Hlavní obsah

6 kroků, jak zatočit s celulitidou: Postupujete správně?

Foto: Pavlovska Yevheniia, Shutterstock.com

Foto: Pavlovska Yevheniia, Shutterstock.com

Reklama

O strašáku žen jménem celulitida už se napsalo nesčetně článků a stále je to téma, které na jaře rozhodně stojí za přečtení. Také s „pomerančovou kůží“ neustále bojujete? Možná děláte něco špatně!

Článek

Zatočit s celulitidou jednou provždy touží samozřejmě nejedna žena. Ovšem ne každá už ví, že pouhé krémy k tomu nestačí. Jsou sice perfektním kosmetickým pomocníkem, ale celulitida je problém kůže, takže souvisí také se správnou životosprávou a pohybem. Za jejím zrodem bohužel stojí více faktorů v podobě dědičnosti, sedavého zaměstnání, kouření, nadváhy, ale i hormonálních změn.

Vzniká tak, že dojde ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány proti povrchu kůže, a vytváří na ní pověstné nevzhledné ďolíčky v místech, kde je omezený průtok krve a lymfy. Proto se doporučuje postiženou pokožku především lépe prokrvovat. Jak? A co ještě pomáhá?

1. Cvičte squaty

Sport a vůbec pohyb je pro zpevnění a vypnutí pokožky velmi důležitý, neboť posílí svalovou hmotu v oblasti hýždí, stehen i břicha a zároveň prokrví pokožku. Vhodný je například běh či rychlá chůze, chůze do schodů, plavání, aerobik i jízda na kole. Ženy by se pak měly zaměřit na různé výpady, squaty i dřepy s výskokem.

2. Celulitida? Pozor na sůl!

Zbavte se především zbytečného solení, nadměrného příjmu bílého cukru a mouky a rovněž sladkého pití. Zařaďte více čerstvé zeleniny, ovoce a minerálů. Ke každé kávě si nezapomeňte rovnou nalít skleničku vody. Vypít byste měly ideálně 2 litry vody, případně neslazených čajů, denně.

3. Pravidelně pokožku masírujte

Masáž rozproudí váš lymfatický (mízní) systém, který vyplavuje z těla toxické látky, a tím pomáhá k pevnější pokožce a celkové detoxikaci organismu. Doporučuje se masírovat postižené místo dvakrát denně, například ve sprše, a na místě je i střídání teplé a studené vody. Můžete k tomu použít různé peelingy nebo krémy. Některé dokonce obsahují speciální masážní hlavice. Masáže provádějte krouživými pohyby odshora dolů tak dlouho, dokud se krémy nevstřebají.

„Důležité při masážích je, abyste nepoužívaly žádné agresivní kartáče, nebo peelingy se sulfáty,“ upozorňuje Dr. Marcela Baldas za značku Natinuel, s tím, že by se přirozený povrch pokožky příliš narušil a vysušil. Pořiďte si proto peelingy speciálně na celulitidu.

Foto: Archiv firem

Kofein a další látky obsažené v peelingu na celulitidu zrychlují krevní oběh a podporují lymfatický systém. Na foto (zleva): Priody (prodává Ageo), 100 % Bio tělový peeling, 315 Kč; Mark Coffee Chocolate Scurb (prodává Markscrub), 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na jemný peeling do sprchy si můžete pořídit i tuhé tělové kondicionéry s mletými kokosovými skořápkami, mandlemi či aktivním uhlím. Na foto (zleva): Tělové detoxikační mýdlo Charcoal, 228 Kč; Mýdlo Lush, Mádara (prodává Biooo), 305 KčFoto: Archiv firem

4. Kosmetika proti celulitidě

Svůj podpůrný význam má i aplikace lokálních přípravků v podobě gelů, krémů a olejů. Ty napomáhají speciálním složením k odbourávání tukových buněk a k odvodnění pokožky. Je potřeba je ovšem aplikovat pravidelně a vždy do úplného vstřebání. Účinnými složkami, které napomohou prokrvit pokožku, mohou být i skořice, kofein či AHA kyseliny, které odstraňují odumřelé buňky a podporují přirozenou tvorbu kolagenu.

Foto: Archiv firem

Zeštíhlující a modelující krémy proti celulitidě, které redukují drobné dolíčky. Na foto (zleva): Biologique Recherche, Crème Amincissante Oxygénante MC 110 (okysličující, stimulující a zeštíhlující krém), 200 ml, 2690 Kč; Natinuel, Body Prime Cream, 150 ml, 1365 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Přítomnost skořice napomůže lepšímu prokrvení pokožky. Na foto (zleva): Cinnamon Anti Cellulite Gel (skořicový gel proti celulitidě, prodává Ageo), 200 ml, 210 Kč; Topvet, Masážní skořicový gel, 250 ml, 87 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na pružnost a prokrvení pokožky působí blahodárně i éterické a rostlinné oleje. Na foto (zleva): Nobilis Tilia, Tělový a masážní olej, 200 ml, 389 Kč; Saloos, Bio slunečnicový olej, 250 ml, 88 KčFoto: Archiv firem

5. Choďte do sauny

K prokrvení pokožky přispívají zdárně i změny teplot, které vám nabízí sauna. Pokud tedy máte nějakou v okolí, udělejte si z její návštěvy s kamarádkou či partnerem pravidelný týdenní rituál. Doma pak můžete střídat teploty vody alespoň ve sprše.

6. Lymfodrenáž, lipomasáž a rázová vlna

Kromě sauny můžete zajít také na lymfodrenáž. Ta se provádí buď ručně speciální masáží, nebo pomocí přístrojů. Opět jde o to, rozproudit lymfatický systém.

V řešení celulitidy se uplatňují i další přístrojová ošetření. „Doporučit mohu například LPG lipomasáž nebo rázovou vlnu, což se provádí na estetických klinikách. Obě ošetření podpoří činnost lymfatického systému, urychlí metabolismus, detoxikují organismus a nastartují v kůži řadu blahodárných procesů,“ popisuje MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic, a dodává, že tato ošetření patří do kategorie takzvaného bodyformingu nebo rovněž bodyconturingu, tedy k metodám, které pomáhají hezky tvarovat siluetu těla.

Trápí vás celulitida kvůli nadměrnému zadržování vody? Přečtěte si také našich 6 rad, jak se s ní vypořádat!

Reklama

Načítám