní oběh. A to nikomu na kráse a svěžesti nepřidáFoto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

4. Tučná jídla

Nadbytek nasycených tuků dodává energii, kterou tělo nedokáže spálit, a tím dochází k nevyhnutelné změně metabolismu tuků. To se projevuje celou řadou vedlejších účinků, jako je akné, seboroická dermatitida nebo zesílení vnějších vrstev kůže. Vyhýbat byste se proto měli zpracovaným (baleným) a smaženým potravinám, živočišným tukům a uzeninám.

5. Stres

Častá úzkost, chronický stres a psychická nepohoda se často projevují na kůži: jsou rizikovým faktorem pro vznik či zhoršení vyrážek, kopřivek, ekzému i vážnějších kožních chorob (lupenka). Stres totiž celkově oslabuje a štítem, který vás chrání před agresivními prvky reality, je právě pokožka. Proto stresové stavy narušují její pospolitost a činí ji náchylnější k poškození.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Kůže tvoří bariéru mezi „já“ a zbytkem světa. Je-li tato hranice často namáhaná, naruší se a objeví se poruchyFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Znečištění ovzduší

Znečištění životního prostředí je dalším nepřítelem, kterého si často ani nevšimnete. Prach, smog a další nečistoty poletují vzduchem, ucpávají póry a mohou způsobovat akné, vyrážky i alergie. „Smog a další škodliviny v ovzduší poškozují pokožku a způsobují předčasné stárnutí zejména vlivem volných kyslíkových radikálů. Strava bohatá na antioxidanty nebo krémy obohacené o tyto látky jsou jednou z možností, jak těmto změnám předcházet,“ vysvětluje Monika Arenbergerová.

7. Slunce

Slunce pokožku vysušuje a přispívá k tvorbě vrásek. Citlivější kůže může být navíc postižena keratózou, což je neinfekční kožní onemocnění vytvářející suché, zhrublé léze a pupínky. Ultrafialové paprsky, které na kůži během slunění dopadají, způsobují také rakovinu kůže. „Aby pokožka zůstala i po slunění zdravá, je důležité ji hydratovat a chránit před spálením. Ideální je vyhýbat se silnému slunci v čase kolem oběda a používat ochranné krémy s vysokým SPF faktorem 50+. Tak minimalizujete vznik vrásek i riziko melanomu,“ uvádí Xenie Cázerová, dermatoložka se Skin Care Liberec.

Reklama

Načítám