Hlavní obsah

Ztvrdlá a popraskaná kůže na patách: Co s tím?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I když si obujete sebekrásnější sandálky, suchá a zrohovatělá chodidla dojem celkem snadno zkazí. Nelibý vzhled, ale i bolestivé praskání kůže jsou jistě dobrými důvody, proč o nožky pravidelně pečovat. Jak na to?

Článek

Ani v nejkrásnějších sandálcích popraskané paty neschováte. A není to jen otázka estetická: když začnou paty praskat, začnou brzy bolet při každém kroku. Jako u většiny kosmetických nesnází je i v tomhle případě základem pravidelná péče – a ta naštěstí není nijak složitá. Co pro zdraví a krásu chodidel udělat?

1. Najděte si ideální nástroj

Zrohovatělou kůži na chodidlech odstraňujte jednou dvakrát týdně. Čím? Záleží na vás. Jde o to, co vám nejvíc vyhovuje. Podle pedikérky Květy Kovářové z pražského salonu Gema je nejúčinnější skalpel, kvůli riziku poranění by ho však laikům nedoporučila: „Pro domácí použití jsou vhodnější speciální škrabky – jsou bezpečnější a příjemnější.“

Snadná práce je se skleněnými či kovovými škrabkami, oblíbené pemzy jsou bezpečné a dostupné v množství variant: přírodní vulkanické pemzy jsou obohacené o minerály a seženete i exotické druhy, jako je marocká keramická pemza nebo pemza z mořských břehů. Existují i elektrické brusky – otestovali jsme, jak fungují. A je lepší suchá, nebo mokrá pedikúra? I tady se řiďte jen svým pohodlím, případně zvoleným nástrojem.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Nasucho, nebo namokro? Záleží na vás a na nástroji, který si pro odstraňování kůže vybereteFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

2. Mažte paty denně

Občasné odstraňování ztvrdlé kůže je důležité, ale ještě významnější je promazávání! Někomu stačí hydratační tělové mléko, jiný potřebuje speciální krém na tvrdá chodidla. V každém případě jimi nešetřete a nohy mažte po každé sprše nebo koupeli – zároveň chodidla jemně namasírujte. A nic nezkazíte, když si alespoň kritická místa ošetříte krémem víckrát za den. Perfektní je také domácí maska na nohy z avokáda.

3. Připravte si domácí koupel a peeling

Vlahá lázeň kůži změkčí a ošetří. Do vody přidejte sůl v kombinaci s olejem (heřmánkový, konopný, tea tree, levandulový nebo nimbový) – bezvadná je domácí levandulová koupelová sůl. Anebo zkuste pivo! Nohy máčejte asi 20 minut a poté škrabkou či pemzou opatrně odstraňte změklou kůži. Pokud si ovšem koupel dopřejete víckrát týdně, neobrušujte nohy pokaždé – k častějšímu použití je vhodný peeling. A rozhodně ho nemusíte kupovat, vyrobte ho z kakaa, kokosového oleje a cukru. Pořadí procedur lze i prohodit: nejdřív použít nasucho nástroj a potom chodidla regenerovat v lázni.

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Chodidla ošetřujte krémem klidně několikrát denněFoto: aslysun, Shutterstock.com

4. Zkuste přírodní léčbu: je levná a funguje

Popraskané paty jsou nehezké, nepříjemné a často i velice bolestivé. Chcete si s nimi poradit domácími a přírodními prostředky? Nic vám nebrání. „Stačí chodidla namazat sádlem, zabalit do igelitového sáčku a poté vložit do bavlněných ponožek. Podobné účinky má i tvaroh, který navíc zmírňuje horkost, již může způsobovat případný zánět v patách,“ popisuje dermatoložka Květa Gazdíková. Skvělá je i koupel z vlažné vody a syrovátky!

5. Vsaďte na speciální ponožky

Raději se spolehnete na hotové produkty? Můžete zvolit masky na chodidla ve formě ponožek – používají se většinou přes noc, kůže se pak loupe několik dnů. Koupit lze i textilní hydratační ponožky. Sice stojí až několik stovek, ale jsou na mnoho použití: některé se užívají jen krátký čas jako maska, jiné přes noc nebo jsou určené i na celodenní nošení.

Kdy je třeba být ve střehu

Máte paty hodně popraskané? Možná se vyplatí zajít za odborníkem – pedikérem, nebo dokonce kožním lékařem. Může předepsat vhodnou mast a především vás zbavit zánětů – praskliny jsou totiž vstupní branou infekce třeba pro obávanou kožní nemoc růže (erysipel).

A na co si dát ještě pozor? „Na odstraňování ztvrdlé kůže nepoužívejte kleštičky ani nůžky. Jakmile se po čase opět objeví zrohovatělá vrstva, vzniknou ostré výčnělky, které se zatrhávají o ponožky,“ upozorňuje pedikérka Květa Kovářová.

Ztvrdlé paty budou minulostí, když použijete obyčejný bílý prášek z lékárny. A dokáže mnohem víc.

Načítám