Hlavní obsah

6 potravin, které nikdy nejezte před cvičením

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíst těsně před cvičením se nevyplácí. Avšak když vám do tréninku zbývají takové dvě tři hodiny, nepochybně si ještě nějaké jídlo dáte. Pro jistotu se ale vyhněte potravinám, které vašemu sportovnímu výkonu vůbec nebudou svědčit.

Článek

Když chodíte cvičit až odpoledne po práci, je jisté, že to nezvládnete nalačno. Naopak, pravděpodobně v sobě budete mít už několik jídel. Na tom samozřejmě není vůbec nic špatného. Jíst byste měli přestat nejdéle dvě až tři hodiny před tréninkem. Doporučujeme ale nedávat si tohle...

Luštěniny

Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, řady vitaminů, a dokonce i bílkovin. Mohly by se tak zdát jako ideální jídlo ke cvičení. Avšak před tím, než jdete trénovat, je radši nejezte. I když normálně netrpíte plynatostí a nafukováním břicha, ve spojení s pohybem byste mohli zažít poněkud trapné situace.

Pokud cvičíte – ať je to jóga, aerobic nebo posilování s činkami – dostáváte do pohybu svoje střeva. Urychlujete trávení a spolu s ním i podporujete odchod větrů ven z těla.

Nejzdravější zelenina

Víte, co spojuje kapustu, květák, růžičkovou kapustu nebo zelí? Jde o velice zdravou zeleninu, obsahuje vysoké množství vlákniny a spoustu cenných živin. Částečně i z toho důvodu ale nezřídka způsobí, že se vám i po ní, stejně jako po luštěninách, nafoukne břicho a potýkáte se s nadýmáním. Před cvičením se tedy bohužel ani ona opravdu nehodí.

Chilli papričky a pikantní jídla

Ráno si na urychlení metabolismu chilli papričku klidně dejte, dvě hodiny před sportovní aktivitou si ji ale odpusťte. Zaprvé se pak budete doslova topit ve vlastním potu, zadruhé vám po celém procesu může být nevolno. Hrozí zejména pálení žáhy, popřípadě i bolest žaludku.

Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Chilli papričky či jídla jimi kořeněná sice urychlují spalování, ale v posilovně by se vám mohlo udělat pořádně zleFoto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Steaky z červeného masa

Červené maso je pro trávicí trakt velkou zátěží. I když si ho dáte k obědu a do posilovny jdete až po práci, můžete cítit, že nejste úplně v kondici, respektive poznáte, že máte horší výkon než obvykle. Tělo totiž vydává maximum své energie na trávení, a vám pak chybí síly.

Sladké bílé pečivo

Bílá mouka v kombinaci s cukrem je asi to nejhorší pro glykémii. Když sníte koblihu, muffin, plněný šáteček, croissant nebo třeba koláč, vyletí vám hladina cukru v krvi prudce nahoru a po krátké době zase rychle klesne. Pokud to uděláte před cvičením, počítejte s tím, že se po tělocvičně budete potácet jako zombie. Rozkolísaná hladina cukru je totiž příslibem únavy a rychlé vyčerpanosti.

Foto: Stolyevych Yuliya, Shutterstock.com

Sladké pečivo vám rozkolísá hladinu cukru. Způsobí nežádoucí únavu a značně sníží výkonnostFoto: Stolyevych Yuliya, Shutterstock.com

Alkoholické nápoje

Pravděpodobně tím nejhorším, co si před tím, než jdete sportovat, můžete dát, jsou alkoholické nápoje. Jak dlouho před tréninkem nemůžete pít, je samozřejmě individuální a závislé na vašem spalování. Ovšem pokud jdete do posilovny odpoledne po práci, bude asi nejlepší, když do té doby vydržíte střízliví.

I jedna sklenička vína třeba tři hodiny před cvičením vám může zajistit opravdu nepříjemný trénink. Kromě rychlého přehřátí organismu a zvýšeného pocení také můžete čekat, že vám i sportovní úkony, které normálně děláte levou zadní, budou činit značné potíže.

Co si nejčastěji dáváte před tím, než jdete cvičit?

Reklama

Načítám